Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις πιο επικίνδυνες παραλίες – Έρχεται έξαρση στους επικίνδυνους “εισβολείς”

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Οι μώβ μέδουσες έχουν ήδη κατακλύσει πολλές από τις παραλίες στην Ελλάδα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Jelly Report για την εβδομάδα που διανύουμε, πιθανόν, να είμαστε ενώπιον μιας σημαντικής επέκτασης των μωβ μεδουσών και σε άλλα νησιά στις νότιες Κυκλάδες αλλά και σε περιοχές που μέχρι σήμερα τα πράγματα ήταν καλύτερα.

    Ειδικότερα, το παρατηρητήριο μεδουσών “JellyReport” – βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist- αποτελεί μια εβδομαδιαία ενημέρωση για το πού θα βρίσκονται οι μωβ μέδουσες και άλλα είδη μεδουσών, για να ξέρουμε πού πρέπει να έχουμε τον νου μας.

    ΜΩΒ ΜΕΔΟΥΣΑ

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της βδομάδας που διανύουμε, οι βοριάδες που αναμένονται ίσως μας φέρουν αντιμέτωπους με μια σημαντική επέκταση για τις μωβ μέδουσες και σε άλλα νησιά των νότιων Κυκλάδων και περιοχών, που ήταν πιο ήρεμα την προηγούμενη περίοδο. ​

    Ενημερωθείτε για τις παραλίες όπου υπάρχουν μωβ μέδουσες ΕΔΩ. Δείτε τις αναφορές για θεάσεις μωβ μεδουσών κι άλλων ειδών ΕΔΩ

    GYMALL

    Μωβ μέδουσες: Πού βρίσκονται – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση

    Το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης για τις μωβ μέδουσες εμφανίζεται στον Αργοσαρωνικό, στις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο, στα βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο 1ο πόδι της Χαλκιδικής.

    Καθαρά να φαίνονται προς το παρόν τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, όπως είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, Ικαρία και Σάμος, αλλά και ο Κορινθιακός Κόλπος.

    Μωβ μέδουσες – Οι πρώτες βοήθειες – Τι πρέπει να κάνουμε μετά από τσίμπημα

    Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.

    “Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος”, υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό” επισημαίνει ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου.

    Όπως τόνισε, αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης

    Στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο με τίτλο: «Μαθηματικές προ(σ)κλήσεις...

    Παρέμβαση Σιώρου για τους συμβασιούχους στο δημοτικό συμβούλιο

    "Οι συμβασιούχοι του Δήμου Πατρέων, κατάφεραν κάτι πολύ σημαντικό ...

    Τζον Μπον Τζόβι: Παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε πιστός στα 34 χρόνια γάμου με τη σύζυγό του

    Ο Τζον Μπον Τζόβι ομολόγησε ότι πέρασε μερικές φορές τα όρια...

    ΜΠΙΛΙ ΑΪΛΙΣ: «Θα έπρεπε να έχω διδακτορικό στον αυνανισμό»

    Η Mπίλι Άιλις προχώρησε σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, όπου μίλησε τόσο...