flamis.gr

Κορωνοϊός: Στο… κόκκινο οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας – Πότε περιμένουν τα self test

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές προκειμένου να καταφέρουν καίρια χτυπήματα στον κορωνοϊό, σταματώντας τη μετάδοσή του, είτε μέσω των εμβολίων είτε μέσω των ελέγχων και ιδίως των πολυαναμενόμενων self test, είτε πολεμώντας τον μέσα στα νοσοκομεία, και προσβλέποντας παράλληλα σε έναν γνωστό σύμμαχο, στην καλοκαιρία της άνοιξης, για τον περιορισμό των μολύνσεων.

Ενώ το τείχος ανοσίας έναντι του ιού συνεχίζεται να υψώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό στη χώρα μας, με 1.630.000 δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε πολίτες, σε εξέλιξη βρίσκεται η σκληρή μάχη των επαγγελματιών υγείας μέσα στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.150 ασθενείς. Τουλάχιστον 1.232 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδες και 738 είναι διασωληνωμένοι.

Υπό την πίεση που αναπόφευκτα δημιουργούν οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας όπως οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι, οι νεκροί (χθες κατέληξαν 65 άνθρωποι, συνολικά μέσα στον Μάρτιο οι νεκροί ανέρχονται σε 1.441), οι δείκτες της οικονομίας και της «βαριάς» ψυχολογίας των πολιτών, θα κληθούν αύριο οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να αξιολογήσουν αν υπάρχει σαφής αποκλιμάκωση της επιδημίας.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίασή τους θα εισηγηθούν την άρση ή μη κάποιων περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων και σχολείων. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν καταθέσει από την περασμένη Παρασκευή αιτήματα προς την Επιτροπή για το άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων καθώς και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Το δίχτυ ασφαλείας των self test

Πέντε εταιρείες αναλαμβάνουν την προμήθεια των – αρχικά – 10 εκατομμυρίων self tests, τα οποία στοχεύεται να αποτελέσουν το δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να γίνει ομαλή επανεκκίνηση κοινωνίας και οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τις εξής εταιρίες: Swiss Med που μπορεί να διαθέσει 3.000.000 τεμάχια, Ξενοφών Γερμανός με 2.500.000 τεμάχια, η εταιρεία Roche που δύναται να παραδώσει 1.900.000 τεμάχια, η Anats με 1.000.000 τεμάχια και η Marvifarm με, επίσης, 1.000.000 τεμάχια.

Τα τεστ θα έχουν τη δυνατότητα εξέτασης τόσο δείγματος σιέλου όσο και ρινικού επιχρίσματος, κάτι που αποτελούσε κριτήριο συμμετοχής στο διαγωνισμό. Το ίδιο προϊόν, δηλαδή, θα μπορεί να δεχθεί είτε δείγμα σιέλου είτε δείγμα από τη μύτη.

Πλέον ο φάκελος του διαγωνισμού βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου. Θα ακολουθήσει η κατακύρωση των συμβάσεων ώστε οι εταιρίες να παραδώσουν τα τεστ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την πρόσκληση ενδιαφέροντος, δηλαδή μέσα σε διάστημα 7 ημερών.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, τα self tests θα είναι υποχρεωτικά. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες. Ειδικά για τα σχολεία επίκειται νομοθετική ρύθμιση, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη πώς θα αποδεικνύεται ότι ένας μαθητής πραγματοποιεί εβδομαδιαίως το τεστ, πιθανότατα με επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων του.

Comments are closed.