Οι απίστευτοι διάλογοι Δένδια- Μπογδάνου στη Βουλή- Οι αναφορές σε «κομμουνιστές» και Εμφύλιο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Την οργή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια προκάλεσε η σφοδρή κόντρα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τον Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ στην Βουλή αναφορικά με το εμφυλιοπολεμικό παρελθόν της χώρας και τα γεγονότα στον Γράμμο και το Βίτσι, αλλά και τα πρόσφατα περιστατικά βίας από φασιστικές ομάδες της Χρυσής Αυγής στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα, το επεισόδιο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διαγραφή του κ. Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Διαβάστε όλους τους διαλόγους από τα πρακτικά της Βουλής:

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι. Θα πρέπει να είναι κανείς τυφλός, όπως λέει και η αρχαία ελληνική γραμματεία «τυφλός τα τ΄ώτα τον τε νουν τα τ΄όμματα» για να μην αντιλαμβάνεται τη βαθιά, την ουσιώδη σημασία της συμφωνίας με τη Γαλλία, η οποία ανανεώνει, αποφασιστικά, το αξιόμαχο του ελληνικού πολεμικού στόλου, θωρακίζοντας την χώρα και δίνοντας στον ελληνισμό τη δυνατότητα, να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα ζωτικά τους συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Διότι από τη μία είναι η συντριπτική δύναμη πυρός, που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό, που διατρανώνει και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή και από την άλλη, είναι η συνειδητή επιλογή της περαιτέρω εμβάθυνσης των δεσμών με τη Γαλλία, τη χώρα που εκφράζει ιστορικότερα και αποτελεσματικότερα από οποιανδήποτε άλλη, την ευρωπαϊκή παρουσία και στον αμυντικό χάρτη. Αυτό είναι γεωπολιτικό στίγμα υψηλής σημασίας.

    Συνεπώς, οι αποφάσεις για τα 24 rafale, τα νέα υπερσύγχρονα πλοία, ξεκινώντας από τις φρεγάτες belharra, πάρθηκαν μέσα σε δύο χρόνια, κατά τα οποία η χώρα αντιμετώπισε επιτυχώς, ασύμμετρη υβριδική εισβολή στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και συγχρόνως, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις μιας, άνευ προηγουμένου, παγκόσμιας πανδημίας. Γι’ αυτό, ακριβώς, αποτελούν και ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων. Η Ελλάς επανεξοπλίζεται, ώστε να είναι σε θέση να κατοχυρώνει επί του πεδίου, αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστώνεται χωρίς αστερίσκους και ως ιστορική παρακαταθήκη, την αναγέννηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και την ηχηρή επανεμφάνιση της ελληνικής δημοκρατίας στη διεθνή σκακιέρα.

    Όμως, να δούμε ποιος ψηφίζει, ποιος δεν ψηφίζει και γιατί, τη συγκεκριμένη συμφωνία. Κάνω έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση, να σκεφθεί καλύτερα το τι πρόκειται να πράξει, διότι εδώ μετριόμαστε όλοι έναντι της ιστορίας. Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διγλωσσία που τον χαρακτηρίζει και τον τελευταίο καιρό από τη μία λέει δεν πρόλαβε ο ίδιος να φέρει τη συγκεκριμένη συμφωνία, από την άλλη λέει ότι είναι αχρείαστη. Στελέχη του από τη μία θα επικροτήσουν την προνομιακή ευρωμεσογειακή σχέση με τη Γαλλία, που η συμφωνία αυτή φέρνει, από την άλλη θα μας μιλήσουν για δήθεν στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής. Δεν υπάρχει δίλημμα, βούτυρο ή κανόνια. Χωρίς κανόνια, ειδικά σε αυτές τις ταραγμένες γειτονιές, δεν υπάρχει και βούτυρο, κυρίες και κύριοι, κυρίως, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Θα ήθελα να δώσω και μια απάντηση στην αξιότιμη κυρία Αναγνωστοπούλου. Δε μπορεί κανείς να μας αναγκάσει, ως Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να χαιρόμαστε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την εκχώρηση της μακεδονικής – δήθεν – γλώσσας και δήθεν εθνικής ταυτότητας. Ούτε μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να λέμε με χαρά «Βόρεια Μακεδονία». Όπου μπορούμε θα λέμε «Κράτος των Σκοπίων», αν όχι πρώην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γιατί; Διότι, είναι δικαίωμά μας. Δυστυχώς, αυτό μέσα σε μία δημοκρατική πολιτεία, σε ένα δημοκρατικό σύστημα, δεν το καταλαβαίνουν όλοι.
    Πάμε, λοιπόν, στο Κ.Κ.Ε.. Παλαιό τραγούδι: «Τι τον θέλουν τον Αβέρωφ, τι το θέλουν το Κιλκίς, να τα κάνουμε τραχτέρια να οργώνουνε τη γης». Όταν αποκτάτο το υπερόπλο της εποχής, πριν 110 περίπου χρόνια, το Κ.Κ.Ε έκανε ακριβώς αυτό που κάνει και σήμερα. Μας θυμίζει, δυστυχώς, 1935, το άρθρο του ίδιου του Ζαχαριάδη, 12 Ιουλίου στο Ριζοσπάστη στον: «Επιδιώξαμε την ήττα στη Μικρασία, ούτως ώστε να βληθεί η αστικοτσιφλικάδικη τάξη της Ελλάδος».
    Δεύτερη επιστολή Ζαχαριάδη. Υπάρχει εδώ πέρα μία ιστορική συνέχεια, μια διαχρονία, μιας αντεθνικής ιδεολογίας καταγεγραμμένη. Πρέπει, δυστυχώς, να ξέρουμε από πού ερχόμαστε, ούτως ώστε να καταλαβαίνουμε πού πηγαίνουμε ή πού πηγαίνουν κάποιοι. Μας έλεγε, λοιπόν, η δεύτερη επιστολή Ζαχαριάδη, 26 Νοεμβρίου 1940, να μην πολεμήσουμε πέρα από τα σύνορα στην Αλβανία. Την πρώτη, διότι, αυτή συνήθως επικαλούνται οι συνάδελφοι, ο Πλουμπίδης τη θεώρησε πλαστή. Τι έκανε το Κ.Κ.Ε. για τον Πλουμπίδη; Τον είπε ρουφιάνο, τον είπε χαφιέ και τον έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

    Ακούσαμε προχθές, με όλη αυτή την προϊστορία και θυμίζω και τον Γρίβα της ΕΟΚΑ που λέει «είχαμε τρεις εχθρούς, τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές και ο μεγαλύτερος μας πονοκέφαλος ήταν οι κομμουνιστές». Άκουσα από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. ότι να σεβαστούμε και να δεχτούμε αυτό που λέγεται αστική δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Συνεπώς, με όλα αυτά, πρόκειται για διεθνιστική εμμονή η επιλογή να μην ψηφίσετε τη συγκεκριμένη Συμφωνία ή πρόκειται για μια κρυφή προσμονή να μείνει γυμνή, ευάλωτη, απροστάτευτη η Ελλάδα, ούτως ώστε, ίσως να πληγεί και να κλυδωνιστεί το αστικό σύστημα της χώρας, αυτό που εσείς, λέτε «τα συμφέροντα» σε πρώτη ευκαιρία από Ανατολάς; Είναι επικίνδυνες στάσεις αυτές.
    Αν κάποιοι θέλουν την Ελλάδα γυμνή, ευάλωτη ή απροστάτευτη, δύο τινά. Πρώτον, να το πουν ευθέως. Η ιστορία τους μιλάει. Δεύτερον, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στέκεται στο ιστορικό της ύψος και καλώ όλες και όλους να σταθούν μαζί της, διότι, μας κρίνει τελικά ο λαός και η ίδια η ιστορία. Ευχαριστώ.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Αναγνωστοπούλου.

    ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Καταρχάς, θέλω να πω ότι δεν ήμουνα μέσα στην αίθουσα, όπως και κανένας συνάδελφος από το ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που μίλαγε ο ακροδεξιός κ. Μπογδάνος και καλώ και εσάς και τον Υπουργό Εξωτερικών που είναι εδώ, να καταδικάσετε τον διχαστικό, εμφυλιακό, μετεμφυλιακό λόγο, εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Ευχαριστώ.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παφίλης.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Φαίνεται ότι ο κ. Μπογδάνος έχει στεναχωρηθεί που έπιασαν τους ομοίους του, τους φασίστες, που κάνανε επιθέσεις με μαχαίρια, tazer, στειλιάρια, σε ένα κόσμο που μοίραζε προκηρύξεις και βρήκε το χώρο – νομίζετε ότι δεν σας ακούμε, νομίζετε ότι θα τη γλιτώσετε – να ρίξει δηλητήριο αντικομουνιστικό.

    Κύριε Μπογδάνο, γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο. Είναι γεμάτος από το αίμα των κομμουνιστών που πολέμησαν κατά της τριπλής κατοχής. Όταν οι πρόγονοί σας, οι πολιτικοί, ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες, τους οποίους, δικαιώνετε σήμερα και στο Γράμμο που πήγατε, ο λόγος του επικεφαλής των αποστράτων δικαίωνε τους ταγματασφαλίτες, τους συνεργάτες των Γερμανών, που κρεμούσαν Έλληνες και έρχεστε σήμερα να μας κάνετε μαθήματα; Τι υποστηρίζετε, δηλαδή; Αυτά που λέγανε οι χρυσαυγίτες, λέτε εδώ μέσα.

    Έρχεστε σήμερα να μας κάνετε μαθήματα; Τι υποστηρίζετε; Αυτά που έλεγαν οι χρυσαυγίτες εδώ μέσα. Όταν οι κομμουνιστές ζήτησαν να πάνε στην πρώτη γραμμή να πολεμήσουν, το καθεστώς Μεταξά τότε τους το απαγόρευσε. Και όχι μόνο αυτό, ο Μεταξάς πέθανε, αλλά το καθεστώς υπήρχε, τους παρέδωσε στους Γερμανούς, στην Ακροναυπλία και σε άλλα νησιά που ήταν εξόριστοι. Αυτούς υπερασπίζεστε και σήμερα. Αλλά ξέρετε, τώρα δεν μας πιάνει αυτό το δηλητήριο που εκπέμπετε σήμερα. Ανησυχείτε, ανησυχείτε πολύ και κάποιος πρέπει να σας μαζέψει, γιατί εκτός από το τι Μπογδάνος τι ρουφιάνος, υπάρχουν και άλλα χειρότερα, τι Μπογδάνος τη Χρυσή Αυγή. Αυτή είναι η απάντησή μας.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μπογδάνος.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Όπως προβλέπει ο Κανονισμός, να απαντήσω στον κύριο εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
    Έχετε μπερδευτεί κύριε Παφίλη. Το πρώτο πράγμα το οποίο σας καλώ και καλώ και το Προεδρείο να επιληφθεί του ζητήματος, διότι πρόκειται για βαρύτατο κοινοβουλευτικό ατόπημα, είναι, πρώτον, την σύνδεση βουλευτή Α’ Αθήνας της Ν.Δ. με οτιδήποτε θυμίζει φασιστική, ναζιστική, ολοκληρωτική, ρατσιστική ιδεολογία και το οποίο επιχειρήθηκε με έναν τρόπο βαθιά επικίνδυνο και προσωπικά στοχοποιητικό, ενάντια ενός ανθρώπου που έχει δεχθεί τραμπούκικες επιθέσεις και από την Χρυσή Αυγή και από την άκρα Αριστερά και τρομοκρατικές επιθέσεις, με τρόπο ο οποίος είναι ανεύθυνος, παντελώς απαράδεκτος και χαρακτηριστικός της μη αίσθησης του τι θα πει αστική δημοκρατία.

    Δεύτερον και παρακαλώ να επιμείνει το Προεδρείο σε αυτό, δεν είναι δυνατόν, εντός του Κοινοβουλίου, να συνδέουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν βάλει τα στήθη τους μπροστά και έχουν υποστεί διώξεις ακριβώς από εκείνους στους οποίους αναφέρετε, με αυτούς στους οποίους αναφερθήκατε. Δεν το επιτρέπω. Αλλά δεν είναι ότι δεν το επιτρέπω εγώ, δεν επιτρέπεται να το επιτρέπει το πολίτευμα και η κοινοβουλευτική διαδικασία. Θέλετε να με πείτε δεξιό, κανένα πρόβλημα, πολύ δεξιό, απολύτως κανένα πρόβλημα, συντηρητικό, υπερσυντηρητικό, πουριτανό, έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε, σας απαγορεύω οποιανδήποτε σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή, με ναζιστικά, νεοναζιστικά, φασιστικά και ρατσιστικά μορφώματα, τα έχω πολεμήσει, έχω παίξει ξύλο μαζί τους, δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αυτό.
    Μιλήσατε για πολιτικούς προγόνους. Εγώ θα πάω στους φυσικούς μου προγόνους. Εγώ θα πάω στους φυσικούς μου, διότι οι φυσικοί μου πρόγονοι και αυτό θα πει είμαι δεξιός, τιμώ την παράδοσή μου την προσωπική, ταυτίζονται με τους πολιτικούς μου προγόνους, οι φυσικοί μου πρόγονοι, συγκεκριμένα ο Αντιστράτηγος Πεζικού Δημήτριος Αγιοπετρίτης, πολέμησε τη Βέρμαχτ στη Μέση Ανατολή και στο Ρίμινι. Αυτοί είναι οι πρόγονοί μου, αυτοί που πολέμησαν τον φασισμό στην Αλβανία, τον ναζισμό στη Μέση Ανατολή, τον ναζισμό στην Ιταλία και μετά τον κομμουνισμό στην Ελλάδα. Θα πρέπει να δεχθείτε, ότι ο αντικομουνισμός είναι μία φιλελεύθερη επιλογή, που αποτελεί δικαίωμά μας, κύριε Παφίλη, όλων όσοι καθόμαστε στο φιλόξενο τραπέζι της αστικής δημοκρατίας. Δεν είστε στο απυρόβλητο.
    Είπατε προχθές, ότι δεν αναγνωρίζεται την δικαιοσύνη, ότι δεν αναγνωρίζεται τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας. Πράγματα απαράδεκτα. Όμως, αυτό είναι δικαίωμά σας να τα λέτε και δεν θα σας ελέγξω εγώ.

    Κύριε Παφίλη, όμως, επειδή εδώ παίζετε και παίζετε με υπαιτιότητα του Κ.Κ.Ε. και άλλων «αριστερών φωνών», την ακεραιότητά μου και την τιμή μου, σας καθιστώ σαφή 2-3 πράγματα και σας καλώ ακόμα και τώρα να τα σεβαστείτε.

    Και παρακαλώ, επίσης, το Προεδρείο να εξαντλήσει τους τρόπους που προβλέπει ο Κανονισμός, ούτως ώστε τα αξιόποινα τα οποία εκστόμισε ο κ. Παφίλης να παραμείνουν αν είναι δυνατόν εκτός των πρακτικών ή με κάποιον τρόπο να τύχουν της μέριμνας του Προεδρείου, ούτως ώστε να ελεγχθεί ο συνάδελφος για τα απαράδεκτα τα οποία θεωρώ και πιστεύω όλοι και όλες θα συμφωνήσουμε δεν έχει δικαίωμα να λέει. Είναι τόσο απλό. Ευχαριστώ θερμά.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Παφίλης.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τα «σας απαγορεύω» επί χούντας τα ζήσαμε. Μάλλον, την ζηλεύετε έτσι;

    Δεύτερον, ότι είπα να γραφτούν στα πρακτικά και με κεφαλαία.

    Τρίτον, όταν επικαλείστε μερικά πράγματα που ο κ. Πορτοσάλτε τα πήρε επιλεκτικά, να διαβάζετε ολόκληρη τη φράση.

    Εμείς δεν κρύψαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία. Δεν κρύψαμε ποτέ ότι η δημοκρατία αυτή είναι η δικτατορία εκείνων που έχουν όλο τον πλούτο. Ποτέ δεν το κρύψαμε και το λέμε. Εμείς παλεύουμε αυτοί που παράγουν τον πλούτο να το έχουν στα χέρια τους. Και όλα τα άλλα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο.

    Τώρα, αν θέλετε να έχετε ακροατήριο εγώ σχολίασα αυτά που είπατε και αυτά που είπατε τα έλεγε η Χρυσή Αυγή. Και αυτό είναι πασίγνωστο.

    Δεν αποσύρω, λοιπόν, τίποτα από όσα είπα. Εσείς, που θέλετε να παίζετε τον ρόλο, τον ρόλο του «πολέμιου του κομμουνισμού» και που βάλατε τα στήθη σας, σιγά τα αίματα και από την Χρυσή Αυγή και από τους υπόλοιπους και παριστάνετε τώρα και θα μας πείτε σε λίγο ότι σας στοχοποιούμε.

    Θα μας πείτε και σε λίγο και σε ποιον χώρο απευθύνεστε. Σιγά δεν είσαι και ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ούτε ο μεγάλος πολιτικός που θα σε κυνηγήσουν όλοι επειδή σας είπαμε εμείς αυτά που λέει η Χρυσή Αυγή και σε ποια χώρο απευθύνεστε.

    Και λέω λοιπόν και τελειώνω με αυτό το θέμα, αυτός ο αντικομουνισμός που είχε αναπτυχθεί όλες αυτές τις μέρες και η θεωρία των δύο άκρων στοχεύει και εσείς αυτό κάνετε να αθωώσει αυτά τα φασιστικά τομάρια και λίγα λέω, τους δολοφόνους, που πάνε και τσακίζουν πέντε μια μαθήτρια, που κάνουν επιθέσεις σε ανθρώπους που μοιράζουν προκηρύξεις και σε τελευταία ανάλυση ακόμα και η «Καθημερινή» στην πρώτη σελίδα τα λέει αυτά, ότι αυτή η εξομοίωση που οδηγεί. Αυτό σχολιάζουμε πολιτικά και τα υπόλοιπα τέλειωσαν.

     

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

     

     

     

     

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Τον λόγο έχει, ο κ. Δρίτσας.

    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αισθάνομαι την υποχρέωση να παρέμβω και επιτρέψτε μου παρακαλώ, ευχαριστώ που μου δίνετε τον λόγο. Πρόσφατα στο Βίτσι έγινε εκδήλωση μίσους, στην οποίαν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που έχω μπροστά μου παρέστη ο κ. Μπογδάνος, ο κ. Μυλωνάκης, ο κ. Τζήμερος, ο κ. Κρανιδιώτης, ο κ. Αγγελάκας, πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., ο κ. Επιτήδειος, πρώην Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, «Βασιλόφρονες του νομού Καστοριάς», με αυτό τον τίτλο, «Βασιλική Ένωση Ελλάδος» ,εκπρόσωπος του Ηλία Κασιδιάρη και Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή.

    Υπάρχει φωτογραφία όπου εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής καταθέτει στεφάνι. Εγώ δεν μπορώ να βεβαιώσω τίποτα, μεταφέρω αυτό. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει άποψη αν θέλει, αν είναι υπέρ ή εναντίον του κομμουνισμού, είναι πολύ διαφορετικό πράγμα όμως αυτός ο «εσμός» να καταθέτει στεφάνι στο όνομα των κορυφαίων ιστορικών γεγονότων της χώρας και Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου της πλειοψηφούσας παράταξη να μην διαμαρτύρεται και να μην αποχωρεί εάν αυτό ισχύει.

    Από αυτή την άποψη, δεν είναι τόσο αθώα τα πράγματα, κύριε Πρόεδρε. Αυτά είναι δηλητήρια, που αν δεν σταθεί κανείς όρθιος και με καθαρή γραμμή και όχι «είμαι αντικομουνιστής, διότι υπερασπίζομαι την αστική δημοκρατία», είναι σα να αφήνουμε να αναβιώνουν για πολλοστή φορά – αλλά ο λαός τα αντιμετωπίζει – όλες εκείνες οι διεργασίες, που πραγματικά επωάζουν το αυγό του φιδιού και γιαυτό, έχουμε ευθύνη όλοι μας και δεν μπορούμε να παίζουμε με το επιχείρημα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Ευχαριστώ.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ(Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μπογδάνος.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Είναι η τελευταία φορά που θα τοποθετηθώ. Ευχαριστώ τον κ. Δρίτσα, διότι μου δίνει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα. Εκεί λοιπόν, που τιμήσαμε το γεγονός ότι τέτοιες μέρες το 1949 η κυβέρνηση συνεργασίας φιλελευθέρων και λαϊκού κόμματος, με πρωθυπουργό τον βενιζελικό Αλέξανδρο Διομήδη – Υπουργός Οικονομικών του Βενιζέλου, το 1932, 1933 – σταμάτησαν τους σχεδιασμούς εκείνων που ήθελαν τον διαμελισμό της πατρίδας και την κατάλυση της δημοκρατίας, εκεί λοιπόν βρισκόταν επίσης ο Βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στην βόρεια Ελλάδα, κυρία Αντωνίου. Συνεπώς, όταν διαβάζετε κι εσείς κάτι, να το διαβάζετε ολόκληρο.

    Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα όσα ανέφερα πρότερον, στην δημοκρατία τους φασίστες, τα φασιστοειδή, τους μαύρους αυτούς τύπους που λερώνουν το πολίτευμά μας, τους διώκει, τους συλλαμβάνει, τους δικάζει και τους καταδικάζει η πολιτεία. Είμαι αυτής της άποψης, κύριε Παφίλη. Είμαι αυτής της άποψης, κύριε Δρίτσα. Είμαι αυτής της άποψης, κυρία Αναγνωστοπούλου. Πιστεύω, ότι εδώ δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ(Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δένδιας.

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ(Υπουργός Εξωτερικών): Θέλω να πω εκ μέρους της κυβερνήσεως, ότι δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας. Είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον. Εγώ δεν γνωρίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω όμως το εξής, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια σήμερα προβολής στην σύγχρονη πολιτική ζωή, των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους, είναι απαράδεκτη και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη, είναι πάντοτε απαράδεκτη, διαχρονικά απαράδεκτη. Η κατάθεση στεφάνου από την Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για την δημοκρατία, είναι επίσης απαράδεκτη. Είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα, τέτοια προσπάθεια, για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

    Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την αριθ. 98/26-1-2024...

    ΠΑΤΡΑ: Κραυγή απελπισίας από καρκινοπαθείς, τέσσερις μήνες στην αναμονή για ακτινοθεραπεία

    «Βοηθήστε με, σας παρακαλώ. Διαγνώστηκα πρόσφατα με καρκίνο και...

    ΠΑΤΡΑ – ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ! Στα ύψη από τώρα τα σπίτια airbnb! 2.300 ευρώ για το τριήμερο

    «Άνηθος, σπανάκι, ρύζι και το καρναβάλι αρχίζει»! Η Πάτρα μπαίνει...
    Best Shop