75 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΝΕΚΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ – ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Εφιάλτης στα μαντριά στην Δυτική Ελλάδα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Στα μαντριά της Δυτικής Ελλάδας, σε Αχαϊα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, οι κτηνοτρόφοι ζουν ένα απίστευτο θρίλερ. Που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει! Η είδηση ότι βρέθηκε κρούσμα πανώλης έστω και στο κοπάδι του γείτονά τους είναι εφιαλτική και για εκείνους. Τα πρόβατα πολλές φορές… βοσκούν σε γειτονικά χωράφια. Αλλα είναι δίπλα δίπλα. Η μετάδοση της νόσου είναι μία εύκολη υπόθεση. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος γίνονται συνεχείς συσκέψεις αλλά σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια η κατάσταση είναι δύσκολη και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Κτηνίατρος της Περιφέρειας δηλώνει στην «Γνώμη»: Το ζήτημα είναι να μην φθάσει στην σφαγή. Δεν θέλω να το σκέφτομαι αυτό το σενάριο. Γι αυτό παλεύουμε και έχουμε συντονιστεί άπαντες».

     

    Δυστυχώς όμως για τους κτηνοτρόφους στην Δυτική Ελλάδα, η καταστροφή είναι ορατή. Σήμερα μόνο στην Ηλεία θα θανατωθούν πάνω από 230 πρόβατα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κάθε κτηνοτρόφος θα αποζημιωθεί με 75 ευρώ ανά ζώο. «Μας καταστρέφουν. Πέρυσι αγόρασα μία προβατίνα 300 ευρώ. Χάλασα πολλά για να την μεγαλώσω. Και τώρα θα πάρω 75 ευρώ; Θα πρέπει να εγκαταλείψω το επάγγελμα. Χρωστάω και με τα χρήματα που θα μου δώσουν για αποζημίωση δεν θα τα καταφέρω» δηλώνει κτηνοτρόφος από το Βαρθολομιό. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβλέπει αποζημιώσεις για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Δηλαδή η όποια αποζημίωση θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους, για τα ζώα τους που χάθηκαν, θα είναι από τον εθνικό προϋπολογισμό. Βέβαια ο ΥπΑΑΤ ήταν καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας και της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα». Η κυβέρνηση έκανε λόγο για αποζημίωση που θα φθάνει τα 125 ευρώ ανά αιγοπρόβατο, όμως η μέχρι τώρα απόφαση είναι στα 50 ευρώ πιο κάτω. Όπως είπε ο υφυπουργός κ.  Κέλλας  αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για τις αποζημιώσεις, καθώς απομένει ακόμα η προσπάθεια εκρίζωσης της νόσου της πανώλης, έτσι ώστε το κράτος να είναι σε θέση μετά να μιλήσει για τις αποζημιώσεις, γνωρίζοντας το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κλπ.

    Σε ερώτηση σχετικά με τους κτηνοτρόφους που ζητούν αποζημίωση επειδή χάνουν τα κοπάδια τους, ο κ. Κέλλας ανέφερε πως «έχουν απόλυτο δίκιο». Συμπλήρωσε πως «προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο» ενώ διαβεβαίωσε πως «το κράτος θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας», όχι μόνο σε αυτούς που θανατώνουν ζώα «αλλά και για τις εξαγωγές που γίνονται στα διάφορα προϊόντα του γάλακτος. Το χαρακτηριστικότερο από όλα και πιο γνωστό τη φέτα».

     

    Στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών η μεταδοτικότητα είναι της τάξεως του 80%, ακόμα και αν σε ένα κοπάδι παρουσιασθεί έστω και μόνο ένα κρούσμα, προβλέπεται η θανάτωση των ζώων σε ολόκληρη τη συγκεκριμένη μονάδα.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Metron Analysis: Στις 11,7 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου

    Μηνύματα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση δίνει η μέτρηση της...

    ΗΠΑ: 17χρονος πυροβόλησε θανάσιμα μια μαθήτρια σε λύκειο του Νάσβιλ και μετά αυτοκτόνησε

    Ένας 17χρονος αυτοκτόνησε αφού πυροβόλησε θανάσιμα μια μαθήτρια σε...

    Εορτή Αγίου Γρηγορίου και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Γρηγόρι Αιγίου

    Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025,ημέρα εορτής του Αγίου Γρηγορίου...

    ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία για εξασφάλιση της έκπτωσης – Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

    Λιγότερο από έναν μήνα έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να...
    Best Shop