Δυσκολεύεσαι να μάθεις πώς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό και να ξεχάσεις τον/την πρώην σου; Σου λείπει ο τρόπος που σε κοιτούσε; Ο τρόπος που μύριζε; Πώς έπιανε το χέρι σου, πώς σε φιλούσε; Νομίζεις ότι τον/την βλέπεις να περπατά στον δρόμο, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας/μία ξένος/η; Ακούς ακόμα τα τραγούδια που στον/στην θυμίζουν;
Όταν κάποιος καταλαμβάνει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής σου, είναι αδύνατο να τον ξεπεράσεις σε μια ή δύο μέρες. Ενώ το να ασχολείσαι με διάφορα πράγματα όπως το διάβασμα, το περπάτημα, η γυμναστική, το ημερολόγιο και η παρέα με φίλους μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή σου, αν θες πραγματικά να αντιμετωπίσεις τη βασική αιτία του συναισθηματικού πόνου που εξακολουθείς να νιώθεις, θα πρέπει να κινηθείς λίγο διαφορετικά.
5 τρόποι για να ξεπεράσεις τον πρώην σου, ακόμα κι όταν αισθάνεσαι ότι είναι αδύνατο
- Υπενθύμισε στον εαυτό σου το καλό, το κακό και το απαίσιο
- Δώσε χώρο στον εαυτό σου να θρηνήσει μόνος
- Ενσάρκωσε το «εσύ» που ένιωσες να πνίγεται στη σχέση
- Χρησιμοποίησε την ενέργεια που έχεις ανακαλύψει για θετικές κινήσεις
- Δες τη συναισθηματική ταλαιπωρία ως μία διαδικασία, όχι ως ένα γραμμικό μονοπάτι μακριά από τα βάσανα
Υπενθύμισε στον εαυτό σου το καλό, το κακό και το απαίσιο
Ένας από τους λόγους που κολλάμε στην επεξεργασία του χωρισμού μας είναι ότι εξιδανικεύουμε τη σχέση ως μια μεγάλη συλλογή από καταπληκτικές, συναισθηματικά γεμάτες στιγμές με πολύ λίγα μειονεκτήματα. Στην πραγματικότητα, οι τσακωμοί ήταν συχνοί και υπήρχαν βασικές ασυμβατότητες που σας χώριζαν.
Για να έχεις μια πιο ακριβή εικόνα της προηγούμενης σχέσης σου, γράψε σε ένα ημερολόγιο τα πράγματα που αγάπησες σε αυτή τη σχέση, τα πράγματα που σε ενοχλούσαν στον πρώην σου και τον ρόλο σου στην διάλυση της σχέσης αυτής.
Δώσε χώρο στον εαυτό σου να θρηνήσει μόνος
Αφιέρωσε λίγες μέρες (τουλάχιστον) για να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου και να τα αφήσεις να σε διαπεράσουν. Κάθε φορά που αντιστέκεσαι σε ένα συναίσθημα, αυτό πάει ακόμα πιο μέσα σου. Έτσι, αν αγνοήσεις την απογοήτευση, τον θυμό, τη δυσαρέσκεια ή τον πόνο, θα δυναμώσουν και θα επανέλθουν ακόμη πιο ισχυρά, μέχρι να ακούσεις το σήμα που στέλνουν.
Ενσάρκωσε το «εσύ» που ένιωσες να πνίγεται στη σχέση
Σε κάθε αποτυχημένη σχέση, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει ένα μέρος του εαυτού σου που ένιωθε ότι καταπιεζόταν από τον/την πρώην σου. Σαν να σε αποθάρρυνε. Ίσως δεν του άρεσε η παιχνιδιάρικη πλευρά σου, ή πόσο χρόνο ήθελες να περάσεις με τους φίλους σου ή πόσο χρόνο αφιέρωσες δουλεύοντας.
Ό,τι κι αν ήταν αυτό που αισθάνθηκες πως ήταν σε αδράνεια, πήγαινε και ζήσε αυτό που σου έλειπε στον μέγιστο βαθμό. Σε έναν χωρισμό, υποφέρεις μόνο στον βαθμό που χάνεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της σχέσης, οπότε μπορεί να υπάρχουν κάποια αρνητικά συναισθηματικά υπολείμματα αν ένιωθες ότι δεν σου επιτρεπόταν να είσαι πλήρως ο εαυτός σου δίπλα στον/στην σύντροφό σου.
Χρησιμοποίησε την ενέργεια που έχεις ανακαλύψει για θετικές κινήσεις
Με την αδρεναλίνη που έχεις μετά από έναν χωρισμό, που σου λέει να σηκωθείς και να βγεις έξω για να διασκεδάσεις, έχεις μια τεράστια ευκαιρία. Βάλε στη ρουτίνα σου μία νέα δεξιότητα ή δημιούργησε μια νέα επιχείρηση. Υπάρχουν πολλοί που δημιούργησαν επιτυχημένες επιχειρήσεις σε τέτοιες φάσεις της ζωής τους. Χρησιμοποίησε λοιπόν αυτό το ρεύμα συναισθηματικής ενέργειας για το προσωπικό σου όφελος.
Δες τη συναισθηματική ταλαιπωρία ως μία διαδικασία, όχι ως ένα γραμμικό μονοπάτι μακριά από τα βάσανα
Εάν περιμένεις ότι η συναισθηματική σου ταλαιπωρία θα μειωθεί σε μια γραμμική ευθεία γραμμή από το Α έως το Β, είσαι νυχτωμένος/η. Πρέπει να επανεξετάσεις τον χωρισμό σου ως κάτι που γενικά έχει ανοδικές τάσεις και ξεσπάσματα δεν θα ξαφνιαστείς τόσο από τις μέρες που είσαι πεσμένος/η (όταν βλέπεις κάτι που σου θυμίζει τον/την πρώην σου, μυρίζεις το άρωμά του σε κάποιον κ.λπ.).
Λοιπόν, αν έχεις κάνει όλα τα παραπάνω και νιώθεις ακόμα ότι σε επηρεάζει μόνο στο λογικό επίπεδο και όχι στο βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο; Τότε σου μένει μία άσκηση. Και είναι κάτι που μπαίνει κατευθείαν στην καρδιά του πόνου που νιώθεις.
Σκέψου ξανά τη σχέση σου με τον σύντροφό σου, θυμήσου όλες τις καλές στιγμές και κάνε στον εαυτό σου μια ερώτηση: Ποιο είναι το γενικότερο συναισθηματικό όφελος που αποκόμισες από το να είσαι συγκεκριμένα μαζί του/της; Θα μπορούσε να είναι κάτι που μοιάζει με το «Με έκανε να νιώθω ότι εκτιμώ/περήφανα/καλά για τον εαυτό μου».
Ό,τι κι αν είναι αυτό, ένας από τους λόγους που υποφέρεις τόσο πολύ μετά τον χωρισμό είναι επειδή ό,τι κι αν έκανε για σένα, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο κενό στη ζωή σου. Μπορεί να είσαι συναισθηματικά και ψυχολογικά εθισμένος/η με τον/την πρώην σου επειδή ήταν η μόνη πηγή ενός συγκεκριμένου συναισθήματος, σκέψης ή συναισθήματος που έπαιρνες μόνο από αυτόν/αυτή.