Σχεδόν 120 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει κάποιος για να απολαύσει μία πίτσα με ανανά στο εστιατόριο Lupa Pizza στο Νόργουιτς της Αγγλίας. «Ναι, για 100 λίρες μπορείτε να την παραγγείλετε. Πάρτε και μια σαμπάνια», γράφει ο κατάλογος για online παραγγελίες της πιτσαρίας. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο εστιατόριο πολυτελείας. «Λέω ‘όχι’ στον ανανά», εξηγεί στο CNN ο σεφ του καταστήματος, Quin Jianoran.
Στην ιστορία του φαγητού, λίγα πράγματα έχουν υπάρξει τόσο αμφιλεγόμενα όσο ο ανανάς στην πίτσα. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, όμως, είναι ότι η λεγόμενη «Hawaiian pizza» ήταν το δημιούργημα ενός Έλληνα.
Ο Σαμ (Σωτήρης) Πανόπουλος γεννήθηκε στα Βούρβουρα της Αρκαδίας το 1934 και ήταν 20 ετών όταν έφυγε μετανάστης στον Καναδά.
Αρχικά, δούλεψε σε ορυχεία πριν να καταλήξει στο Τσάταμ του Οντάριο, όπου μαζί με τα αδέρφια του άνοιξαν το εστιατόριο Satellite Restaurant, σερβίροντας πρωινά, μπέργκερς και πίτσες.
Την εποχή εκείνη, όπως έχει πει ο Πανόπουλος στο BBC, οι επιλογές για τα υλικά στις πίτσες ήταν περιορισμένες, καθώς περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό στα μανιτάρια, το μπέικον και το πεπερόνι.
«Ο κόσμος δεν ζητούσε πολλές διαφορετικές γεύσεις και φαγητά. Το ένα πράγμα που μπορούσες να βρεις που ήταν γλυκόξινο ήταν το κινέζικο και τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα ήταν απλά», θυμόταν.
Έτσι, τα αδέρφια από την Ελλάδα πειραματίστηκαν με μία κονσέρβα ανανά, χωρίς να μπορούν να φανταστούν ότι αυτό το αστείο τους θα δίχαζε ακόμα και δεκαετίες μετά την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή. «Απλά βάλαμε πάνω τον ανανά, για την πλάκα μας, για να δούμε πώς θα ήταν η γεύση. Ήμασταν νέοι στη δουλειά και κάναμε πολλά πειράματα».
Τελικά, αυτή η γλυκόξινη γεύση στην πίτσα τους άρεσε, όπως και στους Καναδούς πελάτες τους.
«Πρώτα την δοκιμάσαμε εμείς και μετά την δώσαμε σε κάποιους πελάτες. Και έναν – δυο μήνες μετά, είχαν τρελαθεί με αυτήν. Έτσι, την βάλαμε στον κατάλογο», είχε πει ο Πανόπουλος.
Ο εμπνευστής της «Hawaiian pizza» πέθανε το 2017, αλλά πρόλαβε να δει ότι η δημιουργία του κόντεψε να προκαλέσει διεθνές διπλωματικό επεισόδιο.
Ο πρώην πρόεδρος της Ισλανδίας, Guoni Johannesson, προκάλεσε σάλο στο ίντερνετ όταν είπε σε μαθητές ότι ο ανανάς δεν έχει καμία θέση στην πίτσα και πρότεινε να απαγορευτεί ο συνδυασμός.
Ανάμεσα σε εκείνους που έσπευσαν να υπερασπιστούν την χαβανέζικη πίτσα ήταν ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, ο οποίος έγραψε σε ένα post του: «Έχω έναν ανανά. Έχω μία πίτσα. Και υπερασπίζομαι αυτή την πεντανόστιμη δημιουργία του νοτιοδυτικού Οντάριο».
Για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση, ο Johannesson αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν έχει την εξουσία να απαγορεύσει την πίτσα με ανανά.
Μερικά χρόνια μετά, ο σεφ του Lupa Pizza παίρνει και αυτός θέση για την πίτσα με ανανά. «Είναι πολύ αμφιλεγόμενο, γιατί κάποιοι πραγματικά την αγαπούν και κάποιοι την μισούν. Εμείς απλά δηλώνουμε τη στάση μας».