Site icon Flamis.gr

Δήμος Πατρέων: “Απαράδεκτα και ψευδή τα όσα αναφέρει η Ώρα Πατρών για τις προσλήψεις καθηγητών στο Δημοτικό Ωδείο”

Δήμος Πατρέων: "Απαράδεκτα και ψευδή τα όσα αναφέρει η Ώρα Πατρών για τις προσλήψεις καθηγητών στο Δημοτικό Ωδείο"

Σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων αναφέρονται τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων στη συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, τοποθετήθηκε για τα όσα υποστηρίζει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ώρα Πατρών» σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ακολουθείται επί δεκαετίες στη πρόσληψη καθηγητών στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης» και ομόφωνα  τα απέρριψε ως  απαράδεκτα και ψευδή.

Θέση στο θέμα πήραν με σχετικές τους επιστολές – για τις οποίες ενημερώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού – ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γεράσιμος Βουτσινάς καθώς και οι καθηγητές του Ωδείου.

Οι θέσεις τους υιοθετήθηκαν ως ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία έχει ως εξής:

«Η προκήρυξη δεν έχει διαφοροποιηθεί την τελευταία δεκαετία όπως αυτό αποδεικνύεται από τις κατ’ έτος αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικού Οργανισμού.

Ο ισχυρισμός της παράταξης «Ώρα Πατρών» ότι άλλη χρονιά δεν έχει ζητηθεί οντισιόν είναι απολύτως ψευδής, εκτός και αν οι καταγγέλλοντες δεν έχουν διαβάσει ποτέ τις προκηρύξεις.

Επίσης είναι ψευδές ότι για τη θέση του καθηγητή μονωδίας απαιτείται ο υποψήφιος να  είναι σε κατηγορία φωνής «μεσοφώνου» εκτός κι’  εάν αι συντάκτες των σχετικών ανακοινώσεων επίσης δεν έχουν διαβάσει – το πλέον πιθανό – την προκήρυξη.   Η προκήρυξη αναφέρει για την εν λόγω Θέση “ΤΕ Μουσικός (Διδασκαλία Μονωδίας)”. Στην φετινή προκήρυξη η μοναδική υποψήφια ανήκει στην κατηγορία της μεσοφώνου.

Τα σχετικά με την ημετεροκρατία και την κομματική προέλευση των επιλεχθέντων, απορρίπτονται επίσης ως ψευδή καθώς στο περιεχόμενο της προκήρυξης για  τη μοριοδότηση, τη συνέντευξη –  ακρόαση, εκτός από τον τίτλο ειδικότητας  έχει προβλεφθεί και περιλαμβάνεται ένας αριθμός 7 (επτά) δικαιολογητικών που αφορούν σε παράπλευρους μουσικούς τίτλους, Ωδειακούς τίτλους πέραν της ειδικότητας , Διδακτική προϋπηρεσία, Καλλιτεχνική προϋπηρεσία, Ηχογραφήσεις cd, συμμετοχές σε φεστιβάλ κ.α., Κοινωνικά κριτήρια (άνεργοι, πολύτεχνοι), Εντοπιότητα.

Καθηγητές ΙΔΟΧ εργάζονται στο Ωδείο για περισσότερα από 10 έτη και η πρόσληψή τους γίνεται με την ίδια διαδικασία μοριοδότησης. Σε ότι αφορά στο έργο του συνόλου των καθηγητών του Ωδείου είναι ευρέως γνωστό (καλλιτεχνική δραστηριότητα, συμμετοχές σε ορχήστρες, σύνολα, χορωδίες κ.α.) και το επίπεδο ιδιαίτερα υψηλό συγκριτικά με τα υπόλοιπα ωδεία της χώρας.

Είναι απαράδεκτο να δημοσιεύονται προσβλητικά σχόλια για επαγγελματίες μουσικούς που διδάσκουν με ζήλο, προάγουν πολιτισμό κι έχουν αποδείξει την καλλιτεχνική τους αξία σε βάθος χρόνου. Η εξέλιξη των μαθητών  είναι η καλύτερη απάντηση στα προσβλητικά και απολύτως αναληθή σχόλια που γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Οι Θέσεις των καθηγητών ενός σοβαρού Ωδείου, που Θέλει να προσφέρει υψηλό επίπεδο μουσικών σπουδών, αντάξιο της ιστορίας και της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας, επιβάλλεται να είναι σταθερές, με συνέχεια και συνέπεια στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Δεν είναι δυνατόν ένας μαθητής να αλλάζει καθηγητή και τεχνική προσέγγιση κάθε χρόνο. Δυστυχώς για χρόνια πολλά λόγω κυβερνητικών επιλογών δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό αφού οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν να προκηρύξουν έως σήμερα μόνιμες θέσεις εργασίας.

To Διοικητικό Συμβούλιο επιμένει στη θέση του για κατάργηση της ανταπόδοσης – επιπλέον φορολογίας – στο Δημοτικό Ωδείο και το Εικαστικό εργαστήρι και διεκδικεί μόνιμες θέσεις εργασίας με  χρηματοδότηση και κάλυψη της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Exit mobile version