ΠΑΤΡΑ: Πάτε ανοίγουν τα Πανεπιστήμια; Τρεις ειδικοί απαντούν αν τον Σεπτέμβριο έρχεται η ώρα

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Η μία μετά την άλλη δραστηριότητα ανοίγουν. Επανεκκινούν για την ακρίβεια. Και μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουν ανοίξει σχεδόν όλες.

    Εκτός από μία: Τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Αυτά παραμένουν κλειστά για τους φοιτητές. Απ’ τον περασμένο Μάρτιο, το μενού έχει μόνο εξ αποστάσεως.

    Και μιλάμε για μία «δραστηριότητα», ίσως την κορυφαία, που γύρω της εμπλέκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι!!! Καθηγητές, φοιτητές, γονείς και ένα σωρό επαγγελματικές ομάδες που περιστρέφονται οικονομικά και κοινωνικά γύρω απ’ τη φοιτητική ζωή εντός κι εκτός ΑΕΙ.

    Ζητήσαμε από τον Χαράλαμπο Γώγο, την Μίνα Γκάγκα και τον Γιάννη Τούντα απάντηση-εκτίμηση στο μείζον ερώτημα: Πότε θ’ ανοίξουν τα Πανεπιστήμια; Θ’ ανοίξουν σίγουρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή όχι; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;

     

    ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ: “«Ο εμβολιασμός δημιουργεί μια ασπίδα ασφαλείας»”

    «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση επηρεάστηκε πάρα πολύ, ήδη από την αρχή της πανδημίας, και αυτό γιατί πολλά από τα μαθήματα στα πανεπιστήμια γίνονται σε αμφιθέατρα με μεγάλο αριθμό φοιτητών. Φυσικά η συνύπαρξη πολλών ανθρώπων σε κλειστό χώρο είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε αυτή την εποχή κι έτσι τα Πανεπιστήμια έμειναν μήνες κλειστά.

    Θα ανοίξουν; Αυτό που θα βοηθήσει πάρα πολύ, πέρα από μάσκες, αερισμό, αποστάσεις και μικρότερο αριθμό φοιτητών σε κάθε χώρο, είναι ο εμβολιασμός, που προχωράει και δημιουργεί μια ασπίδα ασφάλειας. Ετσι με εμβολιασμό οι φοιτητές μπορούν να βρίσκονται μεταξύ τους σύμφωνα και με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού και του Αμερικανικού κέντρου λοιμώξεων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, τα μαθήματα πιθανώς θα αρχίσουν μετά τα μέσα Μαΐου, σε πολλές περιπτώσεις όμως θα γίνεται μεικτή διδασκαλία, δια ζώσης και μέσω διαδικτύου. Στις ΗΠΑ, αρκετά Πανεπιστήμια δήλωσαν ότι θα δεχτούν μόνο φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

    Είναι σημαντική η δια ζώσης εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια είναι ένας ζωντανός και γόνιμος χώρος, η συναναστροφή, ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων είναι πολύ σημαντικά και για την εκπαίδευση και για την έρευνα».

    * Η Μίνα Γκάγκα είναι ιατρός-πνευμονολόγος, συντονίστρια-διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία

     

     

    Γ. ΤΟΥΝΤΑΣ: “Το φθινόπωρο θα λειτουργήσουν κανονικά”

    GYMALL

    «Με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν μπορούν να γίνουν δια ζώσης μαθήματα. Οι φοιτητές δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, και ο σχεδιαζόμενος εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 20-30 ετών δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τον επερχόμενο Ιούλιο. Τα μαθήματα πρέπει να γίνονται εξ αποστάσεως εκτός κάποιων εξαιρέσεων, όπως είναι ορισμένα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις για τους φοιτητές της Ιατρικής, που μόνο με τη φυσική παρουσία των φοιτητών μπορούν να πραγματοποιηθούν. Το φθινόπωρο, όμως, που θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικιακές ομάδες, θα μπορούν να λειτουργήσουν ξανά τα ΑΕΙ με τη φυσική παρουσία εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων. Εξάλλου, μέχρι το φθινόπωρο το επιδημικό κύμα θα έχει σβήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ισχύουν και τότε ορισμένα μέτρα, κυρίως η χρήση της  μάσκας».

    * O Γιάννης Τούντας είναι καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

     

     

    Χ. ΓΩΓΟΣ: “Μικρά γκρουπ φοιτητών, καινούργιες αίθουσες”

    «Η εκτίμηση είναι ότι θα λειτουργήσουν κανονικά από Σεπτέμβριο τα Πανεπιστήμια. Θα είναι πολύ θλιβερό αν συμβεί κάτι και δεν λειτουργήσουν δια ζώσης. Σε πρώτη φάση, τώρα, θα λειτουργήσουν άμεσα μερικά Τμήματα που αφορούν μόνο τελειόφοιτους και εργαστηριακές ασκήσεις. Αλλά μας απασχολεί η επαναλειτουργία στο σύνολο των πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων. Μπορεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να λειτούργησε εξαιρετικά και υποδειγματικά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με πραγματικά ενεργή συμμετοχή, όμως η αλήθεια είναι ότι δημιουργήθηκαν τεράστια κενά αυτό το διάστημα. Μέσα στο καλοκαίρι θα δοθεί η δυνατότητα μαζικών εμβολιασμών και στο ηλικιακό κομμάτι 18-30 και είμαι σίγουρος ότι θα σπεύσει να συμμετάσχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φοιτητών, για να ξαναβρεί και την κανονική φοιτητική ζωή του σε κάθε επίπεδο. Θα έχει εμβολιαστεί ως τότε και όλο το διδακτικό-εκπαιδευτικό προσωπικό, άρα οι πιθανότητες διασποράς μέσα στις Σχολές θα είναι πολύ χαμηλότερη. Το πρόβλημα θα είναι ότι αρκετές αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Αυτό πρέπει να το δούμε.

    Θα υπάρχει φυσικά και self testing, με πιο προχωρημένες εφαρμογές και για τους φοιτητές θα είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία.

    Ένα σημαντικό θέμα, όμως, είναι ότι θα πρέπει να ξαναδούμε πολύ προσεκτικά μερικά προγράμματα σπουδών σε κάποιες Σχολές. Σε ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου κριθεί συμφέρουσα για εκπαιδευτικούς λόγους.

    Και τα πιο βασικά, όπου θα πρέπει να ρίξουμε μεγάλο βάρος: Χωρητικότητα αιθουσών με συγκεκριμένα κριτήρια, χρησιμοποίηση κι άλλων αιθουσών ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλος συγχρωτισμός, ειδικότερα σε θεωρητικές σχολές (Noμικές, Φιλολογίες). Θα πρέπει να ξαναδούμε με άλλο μάτι τη συγκρότηση προγραμμάτων σπουδών. Διδασκαλία σε πιο μικρές ομάδες φοιτητών, κάτι που σίγουρα είναι καλύτερο εκπαιδευτικά, αφού έχει πιο μεγάλη και ενεργή συμμετοχή σε σχέση με τον τύπο των κλασικών διαλέξεων. Τα small teaching group στο εξωτερικό είναι πλέον πολύ διαδομένα, με συμμετοχή των φοιτητών σε αυτού του είδους την διδασκαλία και μάθηση σε μικρές ομάδες φροντιστηριακού τύπου.

    Θα είναι και στο χέρι των Πανεπιστημίων, όμως, να διαχειριστούν τα ίδια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάσταση; Να ελέγξουν τον εμβολιασμό των φοιτητών τους, να οργανώσουν το self testing και κυρίως να επανεκτιμήσουν τις υποδομές των Ιδρυμάτων τους. Και αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι τον Σεπτέμβριο για να ξεκινήσουμε. Από τώρα…».

    * Ο Χαράλαμπος Γώγος είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Μetropolitan General

    Πελοπόννησος (Χρ. Βεργανελάκης)

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με τις παράνομες ελληνοποιήσεις

    Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων που...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 20/4/2024

    14:30 COSMOTE SPORT 6 HD ATP 500 Barcelona Open 14:30...

    Σκυλακάκης: Αποκλείεται το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ

    Τη βούληση της κυβέρνησης να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος συνένωσης...

    Μπορεί ένας γάμος χωρίς σεξ να είναι καλός;

    Οι αντιλήψεις γύρω από τον ρόλο του σεξ στον έγγαμο βίο...