flamis.gr

Διαλογή στην πηγή – Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για δράσεις κομποστοποίησης στον Δήμο Πατρέων

Ο Δήμος Πατρέων, προχωράει με συνέπεια στην υλοποίηση του Τοπικού Δελτίου Διαχείρισης Απορριμμάτων προωθώντας όλα τα έργα, που προβλέπονται για την μείωση των απορριμμάτων, που θα θάβονται.
Παράλληλα με την έγκριση της χρηματοδότησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στου ΦΛΟΚΑ, έχει ήδη εγκριθεί η κρατική χρηματοδότηση για τις Δράσεις Διαλογής στην Πηγή (χωριστής συλλογής) βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Πατρέων. Προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια των καφέ κάδων, των ειδικών απορριμματοφόρων, του κλαδοτεμαχιστή και των κάδων κουζίνας και οικιακής κομποστοποίησης με τα οποία θα συλλέγονται τα προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) από μεγάλους παραγωγούς, λαϊκές αγορές και νοικοκυριά, που θα τροφοδοτούν τις μονάδες ΜΕΒ στου ΦΛΟΚΑ και την Ξερόλακκα.
Οι εργαζόμενοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων ολοκλήρωσαν τις μελέτες για την κατασκευή της Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) στην Ξερόλακκα.
Ο Δήμος Πατρέων, παρέδωσε στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Αχαΐας τις μελέτες και τα απαιτούμενα τεχνικά δελτία ώστε να κατατεθεί πρόταση για την κρατική χρηματοδότηση της ΜΕΒ.
Η ΜΕΒ θα επεξεργάζεται τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, που θα συλλέγονται στο Δήμο της Πάτρας στο δίκτυο καφέ κάδων, που θα εγκατασταθεί στην πόλη, και τα πράσινα από κήπους και κλαδέματα για την παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κήπους και καλλιέργειες.

Η επεξεργασία θα γίνεται σε στεγανά βιοκελιά και θα καθαρίζεται ο αέρας της επεξεργασίας με βιόφιλτρα και σύστημα απόσμησης.
Η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΟΚΑ
Περιττούς χαρακτηρίζει τους πανηγυρισμούς για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Φλόκα η «Ώρα Πατρών». Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η χρηματοδότηση κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στη θέση Φλόκα αποτελεί σίγουρα μία θετική εξέλιξη. Οι πανηγυρισμοί, οι τυμπανοκρουσίες, οι διαξιφισμοί και τα ΕΓΩ, νομίζουμε ότι περιττεύουν, όταν μικρότερες πόλεις δημιούργησαν τις υποδομές πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια (Χανιά, Σέρρες κ.α.). Τοποθέτησαν πολύ χαμηλά τον πήχη, για την τρίτη πόλη της χώρας που εκπροσωπούν και επιχαίρουν, ότι χρηματοδοτήθηκε το έργο μετά από μία εικοσαετία. Το μήνυμα που μεταφέρεται είναι λάθος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πόλη μας είναι ο εφησυχασμός και αποπροσανατολισμός των πολιτών το επόμενο διάστημα. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Το σύνθημα «θα κλείσει η Ξερόλακκα» επανέρχεται μετατιθέμενο για το 2023 και αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Με αυτό το σύνθημα τα 20 τελευταία χρόνια χτίστηκαν πολιτικές καριέρες αλλά έμειναν πτερόεντα λόγια. Δεν χρειάζεται για άλλη μία φορά να κοροϊδεύουν τους κατοίκους. Η δημιουργία τοίχου αντιστήριξης που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Δημαρά, καταψηφίστηκε από τον κ. Πελετίδη, για να έρθει να το υλοποιήσει, όταν έγινε ο ίδιος δημοτική αρχή, δημιουργώντας νέο κύτταρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Η Πάτρα παράγει 100.000 τόνους απορρίμματα, ενώ ο σχεδιασμός του νέου εργοστασίου για όλο το νομό δύναται να επεξεργαστεί έως 53.000 τόνους απορρίμματα. Η εξίσωση δεν βγαίνει. Αν υποθέσουμε ότι η Πάτρα θα στέλνει 40.000 τόνους απορρίμματα τι θα γίνουν τα υπόλοιπα; Θα προχωρήσει η ανακύκλωση;
Ο κ. Πελετίδης παρέλαβε την ανακύκλωση περίπου στο 7% και σήμερα είναι κάτω από 4%. Στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που ψηφίστηκε το 2015, με πρόταση της Δημοτικής αρχής του κ. Πελετίδη προβλεπόταν, ότι η ανακύκλωση θα αυξηθεί στο 50% ανάκτησης έως το 2020! Όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κιόλας. Ας μιλήσουμε σοβαρά επιτέλους.
Για την Ώρα Πατρών πρέπει να προχωρήσουμε στη διαλογή στην πηγή που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά δίκαιη είναι και κοινωνικά δίκαιη, με ενίσχυση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η διαχείριση του εργοστασίου, το χρονοδιάγραμμα, οι εγκαταστάσεις ΣΜΑ είναι θέματα για συζήτηση. Ως Ώρα Πατρών προτείνουμε το θέμα να συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης που αποφασίστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αμέσως μετά να έρθει ως αποκλειστικό θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις».

 

Comments are closed.