0-100 χλμ./ώρα: Τα κορυφαία στον κόσμο

    Ημερομηνία:

    Τα αυτοκίνητα με την ταχύτερη επιτάχυνση, είναι προφανώς ηλεκτρικά και έχουν απόδοση ισχύος που δεν διανοείται κατασκευαστής να προσφέρει με συμβατικούς κινητήρες.

    Μέχρι να «φτάσουμε» όμως στην κορυφή, βρίσκουμε αρκετές προτάσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης και το πατροπαράδοτο υγρό καύσιμο με τα πολλά οκτάνια να κυκλοφορεί στην τροφοδοσία τους.

    Η παρακάτω λίστα βασίζεται στους επίσημους χρόνους που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές και περιλαμβάνει μόνο αυτοκίνητα παραγωγής που θεωρητικά μπορεί να αναζητήσει κανείς για αγορά σήμερα. Ενδεικτικό της εποχής, είναι πως στη δέκατη και τελευταία θέση, συναντάμε –αρκετά- μοντέλα που «σπάνε» το όριο των τριών δευτερολέπτων για τη διαδικασία.

    2,9″ -> Ferrari 296 GTB, Ferrari F8 Tributo, Lamborghini Huracán Evo, McLaren 720S

    Το να σπάσεις το φράγμα των τριών δευτερολέπτων είναι πλέον κάτι που δε χρειάζεται να οδηγείς super sport μοτοσικλέτα για να το καταφέρεις. Στην πραγματικότητα, ο χρόνος των 2,9 δευτερολέπτων φαίνεται να είναι κάτι σαν «κοινός τόπος» για τα κεντρομήχανα sport μοντέλα με την κίνηση να μεταδίδεται στους πίσω τροχούς.

    Τόσο η McLaren 720S, όσο και η Ferrari F8 Tributo, υιοθετούν την κλασική προσέγγιση με twin turbo V8 κινητήρα, ενώ η Lamborghini έχει τον ένδοξο ατμοσφαιρικό V10 με χωρητικότητα 5,2 λίτρων για να «κάνει τη δουλειά».

    Η 296 GTB, ωστόσο, είναι το μοντέλο που παραπέμπει στο μέλλον, με το plug-in υβριδικό V6 σύνολο με τη χωρητικότητα των 3,0 λίτρων, που εμφανίζει και τους περισσότερους ίππους από την «παρέα» (820 ίππους).

    2,8″ -> Ariel Atom 4, Koenigsegg Regera, McLaren 765LT, Porsche Taycan Turbo S, Radical SR8, Lamborghini Aventador SVJ & 780-4 Ultimae

    0-100 χλμ./ώρα: Τα κορυφαία στον κόσμο

    Όταν πρόκειται η διαδικασία της επιτάχυνσης από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα να διαρκέσει μόλις 2,8 δευτερόλεπτα, τότε οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους.

    Από τη «γυμνή» και ελαφριά πρόταση της Ariel (Atom 4) και το Radical SR8 που μοιάζει να βγήκε από αγώνα αντοχής πρωτοτύπων, έως την πολυτελή και αμιγώς ηλεκτρική Porsche Taycan Turbo S.

    Ανάμεσά τους, το υβριδικό (και πανέμορφο) Koenigsegg Regera, η σκληροπυρηνική McLaren 765 LT και η Lamborghini Aventador, είτε στην έκδοση SVJ, είτε στην πιο «πολιτισμένη» 780-4 Ultimae.

    2,79″ -> Caterham Seven 620R

    0-100 χλμ./ώρα: Τα κορυφαία στον κόσμο

    Όλες οι εκδόσεις του Seven είναι εξαιρετικά γρήγορες ανάλογα με τον κινητήρα που τις κινεί. Είναι τέτοια η κατασκευή του, που ακόμα και όταν ο κινητήρας δε «δείχνει», ο οδηγός αισθάνεται πως κινείται πολύ πιο γρήγορα από ότι καταδεικνύει το χρονόμετρο.

    Το Caterham 620R κινείται από έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 2,0 λίτρων της Ford, με απόδοση 310 ίππων και με εξατάχυτο σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων. Τα χαρακτηριστικά του αυτά, το καθιστούν εύκολα ως το πλέον ακραίο Seven που έχει έγκριση τύπου για κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους.

    Είναι μάλλον έξυπνη η διάθεση της Caterham να ενισχύσει την εικόνα του μοντέλου της σε αυτή εδώ την εκδοχή, ανακοινώνοντας πως ο χρόνος για τα 100 χλμ./ώρα από στάση, δεν είναι 2,8 αλλά 2,79…

    2,7″ -> Porsche 911 Turbo S (992), Radical RXC GT

    Στα 2,7 δευτερόλεπτα, έχουμε και πάλι δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις αυτοκινήτου απόδοσης. Στο πίσω μέρος της τελευταίας 911 Turbo S, βρίσκουμε να «κρέμεται» ο 6κύλινδρος twin turbo boxer των 650 ίππων. Η ισχύς αυτή, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον οδηγό με τη βοήθεια του PDK κιβωτίου διπλού συμπλέκτη και της τετρακίνησης που φροντίζει για την επάρκεια της πρόσφυσης στις βίαιες επιταχύνσεις.

    Από την άλλη, το που είναι ουσιαστικά ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για το δρόμο, με την ικανότητά του να αναπτύσσει κάθετη δύναμη 900 κιλών, βάζει «στο παιχνίδι» πολύ εμφατικά, την προσεγμένη αεροδυναμική. Το RXC GT διαθέτει τον ίδιο υπερτροφοδοτούμενο V6 3,5 λίτρων με το Ford GT, που στην προκειμένη περίπτωση αποδίδει ούτε λίγο, ούτε πολύ, 650 ίππους.

    2,5″  -> Bugatti Chiron, Ferrari SF90

    Ήταν φυσικά θέμα χρόνου να εμφανιστεί η Chiron σε αυτή τη λίστα και εδώ που τα λέμε, η μόνη έκπληξη είναι ότι δεν είναι στην πρώτη θέση.

    Η «βασική» έκδοση του μοντέλου της Bugatti, με τον W16 κινητήρα που έχει χωρητικότητα 8,0 λίτρων και 4 turbo, εμφανίζει απόδοση 1.500 ίππων. Η ισχύς αυτή, αρκεί για να φτάνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 2,5 δευτερόλεπτα το βαρύ και πολυτελές μοντέλο.

    Υπό αυτό το πρίσμα, το ότι η SF90 με «μόνο» 1.000 ίππους πετυχαίνει τον ίδιο χρόνο, έχοντας ένα V8 turbo κινητήρα και τρεις ηλεκτροκινητήρες να «βοηθούν», είναι αρκετά πιο εντυπωσιακό ως αποτέλεσμα.

    2,4″ -> Bugatti Chiron Super Sport

    0-100 χλμ./ώρα: Τα κορυφαία στον κόσμο

    Για να βρεθεί κανείς ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στο όριο των 2,0 δευτερολέπτων, η Bugatti δίνει την εναλλακτική της Chiron Super Sport, στην οποία ο W16 αποδίδει 1.600 ίππους και το χρονόμετρο για τα 100 χλμ./ώρα εκκινώντας από στάση, σταματά στα 2,4 δευτερόλεπτα.

    Είναι το αυτοκίνητο που από στάση θα φτάσει επιταχύνοντας έως τα 300 χλμ./ώρα σε 12,1 δευτερόλεπτα, στον ίδιο χρόνο δηλαδή που ένα βασικό Seat Ibiza θα φτάσει στα 100 χλμ/ώρα.

    2,3″ -> Ultima RS, Ultima Evolution Coupé

    Η βρετανική μάρκα Ultima παράγει μερικά από τα πιο ισχυρά αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει κανείς, με ασυναγώνιστα δεδομένα ειδικής ισχύος (kg/ps).

    Το Ultima Evolution που είναι και παλιότερο στην αγορά (αριστερά), διατίθεται με έναν υπερτροφοδοτούμενο V8 6,8 λίτρων της Chevrolet που αποδίδει 1.020 ίππους, ενώ το νεότερο και πιο εξελιγμένο RS (δεξιά) χρησιμοποιεί μια πιο «φρέσκια» εκδοχή του V8 της Chevy και αποδίδει 1.200 ίππους.

    Αμφότερα τα μοντέλα της Ultima, χρειάζονται μόλις 2,3 δευτερόλεπτα για να φτάσουν από στάση στα 100 χλμ./ώρα και προορίζονται για οδηγούς που μπορούν να αντέχουν τις μεγάλες συγκινήσεις μέσα στο περιβάλλον κάποιας πίστας.

    2,0″ -> Pininfarina Battista

    0-100 χλμ./ώρα: Τα κορυφαία στον κόσμο

    Το πρώτο από τα ηλεκτρικά υπεραυτοκίνητα της λίστας μας, είναι το Battista που μοιράζεται μεγάλο μέρος του hardware (όπως και του software) που χρησιμοποιεί, με το Rimac C_Two.

    Στην προκειμένη περίπτωση, το Batista αποδίδει «μόνο» 1.927 ίππους που όμως είναι αρκετοί για να σταματήσουν το χρονόμετρο σε ένα «ξερό» 2,0 για την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα.

    Οι ενδιαφερόμενοι για το αυτοκίνητο, θα πρέπει να υπολογίζουν για την αγορά του Battista ένα ποσό της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σημαίνει πως ο λογαριασμός βγαίνει χοντρικά ως «δευτερόλεπτο και εκατομμύριο».

    1,85″ -> Rimac C_Two

    0-100 χλμ./ώρα: Τα κορυφαία στον κόσμο

    Χρησιμοποιώντας τέσσερις κινητήρες, έναν για κάθε τροχό προκειμένου να μεταδίδεται ιδανικά η ισχύς, το μοντέλο που είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανθρακόνημα, εμφανίζει απόδοση 1.940 ίππων και είναι το πρώτο μοντέλο που «σπάει» το φράγμα των 2,0 δευτερολέπτων για τα 100 χλμ./ώρα εκκινώντας από στάση.

    Η τεράστια μπαταρία του, με χωρητικότητα 120 kWh, εξασφαλίζει και πολύ καλή αυτονομία που ξεπερνά τα 640 χιλιόμετρα με κάθε φόρτιση, παρά τις εκρηκτικές επιδόσεις του μοντέλου από την Κροατία.

    1,7” -> Aspark Owl 

    0-100 χλμ./ώρα: Τα κορυφαία στον κόσμο

    Με 2.012 ίππους, το μοντέλο της Aspark μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 1,7 δευτερόλεπτα. Το Owl έχει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες αλλά και μικρή μπαταρία (64 kWh) που σημαίνει πως η αυτονομία, για όποιον αναζητά τακτικά τη συγκλονιστική επιτάχυνση από στάση, δε θα είναι και τόσο μεγάλη.

    Το μοντέλο των 1.900 κιλών, υπολογίζεται πως θα κατασκευαστεί σε 50 μονάδες και η τελική του ταχύτητα θα είναι 400 χλμ./ώρα, χάρη στην εξαιρετική -εκτός των άλλων- αεροδυναμική συμπεριφορά του διθέσιο αμαξώματος που φαίνεται πολύ χαμηλό και καλά «δουλεμένο» για το μέγιστο της απόδοσης σε κάθε τομέα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το “Χαμόγελο του Παιδιού” βράβευσε τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τον Γιώργο Παπαδάκη (εικόνες)

    Βραβείο για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά τους στον οργανισμό...

    Πάτρα: Μιά σινεφίλ βραδιά αφιερωμένη στην Μνήμη του Γιάννη Αδαλόπουλου από τον “Γυμνό Οφθαλμό”

    Διπλή προβολή θα πραγματοποιήσει ο «Γυμνός Οφθαλμός» του Νίκου...

    Πανσέληνος Νοεμβρίου: Σήμερα το φεγγάρι του Κάστορα

    Προ των πυλών βρίσκεται η πανσέληνος Νοεμβρίου 2024, ή όπως ονομάζεται...

    ΣΥΡΙΖΑ- Εκλογές για πρόεδρο: Πώς θα γίνουν και ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

    Στις λεπτομέρειες που αφορούν τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατεληξε η...
    Best Shop