Πολίτες Πάτρας – Μελετητές & Δήμος 1-0

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Περί της διαμόρφωσης του Άλσους της Πλαζ ο λόγος – άρθρο της Μαίρης Κάργα

    GYMALL

    Την προηγούμενη εβδομάδα γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες γεγονότων και δέκτες παραπόνων πολιτών της Πάτρας που περπατούν, αθλούνται, κολυμπούν πλησίον του υπό διαμόρφωση Άλσους της Πλάζ.

    Το θέμα-πρόβλημα είναι το υπερβολικό κλάδεμα των δέντρων και το “πλιάτσικο” της ξυλείας που προκύπτει. Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου μας καταγγέλθηκε ότι πολίτες ήταν στο άλσος με τα δικά τους πριόνια και έκοβαν ελεύθερα και φόρτωναν τις καρότσες τους. Ευτυχώς έβρεξε και έφυγαν…

    Δυστυχώς, από ότι φαίνεται, για μια ακόμα φορά οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Και αυτό γιατί οι επεμβάσεις που γίνονται στο χώρο -ακόμα και αν υλοποιούνται βασισμένες σε περίφημες και ακριβοπληρωμένες μελέτες- δεν ικανοποιούν τους πολίτες για τους απλούς, κοινής λογικής, λόγους:

    1. Το μεγάλο μέρος του Άλσους είναι πλέον γυμνό και ο ίσκιος που υπήρχε έχει χαθεί οριστικά, μαζί με τους τόνους κλαδιών που κόπηκαν. Αποτέλεσμα αυτού είναι όσοι προσέρχονται για περπάτημα να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και στη ζέστη.

    2. Το μικροκλίμα του Άλσους, που χαρακτηριζόταν από πιο χαμηλή θερμοκρασία από την γύρω περιοχή, πλέον δεν υπάρχει και «τι να περπατάς στο δρόμο με το τσιμέντο δίπλα στη θάλασσα τι μέσα στο Άλσος είναι το ίδιο και το αυτό».

    3. Οι κολυμβητές κάθε φορά που φυσάει δέχονται τη σκόνη από το χώμα του Άλσους, αφού τα χαμηλά κλαδιά που είχαν τα αρμυρίκια πετσοκόπηκαν (μαζί βέβαια και με μεγάλα κλαδιά που τα συγκεκριμένα δέντρα θα αργήσουν πολύ να ξαναβγάλουν).

    4. Οι φωλιές των πουλιών που υπήρχαν πάνω στα δέντρα φαίνεται ότι είναι πλέον παρελθόν.

    5. Οι υποτιθέμενες διαδρομές που έχουν κατασκευαστεί με ειδικό μείγμα υλικών απέχει αρκετά από το κλασσικό χώμα που έχει το υπόλοιπο Άλσος, είναι πιο σκληρές και σίγουρα όχι το ίδιο κατάλληλες για αυτούς που έρχονται για να περπατήσουν και να αθληθούν σε πιο μαλακό έδαφος που απορροφά τους κραδασμούς.

    6. Όσον αφορά στο φωτισμό υπάρχουν πάρα πολλές αναμονές όταν την ίδια στιγμή οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο φωτισμός στο χώρο οφείλει να είναι ο ελάχιστα δυνατός, για να μην προκαλεί όχληση, αφού πίσω ακριβώς υπάρχει το κυρίως έλος στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο αρκετά πουλιά.

    7. Τεράστια τσιμεντένια κατασκευή έχει φτιαχτεί στη μέση του Άλσους. Για πυροπροστασία άραγε; Και, αν ναι, ήταν τόσο απαραίτητη ακόμα και αν προβλεπόταν από τη μελέτη, όταν σε όλο το Άλσος υπάρχει πλήρης πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα πανταχόθεν.

    Η εύλογη απορία λοιπόν είναι «Τι νόημα έχουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις στο Άλσος και ποια είναι τα θετικά που θα προσφέρει αυτό το έργο στους πολίτες;». Μέχρι στιγμής μόνο δυσαρέσκεια προκαλούν όλες αυτές οι παρεμβάσεις στους χρήστες του χώρου, οι οποίες έχουν κοστίσει στους πατρινούς πολίτες πολλές χιλιάδες ευρώ.

    Κύριοι μελετητές και κύριοι του Δήμου, καλό θα ήταν να ακούτε τους πολίτες, γιατί ακόμα και αν είστε ειδικοί, μπορούν να σας καταθέσουν τις απόψεις και την εμπειρία τους από τη χρήση του χώρου για τις οποίες έχετε συμπυκνωμένη άγνοια.

    Εμείς, τα μέλη της Ομάδας Εργασίας #Περιβάλλον του σπιράλ πηγαίνουμε τακτικά στο Άλσος, κάνουμε αυτοψίες και ακούμε τους πολίτες, τυγχάνει δε να είμαστε και εμείς χρήστες του χώρου, άρα έχουμε και προσωπική άποψη.

    Εκφράζουμε, λοιπόν, μαζί με τη δική μας ανησυχία και την ανησυχία πολλών πολιτών και ελπίζουμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο απογοητευτικό.

    Όσον αφορά στο Δήμο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους καλό θα ήταν να δίνουν απαντήσεις στους πολίτες όταν τους ρωτούν και να μην τους ειρωνεύονται.

    Τέλος, όσον αφορά στην ξυλεία που προκύπτει από τα κλαδέματα, ακόμα περιμένουμε την απάντηση του Δήμου Πατρέων για το πώς αξιοποιεί τα ξύλα που φορτώνει και με ποιο κριτήριο κάποιοι παίρνουν ελεύθερα ξύλα για το τζάκι τους. Είναι μήπως φτωχοί και αναξιοπαθούντες που είδαν τα ξύλα κομμένα και είπαν οι καημένοι να τα πάρουν για να ζεσταθούν το χειμώνα με πανάκριβα αυτοκίνητα; Όταν θέσαμε το ερώτημα στον κ. Κορδά πάντως, δεν πήραμε απάντηση. Αυτή είναι η δικαιοσύνη του Δήμου; Όποιος το έμαθε και πρόλαβε, πήρε; Γιατί άλλοι δήμοι έχουν κριτήρια και σέβονται στους πολίτες τους, δεν τους ωθούν στο πλιάτσικο και την παράνομη υλοτομία.

     

     

    Μαίρη Κάργα

    Μέλος Πολιτικής Γραμματείας σπιράλ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Κατηγόρησε τον πατέρα της για βιασμό, μπήκε φυλακή… και κρίθηκε δύο φορές πανηγυρικά αθώος

    Αθώος και από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών κρίθηκε...

    Αιγιάλεια: Τραυματισμός γερμανού άνδρα στον Μεγανίτη – Επιχείρηση από Αστυνομία και Πυροσβεστική (ΦΩΤΟ)

    Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εντοπισμού και απεγκλωβισμού ενός άνδρα γερμανικής...

    Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ανεβαίνει η ΝΔ, κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ, νέα πτώση για το ΠΑΣΟΚ

    Κέρδη άνω των δύο μονάδων στην πρόθεση ψήφου για...

    Έσβησε το όνειρο – “Ναυάγιο” ΠΑΟΚ στην Τούμπα, παραδόθηκε στη Μπριζ!

    Ο Δικέφαλος του Βορρά δεν στάθηκε στο ύψος των...