Απόφαση-σταθμός για την υιοθεσία ενήλικης χωρίς συγγενική σχέση- Ο ρόλος του Αχαιού Ανδρέα Κατσανιώτη

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Με μια απόφασή του που αποτελεί σταθμό για τα δεδομένα των υιοθεσιών στη χώρα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών «αναγνώρισε| την η υιοθεσία ενήλικης, η οποία δεν είναι συγγενής με την θετή της μητέρα. Είναι η πρώτη απόφαση που κηρύσσει την υιοθεσία τέκνου που υπήρξε μέλος ανάδοχης οικογένειας στη χώρα.

    Σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμβολή του Αχαιού Υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη.

    Αναφέρει σε ανάρτησή του ο δικηγόρος-οικονομολόγος Αγαμέμνων Τάτσης:
    «Μία σημαντική μέρα σήμερα. Και για μένα και για την οικογένεια που αφορά η απόφαση που αναφέρω, αλλά και για τα παιδιά που είναι σε ανάδοχες οικογένειες.
    Δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ’ 2365/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία “αναγνωρίστηκε” η υιοθεσία ενήλικης, η οποία δεν είναι συγγενής με την (θετή της πλέον), μητέρα. Είναι η πρώτη απόφαση που κηρύσσει την υιοθεσία τέκνου που υπήρξε μέλος ανάδοχης οικογένειας.
    Μέχρι σήμερα, δεν επιτρέπονταν η υιοθεσία μεταξύ ενηλίκων, εκτός εάν ο υιοθετούμενος είναι συγγενής ως και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτού που υιοθετεί.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ήδη κηρυχθείσα ως θετή μητέρα, υπήρξε ανάδοχος γονέας της υιοθετημένης. Με την ενηλικίωση όμως της τελευταίας, δεν ήτανε δυνατή η κήρυξη της υιοθεσίας αφού δεν ήταν συγγενείς.

    Το θέμα αυτό απασχόλησε και την επιστήμη αλλά και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Παρότι υπήρξαν προσπάθειες να αρθεί το νομικό κώλυμα της έλλειψης συγγένειας στην περίπτωση υιοθετούν που είχαν ενταχθεί στο θεσμό της αναδοχής οικογένειας, το όλο θέμα δε ρυθμίστηκε νομικά.

    Ζήτησα, από το φίλο μου Ανδρέα Κατσανιώτη, βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, να ζητήσει με τροπολογία την άρση του κωλύματος. Ο Ανδρέας μου ζήτησε και συνέταξα και το σχέδιο για την σχετική τροπολογία. Τελικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν νομοτεχνικά “πιο γαλαντόμο” σε σχέση με την εισήγησή μου.

    Το ζήτημα επιλύθηκε με την ψήφιση του αρ. 51 του Ν. 4837/1-10-2021, σύμφωνα με το οποίο η υιοθεσία επιτρέπεται και στην περίπτωση που “αυτός που υιοθετεί υπήρξε ανάδοχος γονέας του υιοθετούμενου».

    GYMALL

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γαλλία: Ολυμπιακοί Αγώνες με… ύψιστο συναγερμό

    Οι προσδοκίες είναι υψηλές. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι...

    Ζαλίζουν οι ανατιμήσεις στα είδη πολυτελείας – Αυτή η τσάντα κοστίζει πάνω από 10.000 ευρώ

    Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνουν πια οι ανατιμήσεις στα είδη πολυτελείας,...

    Πούτιν: Κατάρριψη όσων F-16 δοθούν στην Ουκρανία

    Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα...

    Ευρωεκλογές: Ξανά υποψήφιος ο Γεωργούλης

    Ο Αλέξης Γεωργούλης ανακοίνωσε σήμερα επίσημα την υποψηφιότητά του...