4 ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ: Δείτε τι θα κάνουν στα μαγαζιά τους – ΦΩΤΟ

    Ημερομηνία:

    Δεν γίνεται αλλιώς, όπως φαίνεται… Μέρος του μαρμάρου θα κληθούν να πληρώσουν, ξανά, οι επιχειρηματίες της εστίασης.

    Από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά, στα καταστήματα εστίασης, σε κλειστούς χώρους, θα μπορούν να εισέρχονται αποκλειστικά όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.

    Τα καταστήματα υποχρεώνονται, έμμεσα, σε…face control, για την ακρίβεια σε vaccine control. Κι όχι μόνο αυτό: καλούνται να κάνουν και έλεγχο ταυτοπροσωπίας! Για το αν «κουμπώνει» το όνομα στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το όνομα στην ταυτότητα!

    Οι επιχειρηματίες κατηγορούν την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση του κλάδου της εστίασης.

    Δύο ερωτήματα έκανα στους καλεσμένους μας:

    -Θα τα καταφέρετε με τους…αστυνομικούς ελέγχους; Σας ανησυχεί κάτι;

    -Φοβάστε μήπως αυτό το μέτρο προκαλέσει στον κλάδο σας νέα οικονομική ψυχρολουσία;

    landritsis

    Ο Ανδρέας Λανδρίτσης είναι υπεύθυνος στο all day καφέ – μπαρ ρέστοραντ Carousello και στο κοκτέιλ μπαρ ρέστοραντ Aquarella.

    «Δεν έχουμε δικαίωμα να ζητάμε ταυτότητα»

    Ηδη εφαρμόζουμε το μέτρο εδώ και ενάμιση μήνα περίπου και υπάρχει μια γενικότερη αναστάτωση… Αρκετοί πελάτες παρεξηγούνται και διαμαρτύρονται…«δεν είμαστε λεπροί που δεν μας αφήνετε να μπούμε μέσα..». Και φοβάμαι πως το πρόβλημα θα οξυνθεί από 13 Σεπτεμβρίου. Τώρα ζητάμε μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Μετά θα χρειάζεται και ταυτοπροσωπία. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, όπως μας έχουν εξηγήσει δικηγόροι. Δεν έχουμε δικαίωμα να ζητάμε ταυτότητα από τον πελάτη. Αλλωστε, μας το λένε ήδη κάποιοι..«μην περιμένετε να σας δώσουμε ταυτότητα…».

    Οσο για την οικονομική ζημιά, δυστυχώς μοιάζει δεδομένη. Ηδη έχουμε πάθει ζημιά εδώ και ενάμιση χρόνο και πιθανότατα πάμε για ακόμα χειρότερη. Ηδη μας προετοιμάζουν, έμμεσα, ότι μέσα Σεπτεμβρίου θα κλείσουμε με λοκ ντάουν για ν’ ανοίξουμε έγκαιρα τα Χριστούγεννα. Από εταιρείες που προμηθευόμαστε υλικά για το κατάστημα, μας λένε διακριτικά να μην ανοιγόμαστε σε μεγάλες ποσότητες παραγγελιών. Με το σκεπτικό ότι θα κλείσουμε τώρα κοντά, ώστε να ξανανοίξουμε τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

     

    42625096 166861347556922 7419747885798916096 n

    * Ο Μηνάς Μελάς είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Μεζεδοτεχνείον» (Τριών Ναυάρχων).

    «Είχαμε το τσιγάρο, τώρα το εμβόλιο…»

    Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά πρέπει να γίνει, αφού μας υποχρεώνει ο νόμος. Θα ζητάμε πιστοποιητικό και ταυτότητα για το τσεκάρισμα κι εμάς μας διευκολύνει, κατά ένα ποσοστό, ότι δουλεύουμε πολύ με συγκεκριμένους πελάτες, όπως και ότι η Πάτρα είναι μια πιο μαζεμένη πόλη. Οπότε τους γνωρίζουμε τους περισσότερους απ’ αυτούς που έρχονται, ενώ κι ένας καινούργιος αν έρθει μια φορά, θα τον θυμόμαστε την επόμενη. Ενα μεγάλο ποσοστό πελατών είναι γνωστοί κι αυτό μας σώζει. Σκέφτομαι στην Αθήνα μαγαζιά και τρομάζω… Πάντως δεν είναι εύκολο να ελέγχεις στην πόρτα τον πελάτη…

    Από οικονομικής πλευράς, δεν μπορώ να κάνω υπολογισμό, αλλά όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, καταλαβαίνετε πόσο μπορεί να φτάσει η ζημιά… Και το πρόβλημα θα φανεί από Οκτώβριο και μετά, που θα λειτουργούμε μόνο μέσα. Εκεί θα ‘χουμε ζήτημα. Είχαμε το τσιγάρο, τώρα έχουμε και το εμβόλιο, μπλέξαμε…

     

    kalogirou 1

    Ο Γιάννης Καλογήρου είναι ιδιοκτήτης του Grill-Bar-Pizza «Αυλή»

    «Μήπως με συμφέρει να κλείσω 3 μήνες;

    «Ο πιο μεγάλος μας σύμμαχος είναι ο καιρός, για να κάθεται ο κόσμος έξω… Το μέσα θα ‘ναι πρόβλημα… Πέρα απ’ τον περιορισμό στη χωρητικότητα, θα υπάρχει πλέον και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων. Από κουβέντες που κάνω τώρα με τους πελάτες μου, διαπιστώνω ότι αρκετοί είναι ανεμβολίαστοι, σε παρέες δηλαδή υπάρχουν και εμβολιασμένοι και όχι. Θα είμαι υποχρεωμένος πλέον να ζητάω τα πιστοποιητικά. Θεωρώ πως το μεγαλύτερο ποσοστό πελατών θα είναι συνεργάσιμοι. Αν κάποιος όμως μου πει…και ποιος είσαι ρε φίλε που μου ζητάς ταυτότητα; Τι θα του απαντήσω; Αλλά απ’ την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος του προστίμου και του λουκέτου. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Δεν σας κρύβω ότι σκέφτομαι, έτσι όπως είναι τα πράγματα, να κλείσω για 3-4 μήνες, στο επίμαχο διάστημα, και να ξανανοίξω από Απρίλιο. Αν, π.χ. συμβεί ένα λάθος και φάω πρόστιμο 5.000 ευρώ και λουκέτο μιας εβδομάδας, όλο το κέρδος του χειμώνα δεν ξεπερνά τις 5.000, με δεδομένο ότι Παρασκευή και Σάββατο δουλεύουμε κανονικά».

     

    240081213 882865969035851 7037952721187100742 n

    * Ο Κώστας Αθανασόπουλος είναι ιδιοκτήτης στο κοκτέιλ μπαρ-ρέστοραντ «Σκατζοhero’s» και στο ψητοπωλείο «Σχαραβαίος».

    «Θα είναι χειρότερα κι απ’ την καραντίνα»

    «Ταυτότητα από πελάτη δεν πρόκειται να ζητήσω, για ταυτοπροσωπία. Είναι αντισυνταγματικό, αλλά εκτός αυτού εγώ ντρέπομαι να ζητάω ταυτότητες. Το πιστοποιητικό βεβαίως θα το ζητάμε, αλλά μόνο αυτό. Ομως, αυτό το πιστοποιητικό μπορεί να είναι κάποιου άλλου. Ηδη μαθαίνω ότι υπάρχει κόσμος που ψάχνεται για ανταλλαγές πιστοποιητικών… Εμείς με βαριά καρδιά θα δεχθούμε να κάνουμε για άλλη μια φορά τους αστυνόμους, αλλά ταυτότητα δεν μπορούμε να ζητάμε.

    Η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια. Δεν θα μπορούν πια να βγαίνουν παρέες 6άρες ή 8άρες, γιατί ανάμεσά τους σίγουρα θα υπάρχουν και ανεμβολίαστοι, οπότε θα κάθονται σπίτι τους αυτοί. Μόνο ο καιρός ελπίζω να μας σώσει, ν’ αργήσει να πιάσει χειμώνας. Γιατί αν ο χειμώνας είναι πρόωρος και βαρύς, η κατάσταση για μας θα είναι πολύ χειρότερη κι απ’ την καραντίνα. Τότε ήμασταν κλειστοί, άρα λιγότερα έξοδα, ενώ τώρα θα ‘μαστε ανοιχτοί, με ΕΦΚΑ, ρεύμα, τα πάντα, αλλά στην ουσία θα ‘μαστε σαν κλειστοί λόγω των μέτρων. Και τα έξοδα θα τρέχουν… Στο λοκ ντάουν κλείσαμε και δεν πληρώναμε. Τώρα θα ‘μαστε ανοιχτοί και θα χρεωνόμαστε τα πάντα».

     

    Πελοπόννησος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός στον κόσμο για το 2024 η Αθήνα

    Μια σπουδαία διάκριση στον τομέα του διεθνούς τουρισμού κατέκτησε...

    Πιο GT από ποτέ το νέο SYM MAXSYM 400

    Ένα από τα μοντέλα πάνω στα οποία «πάτησε» η SYM για...

    ΑΙΓΙΟ: Εκδήλωση της ΙΛΕΑ για τον Λόρδο Μπάϋρον στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου

    Το χειμώνα του 1824 φθάνει στο Μεσολόγγι ο μεγάλος...

    ΣΥΝΤΑΓΗ: Φαγκρί στη λαδόκολλα

    Υλικά Μερίδες: 4 2 φαγκριά, από 1 κιλό το καθένα 400...
    Best Shop