Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη με θέμα τις μεταναστευτικές προκλήσεις

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους κ.κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη και Γιώργο Καμίνη, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, συμμετείχαν, στις 15 και 16 Μαΐου, στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τις μεταναστευτικές προκλήσεις, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στην πρώτη θεματική ενότητα της Διάσκεψης, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση  και τα βήματα που πρέπει να γίνουν, υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία και επτά χρόνια μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015. Ο κ. Τσαβδαρίδης, στην τοποθέτησή του, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ήδη η χώρα μας φιλοξενεί πάνω από 26.000 Ουκρανούς πολίτες, ενώ επιπλέον δεσμεύεται να φιλοξενήσει 500 Ουκρανούς πρόσφυγες από τη Μολδαβία, αλλά και να στηρίξει οικονομικά τη χώρα για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων. Τόνισε, ωστόσο, ότι η τεράστια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, δεν θα πρέπει να ναρκοθετείται από την εργαλειοποίηση του ζητήματος και καταδίκασε τις πρακτικές της Τουρκίας, που όχι μόνο παραβλέπει τις υποχρεώσεις της για την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και την εξάρθρωση του δικτύου διακινητών που δρουν στο έδαφός της, αλλά προβαίνει σε ανυπόστατες καταγγελίες για τη χώρα μας για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις.

    GYMALL

    Από την πλευρά του,  ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η Ελλάδα ανέλαβε την ευθύνη της και επέδειξε αλληλεγγύη απέναντι στα κράτη μέλη που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της κρίσης, καλώντας τα υπόλοιπα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τη στάση της. Κάνοντας τον απολογισμό της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης του 2015 και των μετέπειτα γεγονότων του Έβρου το 2020, σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργάζεται, χωρίς να βασίζεται σε τρίτες χώρες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών της προκλήσεων, καθώς, όπως αποδείχθηκε, το χρίσμα που δόθηκε στην Τουρκία με την Κοινή Δήλωση του 2016, ως προνομιούχου εταίρου και απόλυτου διαιτητή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ήταν εσφαλμένο. Τόνισε δε ότι την συμπεριφορά της Τουρκίας αντέγραψαν η Ρωσία και η Λευκορωσία στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. και το Μαρόκο στα νοτιοδυτικά. Καταλήγοντας, ο κ. Καμίνης, σημείωσε ότι η μεταναστευτική πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από χώρες ή οργανισμούς, αλλά απαιτεί συντονισμένη δράση.

    Στη δεύτερη θεματική ενότητα της Διάσκεψης, συζητήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Ο κ. Τσαβδαρίδης υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ένωσης, απέφερε τα τελευταία τρία χρόνια εντυπωσιακές μειώσεις μεταναστευτικών ροών, άνω του 85%. Αναφερόμενος στο υπό διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να προβλέπει υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο, με δίκαια κριτήρια, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, για να επιτυγχάνεται η δίκαιη κατανομή του βάρους και  η απτή αλληλεγγύη.

    Ο κ. Καμίνης, με τη σειρά του, τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ ασφαλούς έρευνας και διάσωσης στα σύνορα και της καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος. Για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος υπογράμμισε ότι απαιτούνται συμφωνίες δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, καθώς και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου των συνόρων με παράλληλη υποστήριξη των κρατών μελών. Αναφερόμενους ειδικότερα στους ανεξάρτητους μηχανισμούς φύλαξης των συνόρων, ο κ. Καμινης στάθηκε στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως στην αρχή της μη επαναπροώθησης και της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, ενώ τόνισε ότι βασικά στοιχεία αυτών θα πρέπει να είναι η ανεξαρτησία από τις κυβερνήσεις, η διαφάνεια μέσω δημόσιων εκθέσεων, το κατάλληλο, επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό και η επάρκεια οικονομικών πόρων. Πρότεινε τέλος τη λειτουργία τους σε συντονισμό με τον Υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τους Παρατηρητές του Frontex.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Iδιαίτερα ικανοποιημένος ο καθηγητής καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος

    Iδιαίτερα ικανοποιημένος ο καθηγητής καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος. Όπως μας...

    ΠΑΤΡΑ: Το έργο ανάπλασης για τα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου

    Μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2024...

    ΠΑΤΡΑ: Πήρε το μεταπτυχιακό του

    Όντας σεμνός και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας...

    ΠΑΤΡΑ: Νέα εταιρεία από δύο φίλους στον χώρο της εστίασης

    Νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα για δίδυμο της εστίασης. Δημιούργησαν εταιρεία...