7 στους 10 ζουν με λιγότερα από 1.000 εuρώ τον μήνα

    Ημερομηνία:

    Αν και μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνει λιγότερα από 600 ευρώ καθαρά, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι 7 στους 10 έχουν τριψήφιο καθαρό μισθό, δηλαδή κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά, σε μια περίοδο που η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

    Τελικώς στην Ελλάδα, περισσότερα από 2.000 ευρώ καθαρά, λαμβάνουν αυτή τη στιγμή μόλις 83.500 εργαζόμενοι ή το 3,6% του συνόλου.

    Τα στοιχεία είναι απογραφικά και προέρχονται από το σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας. Αποτυπώνουν τις μισθολογικές καταστάσεις των εκατοντάδων χιλιάδων εργοδοτών της χώρας, γι’ αυτό και θεωρείται ότι αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εικόνα της αγοράς.

    Τι αναφέρουν τα στοιχεία για τους μισθούς στην Ελλάδα

    Τα στοιχεία που δηλώνονται αφορούν τις μεικτές αποδοχές, αλλά, αν αφαιρεθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, προκύπτουν και τα καθαρά, οπότε συντάσσεται ο ακόλουθος πίνακας:

    Το γεγονός ότι οι 18 στους 100 εξακολουθούν να ζουν με λιγότερα από 700 ευρώ καθαρά, οφείλεται στο γεγονός ότι η μερική απασχόληση εξακολουθεί να απορροφά σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων. Με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο -πιθανότατα στα 820-830 ευρώ- θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο αυτό το ποσοστό.

    Πού κυμάνθηκαν οι μισθοί στην Ελλάδα το 2023

    Οι 3 στους 10 κυμαίνονται μεταξύ των 820-1150 ευρώ καθαρά, ενώ το ανησυχητικό για την αγορά εργασίας είναι ότι μόνο 433.000 εργαζόμενοι σπάνε το φράγμα των 1150 ευρώ καθαρά προς τα πάνω.

    GLEARNET

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δήμος Πατρέων: Τι απαντά για τους γεμάτους μπλε κάδους

    του Αχιλλέα Ροδίτη Για τους κάδους που ξεχειλίζουν από σκουπίδια,...

    Συνάντηση Βαρθολομαίου-Ζελένσκι: Συζήτησαν για την ειρήνη και το μέλλον της ουκρανικής εκκλησίας

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο,...

    Ο Πύρρος Δήμας στο Cash or Trash – Το ποσό που «έπιασε» η Ολυμπιακή του δάδα για τα «Παιδικά Χωριά SOS»

    Πρεμιέρα έκανε σήμερα, Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, το τηλεπαιχνίδι Cash or...