Οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – λατρεύουμε το φυστικοβούτυρο, αυτό το κρεμώδες, μερικές φορές τραγανό, που πραγματικά αποτελεί έναν από τους πιο γευστικούς τύπους βουτύρου. Το φυστικοβούτυρο, γνωστό και ως το ιδανικό ταίρι για την σοκολάτα, την μπανάνα ή και το μήλο, αποτελεί το βασικό συστατικό πολλών γευμάτων, σνακ αλλά και γλυκών.

Γιατί να επιλέξω το φυστικοβούτυρο;

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να λειτουργήσει ως μια στερεή πηγή πρωτεϊνών και λίπους.

«Το μόνο που χρειάζεστε για να φτιάξετε το φυστικοβούτυρο είναι τα φιστίκια» αναφέρει χαρακτηριστικά η Keri Gans, διατροφολόγος στη Νέα Υόρκη. Αυτό συμβαίνει επειδή το φυστικοβούτυρο στην πιο βασική του μορφή προέρχεται από αράπικα φιστίκια.

Εάν παραμείνετε στο απλό φυσικό φυστικοβούτυρο, χωρίς τα πρόσθετα όπως η ζάχαρη ή το σιρόπι, τότε θα μπορείτε να το απολαύσετε δίχως ενοχές, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για την υγεία.

«Τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, λίπους, νιασίνης, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, βιοτίνης και χαλκού», επισημαίνει η Laura Iu, διαιτολόγος και διατροφολόγος που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Τα οφέλη του φυστικοβούτυρου

Ως μια τόσο πλούσια πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, το φυστικοβούτυρο είναι γενικά μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτοί, περιλαμβάνουν:

Αντικαρκινικές ιδιότητες

«Το φυστικοβούτυρο περιέχει βιοδραστικές ενώσεις όπως η ρεσβερατρόλη, οι φυτοστερόλες και το p-κουμαρικό οξύ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου» αναφέρει χαρακτηριστικά η διατροφολόγος Laura Iu.

Ένα άλλο αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται τόσο στα φυστίκια όσο και στο φυστικοβούτυρο είναι η βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, συχνά πρόδρομος για την ανάπτυξη του καρκίνου, σύμφωνα με το National Institutes of Health (NIH).

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

«Ορισμένες φορές ακούμε το αντίθετο, εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, αλλά το λίπος είναι απαραίτητο συστατικό για το αίσθημα της ικανοποίησης» αναφέρει η Laura Iu.

«Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση κουλουριών ή φρούτων με φυστικοβούτυρο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο έντονο το αίσθημα του κορεσμού συγκριτικά με το να καταναλώσετε μόνο μερικά κομμάτια φρούτου ή λίγο κουλούρι» εξηγεί.

Αυτό το φαινόμενο κορεσμού καθιστά το φυστικοβούτυρο μια εξαιρετική επιλογή εάν έχετε στόχο την απώλεια βάρους.

Θωρακίζει την καρδιά

Τα φιστίκια είναι γεμάτα με μονοακόρεστα λίπη, που συχνά σχετίζονται με την μείωση της χοληστερόλης και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αυτά τα υγιή λίπη αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στη διατροφή σας, τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης μειώνονται, αφήνοντας όμως στα φυσιολογικά επίπεδα την καλή χοληστερόλη.

Επιπλέον, η κατανάλωση πιο υγιεινών λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται στο φυστικοβούτυρο, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την American Diabetes Association.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε..

Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών αλλά είναι επίσης πλούσιο σε θερμίδες και λίπη. Ενώ τα υγιεινά λιπαρά στο φυστικοβούτυρο είναι θρεπτικά, θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους ή πιθανά προβλήματα υγείας.