Σχέδιο ύψους 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, το οποίο θα έχει ως κεντρική στόχευση την ψηφιοποίηση των δήμων της χώρας, που παρά τα πολλά κψσαι γενναία βήματα που έχουν γίνει στην κεντρική διοίκηση τα τελευταία 2,5 χρόνια στον τομέα αυτό, δεν έχουν ακολουθήσει.
Το σχέδιο βασίζεται στη συνεργασία των δύο πλευρών, καθώς η κεντρική εξουσία θα προσφέρει μια «κεντρική εργαλειοθήκη» στους δήμους που θα περιλαμβάνει περίπου 30 έργα – προτάσεις, από τα οποία ο κάθε δήμος θα μπορεί να διαλέγει αυτά που βάζει ο ίδιος σε προτεραιότητα, καθώς οι ανάγκες είναι τελείως διαφορετικές ανά περιοχή. Για παράδειγμα, στην Ανατ. Μάνη υπάρχουν τελείως διαφορετικές προτεραιότητες από ό,τι στο Περιστέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες η ε αλειοθήκη θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών μέσω κινητού, είτε αφορούν κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας είτε πάσης φύσεως παραβάσεις, κάτι που εκτός απροόπτου θα εντάσσεται στις υποχρεώσεις των δήμων στον δρόμο προς την ψηφιοποίηση. Δηλαδή θα είναι ένα υποχρεωτικό έργο που θα πρέπει να υλοποιήσουν το επόμενο διάστημα. Από εκεί και πέρα θα δίνεται έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, δυνατότητα εγγραφής των παιδιών στο σχολείο μέσω ειδικής πλατφόρμας, θα προβλέπεται η δυνατότητα ψηφιακής σύνδεσης των γονέων με το σχολείο, ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία και η ενημέρωση από και με τους καθηγητές. Τα εργαλεία προβλέπουν ακόμα την πλήρη ψηφιοποίηση των ληξιαρχικών αρχείων, όπου αυτή δεν έχει γίνει, και κυρίως από το 2013 και πίσω, όταν και ξεκίνησε το έργο, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν πλατφόρμες που θα έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη και εκεί θα μπορούν να καταθέτουν παράπονα, αιτήματα και να προτεραιοποιούν τα προβλήματα της γειτονιάς τους.
Οι σημερινές ανακοινώσεις του κ. Πιερρακάκη θα γίνουν στην ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της οποίας, κ. Παπαστεργίου, έχει διατελέσει δήμαρχος Τρικάλων, κάνοντας τον δήμο πρότυπο «έξυπνης» πόλης. Μεγάλο κομμάτι του σχεδίου περιλαμβάνει τη δημιουργία «έξυπνων»δήμων πανελλαδικά. Το σύστημα σήμανσης και συντονισμού των φαναριών ανάλογα με την κίνηση που υπάρχει στους δρόμους, η ειδοποίηση μέσω εφαρμογής ποιες θέσεις πάρκινγκ και πού είναι κενές, η καταγραφή όλων των εμπορικών καταστημάτων ενός δήμου, ώστε να διευκολύνονται οι δημότες στις επιλογές τους, είναι μερικές ακόμα δυνατότητες που θα περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθεί κονδύλι ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, χωρίζοντας τους δήμους σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τον πληθυσμό. Τα περίπου 95 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αφορούν τους δήμους που έχουν πάνω από 100.000 κατοίκους και περίπου 200-230 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το νέο ΕΣΠΑ και θα αφορούν τους μικρότερους δήμους, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα.