flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Κωνσταντόπουλος: «Η πληρωμή των ενισχύσεων από ότι φαίνεται θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα»

Πριν τα  Χριστούγεννα θα γίνει η πληρωμή των ενισχύσεων με βάσει τις εκτιμήσεις των πιστοποιημένων φορέων για την υποβολή αιτήσεων του ΟΣΔΕ.

Μία εκτίμηση, που όπως λέει ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος, προκύπτει από το γεγονός ότι ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ολοκληρώσουν μέσα στην εβδομάδα τις διορθώσεις που είχαν να κάνουν στο σύστημα σε σχέση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

“Ενημερωθήκαμε χθες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα οι όποιες διορθώσεις μπορούσαν να γίνουν στο σύστημα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του υπολογισμού της πληρωμής που θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα από ότι φαίνεται”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Κωνσταντόπουλος.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την κατάρτιση των δηλώσεων ΟΣΔΕ ήταν τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια

“Η αλήθεια είναι ότι μετά την προκαταβολή εμφανίστηκαν τα γνωστά προβλήματα με τον έλεγχο των ιδιόκτητων αγροτεμαχίων που φάνηκε σε αρκετές χιλιάδες παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα μειωμένη η επιδότηση γιατί δεν υπολογίστηκαν τα αγροτεμάχια αυτά. Επίσης υπήρξαν και κάποιες μειώσεις από την καινούρια ερμηνεία που δόθηκε στο χαρτογραφικό υπόβαθρο όλων των αγροτεμαχίων με αποτέλεσμα χωράφια που μέχρι πέρυσι πληρώνονταν  για τον ΟΠΕΚΕΠΕ φέτος να κρίνονται σαν μη επιλέξιμα και να βγουν εκτός πληρωμής.  Όπως επίσης ενεργοποίηση και των όρων που διέπουν τις περιοχές που είναι Natura. Αυτό είχε δημιουργήσει προβλήματα σε χιλιάδες παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Είναι γνωστές και οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν και οι παραστάσεις που έγιναν στο Υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το αποτέλεσμα δεν έχει φανεί ακόμα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μας δόθηκε η δυνατότητα να ελέγξουμε ότι μπορούσαμε να διορθώσουμε στα ιδιόκτητα αγροτεμάχια. Όλα τα υπόλοιπα ήταν σενάρια που επεξεργάζονταν κεντρικά και δεν δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν διορθώσεις με ενστάσεις επιλεξιμότητας  η με κάποιο άλλο τρόπο στα αγροτεμάχια αυτά. Από ανεπίσημες ενημερώσεις που έχουμε πιθανόν να περάσουν σε μία δεύτερη φάση επεξεργασίας μετά τα Χριστούγεννα όταν θα γίνει  και μία τρίτη πληρωμή που συνήθως γίνεται γύρω στο Φλεβάρη”, τόνισε ο κ Κωνσταντόπουλος

Φορτώθηκε το σύστημα

Ένα σοβαρό ζήτημα που δημιουργήθηκε ήταν με το γεγονός ότι λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος που είχε δοθεί για τις διορθώσεις το σύστημα του ΟΣΔΕ φορτώθηκε ταυτόχρονα με χιλιάδες χρήστες, με αποτέλεσμα να είναι αργή η ανταπόκρισή του στον τεράστιο όγκο  δουλειάς που έπρεπε να διεκπεραιώσει.

carna

“Ότι μπορούσε να διορθωθεί διορθώθηκε παρά τη μεγάλη δυσκολία λόγου του ότι στο σύστημα είχαν μπει ταυτόχρονα χιλιάδες χρήστες από όλη την Ελλάδα και ανταποκρινόταν με μεγάλη καθυστέρηση.

Έχουμε στείλει και κάποια αιτήματα και μέσω του φορέα συντονισμού του ΓΑΙΑ Επιχειρείν αλλά και σαν φορείς πολλοί από όλη την Ελλάδα, τις παρατηρήσεις μας τις προτάσεις μας και αν θέλετε, τις λύσεις που θα  μπορούσαμε να βρεθούν προκειμένου να διευθετηθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις και οι παραγωγοί να λάβουν κανονικά την επιδότησή τους τα  Χριστούγεννα λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που ζούμε δυο χρόνια τώρα λόγω πανδημίας και της αγοράς που έχει υποστεί μία καθίζηση και κυρίως για τον αγροτικό τομέα που όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι είναι τεράστιο το κόστος που μπορεί να έχει αυξηθεί και σε ποσοστό που μπορεί να ξεπερνάει και το 100% σε κάποιες περιπτώσεις εφοδίων”, τονίζει ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου.

Προϋπόθεση το ΑΤΑΚ

Προϋπόθεση θα είναι πλέον από του χρόνου ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου για να δηλώνονται τα αγροτεμάχια στο ΟΣΔΕ.

“Το ζήτημα είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία είδαμε ότι από του χρόνου πλέον, επιβεβαιωθήκαμε από μία πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ,  δεν θα υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό αγροτεμάχιο είτε ιδιόκτητο είτε ενοικιαζόμενο χωρίς να αναφέρεται το ΑΤΑΚ και χωρίς να συμφωνεί η έκταση που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ με την έκταση που υπάρχει στο Ε9 του  ιδιοκτήτη.

Αυτό καταλαβαίνεται θα δημιουργήσει ένα επανέλεγχο από την αρχή όλων των αγροτεμαχίων. Είναι μία τεράστια δουλειά. Δεν είναι εύκολο να  εξυπηρετηθεί  ο παραγωγός εκ του μακρόθεν. Σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να δώσουν μία παραπάνω προσοχή και ελπίζουμε να μην υπάρχουν τα προβλήματα που υπήρξαν τις δύο προηγούμενες χρονιές όπου ήταν περί τη δυνατότητα της αυτοπρόσωπης παρουσίας στο χώρο δύσκολη για να μην πω αδύνατη λόγω του covid, να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα και να μπορούμε να δεχθούμε τον κόσμο για να μπορέσουμε να τον εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Ας ελπίσουμε σε μία πληρωμή καλή, ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική στις διοικήσεις του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ να δουν την πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και να δώσουν τα χρήματα που δικαιούνται να εισπράξουν οι παραγωγοί προκειμένου να απαλύνει λίγο τόσο το μεγάλο κόστος που έχουν επωμιστεί τώρα για την καλλιέργειά τους αλλά και τις συνεχόμενες καταστροφές που ζούμε. Πρόσφατα η Ηλεία επλήγη και από πλημμύρες αλλά και από θυελλώδεις ανέμους που δημιούργησαν τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες, στην ελιά κυρίως στην περιοχή της Ζαχάρως. Αυτά είναι προβλήματα συσσωρευμένα, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση με τον ΕΛΓΑ πότε και πως θα αποζημιωθούν αυτοί οι παραγωγοί, ας μην έχουν ένα πρόβλημα παραπάνω με μειωμένες πληρωμές από τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ”, τόνισε ο κ Κωνσταντόπουλος

Comments are closed.