Καλάβρυτα – Εορτασμός 2021: Η προετοιμασία, οι προτάσεις και η μία μοναδικότητα

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis
    Ο Ανδρέας Φούρας σε ρόλο ιστορικού και συγγραφέα! Και οι πληροφορίες λένε ότι και στους δύο ρόλους παίρνει άριστα! Το αποτέλεσμα θα το δούμε σε λίγο καιρό, επίσημα. Η ουσία είναι πως πρόκειται για κάτι μοναδικό για την περιοχή Καλαβρύτων, για μια πραγματικά ισχυρή ιστορική παρακαταθήκη.
    Ο πρώην υφυπουργός και δήμαρχος Πατρέων και νυν σύμβουλος του δημάρχου Καλαβρύτων σε θέματα του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821, αφιέρωσε δεκάδες ώρες και κατέγραψε αναλυτικά όλα τα ονόματα των αγωνιστών της Επανάστασης του ’21 από την ευρύτερη περιοχή Καλαβρύτων!
    Μιλάμε για 3.200 ονόματα. Και προσέξτε: η καταγραφή έγινε με ονόματα ανά χωριό ή οικισμό και για συγκεκριμένη μάχη του καθενός, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
    Οταν γίνει η επίσημη παρουσίαση του λευκώματος, θα φανεί το μέγεθος της δουλειάς.
    Ο κ. Φούρας μίλησε στην «Π» και έδωσε μια πρόγευση του περιεχομένου του λευκώματος:

     

    -Τέλη Φεβρουαρίου θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει το λεύκωμα του Δήμου Καλαβρύτων, όπου θα αναγράφονται όλα τα ονόματα. Βασική πηγή των πληροφοριών μου, για να φτάσω στη σύνταξη της λίστας με τα 3.200 ονόματα, ήταν το αρχείο αγωνιστών του 1821, που υπάρχει στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Το αρχείο περιγράφει σχεδόν τα πάντα.
    -Οσοι πήραν αριστείο αγώνα, το όνομά τους είναι σε καταλόγους, αλλά υπάρχουν και αυτοί που προτάθηκαν για αριστείο. Εγώ δεν κάνω καμία διάκριση μεταξύ των δύο κατηγοριών, γιατί και αυτοί που προτάθηκαν για αριστείο έχουν πίσω τους υπογραφές καπεταναίων, άρα είναι το ίδιο άξιοι. Μιλάμε για υπογραφές του Πετμεζά, του Ζαΐμη, του Λόντου, του Σολιώτη.
    GYMALL
    -Στη συνέχεια, αφού συγκέντρωσα όλα τα ονόματα αγωνιστών της περιοχής, έκαναν κατάταξη χωριό χωριό. Το αρχείο περιγράφει από πού είναι κάθε αγωνιστής, αλλά σε αρκετές επιπτώσεις υπάρχει λίγο θολό τοπίο και αυτό έπρεπε εγώ να ξεδιαλύνω. Αναγράφεται, για παράδειγμα, ένας αγωνιστής από τη Βλασία, αλλά δεν διευκρινίζεται αν είναι από την Ανω ή την Κάτω. Χρειάστηκε, λοιπόν, να κάνω αρκετά τηλέφωνα σε χωριά, σε σόγια, για να βρω το ακριβές μέρος. Είναι από την Ανω Γουμένισσα; Από την Κάτω; Ανω Ζαχλωρού ή Κάτω;.
    -Η όλη διαδικασία διήρκεσε περίπου 3-5 μήνες. Καθημερινά, αφιέρωνα γύρω στις 4 με 5 ώρες για την καταγραφή και συλλογή στοιχείων. Συνολικά είναι 3.200 ονόματα, τα οποία, και προσέξτε το αυτό, αφορούν αγωνιστές της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων, δηλαδή του νυν δήμου. Υπάρχουν άλλα τόσα ονόματα αγωνιστών από την επαρχία Καλαβρύτων εκείνης της εποχής, δηλαδή από Περιστέρα, Σόλο, Ζαρούχλα, Ακράτα. Με αυτά θα ασχοληθώ στο προσεχές διάστημα.
    -Αυτό που προκύπτει ως κύριο συμπέρασμα από την έρευνα που έκανα είναι η επιβεβαίωση ότι ο αγώνας του ’21 δεν ήταν αγώνας μόνο των καπεταναίων, αλλά ήταν πάνω απ’ όλα λαϊκός αγώνας. Επίσης, αξίζει ιδιαίτερης μνείας η ανακάλυψη ότι όσο πιο ορεινό ήταν ένα χωριό, τόσο περισσότερους αγωνιστές είχε. Το πρώτο χωριό σε αριθμό αγωνιστών του ’21, ακόμα και πάνω από τα Καλάβρυτα, είναι το Λειβάρτζι. Εχει 280 αγωνιστές. Οσο πιο ορεινό και συνάμα μακρινό ήταν το χωριό, τόσο και πιο ασφαλές ήταν για την οικογένεια, άρα και πιο εύκολο για τους αγωνιστές να πάνε στη μάχη, έχοντας εξασφαλίσει, όσο το δυνατόν, την ακεραιότητα της οικογένειάς τους. Από την άλλη, όσο πιο κοντά ήταν το χωριό στα περάσματα των Τούρκων, λιγότερος πληθυσμός από αυτά τα χωριά μετείχαν στις μάχες, γιατί έμεναν πίσω να προστατεύσουν τις οικογένειές τους. Να σας δώσω και ονόματα: Στο Μάζι, για παράδειγμα, υπήρχαν πολλοί αγωνιστές, επειδή ήταν πολύ δύσκολο να πλησιάσει ο Τούρκος το χωριό.
    -Γι’ αυτό και χαρακτηρίζω τον αγώνα του ’21 κυρίως λαϊκό αγώνα. Οταν έχεις μόνο από την τότε επαρχία Καλαβρύτων περίπου 6.000 αγωνιστές, μαχόμενους, μιλάμε για στρατό. Δεν έχεις μόνο καπεταναίους. Από τους συνολικά 3.200 αγωνιστές της επαρχίας Καλαβρύτων, οι 50 ήταν καπεταναίοι. Για παράδειγμα, η Βλασία. Εχει έναν μεγάλο ευεργέτη. Νικόλας Καράμπελας. Ηταν οπλαρχηγός, δεξί χέρι του Κολοκοτρώνη και αυτός που έκανε τη μετοίκηση της Βλασίας στα Αγια Βλασιώτικα και τους έκανε νοικοκυραίους. Και τις επόμενες γενιές. Πήγε και τους έδωσε κτήματα. Είναι πρόσωπα που δεν έχουν εμφανιστεί στην ιστορία ως τώρα αλλά υπάρχουν στο αρχείο αγωνιστών μέσα από στοιχεία και ντοκουμέντα.
    -Στο λεύκωμα θα υπάρχουν τα ονόματα ανά χωριό και σε ποιες μάχες πήρε μέρος ο καθένας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Έρχεται η 12η Εαρινή Παμπατραϊκή Έκθεση Τέχνης από το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας- Αχαΐας στις 23 Απριλίου

    Το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας- Αχαΐας διοργανώνει την...

    Δυτική Ελλάδα: Συνεδριάζει την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση...

    Στον Ζαΐμη ο διοικητής του ΚΕΤΧ Γιώργος Αλεξίου

    Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Διοικητής ΚΕΤΧ, Ταξίαρχος, Γιώργος Αλεξίου μαζί με...