Mια άκρως σημαντική και… “μεγάλη” ημέρα είναι αυτή της 28ης Οκτωβρίου, η ημέρα μνήμης του «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στην Ιταλία’ μια ξεχωριστή ημερομηνία η οποία έχει αναγνωριστεί ως η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και της συμμετοχής της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου πέφτει Δευτέρα, χαρίζοντας ένα ακόμα τριήμερο ξεκούρασης στους Έλληνες.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο έθιμο για το τραπέζι ως “εορταστικό”, όπως συμβαίνει στις 25 Μαρτίου με τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά, το συγκεκριμένο πιάτο έχει γίνει ανεπίσημα δημοφιλής επιλογή και για την 28η Οκτωβρίου.
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του στις 25 Μαρτίου. Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά.
Ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο εκείνη την μέρα; Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι.
Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Ο μπακαλιάρος είναι φθηνός και μάλιστα εύκολος στη συντήρηση για αυτό ήδη από τα παλιά χρόνια ήταν η ιδανική επιλογή. Η σκορδαλιά είναι άκρως ελληνική για αυτό και τυπικά συνοδεύεται μαζί με το ψάρι.
Τι ισχύει όμως με την 28η Οκτωβρίου; Δεν έχει καμία σχέση ο μπακαλιάρος με την συγκεκριμένη εθνική εορτή, αφού δεν σχετίζεται σε κανένα επίπεδο με τη νηστεία.
Η κατανάλωση μπακαλιάρου την ημέρα αυτή δεν συνδέεται με κάποια νηστεία, ωστόσο εστιατόρια και ταβέρνες προσφέρουν το πιάτο αυτό, που έχει καθιερωθεί άτυπα στη συνείδηση του κόσμου ως μέρος του εορτασμού της εθνικής επετείου.
Η παράδοση αυτή σχετίζεται με την επιτυχημένη εισαγωγή του μπακαλιάρου στη διατροφή μας από τα μέσα του 15ου αιώνα, όταν έγινε η κύρια επιλογή ψαριού, ειδικά για περιόδους νηστείας.
Έτσι, πολλοί Έλληνες, αν και γνωρίζουν ότι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι τυπικό έδεσμα της 25ης Μαρτίου, αναζητούν και πάλι αυτό το αγαπημένο φαγητό την 28η Οκτωβρίου, αποδίδοντας έναν ιδιαίτερο, ανεπίσημο χαρακτήρα στην ημέρα αυτή.