«Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» : Η ταινία του Μπάμπη Μακρίδη στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση, που ταξίδεψε σε πολλές διαφορερικές γωνιές του κόσμου, αποτέλεσε αφορμή για την δημιουργία της ταινίας του Μπάμπη Μακρίδη «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» που θα προβληθεί για ένα 24ωρο στις 7 Φεβρουαρίου, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για την παρθενική κινηματογραφική παραγωγή του Ιδρύματος που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από την διθνή τύπο, θα κάνει πρεμιέρα στη διακεκριμένη διεθνή πλατφόρμα MUBI, ενώ συμμετέχει και στα βραβεία Ίρις 2021 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην κατηγορία ντοκιμαντέρ.

    Οι «Όρνιθες

    » του κινηματογραφιστή Μπάμπη Μακρίδη –δημιουργού του L (Sundance Film Festival 2012) και του Οίκτου (Pity, Sundance Film Festival 2018, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2019)– είναι μια ταινία για την πτήση και την πτώση, για την ανθρώπινη ανάγκη να πετάμε, για τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, την ελευθερία, τους θεούς και τον άνθρωπο. Πρόκειται για μια υβριδική ταινία, στα όρια του ντοκιμαντέρ, της μυθοπλασίας και της πολιτικής φαντασίας.

    Ornithes3
    Ο Νίκος Καραθάνος

    Η ταινία εμπνέεται από τον αρχετυπικό μύθο του Αριστοφάνη και των «Ορνίθων», την ομώνυμη παράσταση του Νίκου Καραθάνου και τους συντελεστές της, κινηματογραφώντας τους εκτός σκηνής, σε πραγματικούς χώρους και φυσικά τοπία – από τα λιβάδια ηφαιστειακής λάβας στην Ισλανδία έως τα υψίπεδα της Παταγονίας και από την Times Square έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σύμπαν ρευστής «καθημερινότητας», ανάμεσα σε ανθρώπους του θεάτρου, ορνιθολόγους και θυμόσοφους ερημίτες, που –όλοι τους– ονειρεύονται πως πετούν.

    GYMALL

    Ένα φιλμ-εγχειρίδιο φυγής, μια ταινία για την παρατήρηση των πουλιών, όπου τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι.

    Η παραγωγή της ταινίας, με τη συνεργασία της Neda Film της Αμάντας Λιβανού, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Τα βασικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), την Ισλανδία (Ρέικιαβικ και ενδοχώρα) και την Αργεντινή (Παταγονία), ενώ λίγα γυρίσματα έγιναν και στις Γαλλικές Άλπεις, το Κάιρο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Βελιγράδι.

    Ornithes2

     

    Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2020 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (Ολλανδία) και πανελλήνια πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, με 50.000 θεατές σε 3 μέρες. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, BelDocs (Σερβία), Shanghai IFF (Κίνα), Molodist (Ουκρανία), New Horizons (Πολωνία), Valencia FF (Ισπανία), Indiecork (Ιρλανδία).

    Εμφανίζονται οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Στράτος Παπαδάκης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
    Όπως αναφέρει και ο Guardian στην κριτική του για την ταινία, πρόκειται για «ένα ποιητικό και ουτοπικό μανιφέστο για αυτοαπελευθέρωση εμπνευσμένο από το έργο του Αριστοφάνη».

    Δείτε την ταινία ΕΔΩ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Καθαρίστε τα οικόπεδα, ειδάλλως πρόστιμο

    Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 29/3/2024

    14:30 COSMOTE SPORT 1 HD Μπρίστολ Σίτι – Λέστερ...

    ΕΚΤΑΚΤΟ: Αθώα η μάνα της 12χρονης – Ενοχος ο Μίχος

    Την ενοχή του Ηλία Μίχου για το αδίκημα του βιασμού της 12χρονης από...

    Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολωνού

    Εν μέσω ισχυρών αποδοκιμασιών και συνθημάτων από περίπου 200...