Το 75% των πολιτών των μελών του G20 κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τον πλανήτη

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G20) πιστεύουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αυτή που οδηγεί τον πλανήτη στα όριά του και ζητούν να αλλάξουν οι προτεραιότητες της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα διεθνούς δημοσκόπησης του οργανισμού Ipsos Mori.

    Η ίδια έρευνα για λογαριασμό του οργανισμού Global Commons Alliance (GCA) έδειξε ότι επίσης το 58% δηλώνουν πολύ ή εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση του πλανήτη. Επίσης, τέσσερις στους πέντε συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν διατεθειμένοι να βγουν μπροστά και να συμμετάσχουν στα κοινά για την προστασία του πλανήτη.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας, Όουεν Γκάφνι, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι είναι παγκόσμιο το ενδιαφέρον και η στήριξη της δράσης για επείγουσα και αποφασιστική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.

    «Ο κόσμος δεν κοιμάται ενώ κινείται προς την καταστροφή», σημειώνει ο Γκάφνι. «Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πρόκειται για τεράστιους κινδύνους, θέλουν να κάνουν περισσότερα οι ίδιοι και οι κυβερνήσεις τους».

    Και σημειώνει ότι «τα ευρήματα παρέχουν στους ηγέτες της Ομάδας των 20 την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να εφαρμόσουν το ταχύτερο φιλόδοξες πολιτικές και την προστασία και την αναγέννηση των παγκόσμιων κοινών αγαθών».

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, πριν από τους ιστορικά πρωτόγνωρους καύσωνες που έπληξαν αυτό το καλοκαίρι το βόρειο ημισφαίριο, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και πολύ πριν η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, προειδοποιήσει πως η οφειλόμενη στην ανθρώπινη δραστηριότητα καταστροφή είναι «αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη».

    Σύμφωνα με την έρευνα στους πολίτες των χωρών του G20, το 73% πιστεύουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα σπρώχνει τον κόσμο σε σημείο καμπής, με τα ποσοστά να είναι πολύ υψηλά στις λιγότερο πλούσιες χώρες όπως η Ινδονησία (86%), η Τουρκία (85%), η Βραζιλία (83%), το Μεξικό (78%) και η Νότια Αφρική (76%), ενώ είναι μικρότερα στις πλουσιότερες όπως οι ΗΠΑ (60%), η Ιαπωνία (63%), η Μεγάλη Βρετανία (65%) και η Αυστραλία (66%).

    Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς (59%) πιστεύουν ότι η η φύση έχει ήδη υποστεί τεράστιες ζημιές για να μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους όλα όσα χρειάζονται για να ζήσουν μακροπρόθεσμα.

    Σύμφωνα με την Κενυάτισσα περιβαλλοντολόγο, Ελίζαμπεθ Βατούτι, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι «η φύση πια αντεπιτίθεται», ενώ οι ισχυροί του πλανήτη θεωρούν «πως δεν πειράζει αν κόβουν παλιά δέντρα, αν εξορύσσουν πετρέλαιο, αρκεί να φυτεύουν νέα δέντρα. Αλλά αυτή δεν είναι σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος και η έρευνα δείχνει ότι οι πολίτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να στηρίζουν αυτήν την οικονομική ηλιθιότητα».

    Επίσης η έρευνα έδειξε ότι:

    • το 83% ζητούν να γίνουν περισσότερα για να προστατευθεί το περιβάλλον
    • το 69% πιστεύουν ότι τα οφέλη της δράσης για την προστασία της φύσης είναι περισσότερα από το κόστος
    • το 74% συμφωνούν ότι οι χώρες πρέπει να εστιάσουν στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και της φύσης έναντι οικονομικών δεικτών όπως το ΑΕΠ, το κέρδος και το κόστος.
    GYMALL

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Προμηθέας ηττήθηκε 80-69 από τον Ολυμπιακό

    Με 80-69 ηττήθηκε ο Προμηθέας στο ΣΕΦ από τον...

    ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Να θυμάσαι ότι το σήμαντρο στο Μέγα Σπήλαιο δεν χτύπησε! ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ

    Εχει δικαίωμα η Εκκλησία να κάνει παρεμβάσεις που αφορούν...

    ΠΑΤΡΑ: Κατηγόρησε τον πατέρα της για βιασμό, μπήκε φυλακή… και κρίθηκε δύο φορές πανηγυρικά αθώος

    Αθώος και από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών κρίθηκε...

    Αιγιάλεια: Τραυματισμός γερμανού άνδρα στον Μεγανίτη – Επιχείρηση από Αστυνομία και Πυροσβεστική (ΦΩΤΟ)

    Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εντοπισμού και απεγκλωβισμού ενός άνδρα γερμανικής...