Οι φετινοί νικητές του διεθνούς διαγωνισμού Earth Photo μόλις ανακοινώθηκαν. Ο θεσμός που δημιούργησαν από κοινού το ίδρυμα Royal Geographical Society και το Forestry Commission England έχει ως στόχο να πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με το περιβάλλον μέσω οπτικών αφηγήσεων που εστιάζουν σε αυτό και τους κατοίκους του.
Με εντυπωσιακές φωτογραφίες αλλά και κινηματογραφικό υλικό απ’ όλο τον πλανήτη, το Earth Photo φιλοδοξεί να αναδείξει την ομορφιά της γης αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το αβέβαιο μέλλον μας σε αυτή.
Θέατρο, Abkhazia
Η φύση ανακαταλαμβάνει τα μέρη που εγκατέλειψαν οι άνθρωποι.
Ξενοδοχείο, Πορτογαλία
Jonk/Earth Photo 2020/RGS
Η φύση είναι πιο δυνατή από εμάς. Ό, τι και να συμβεί στους ανθρώπους εκείνη θα είναι πάντα εκεί.
Πισίνα, Ιταλία
Jonk/Earth Photo 2020/RGS
Πέρα από τη σκοτεινή τους πλευρά, οι φωτογραφίες του μεγάλου νικητή του διαγωνισμού, Jonk έχουν μια νότα αισιοδοξίας καθώς αποτυπώνουν πόσο επίμονη και ισχυρή είναι η φύση.
Dryland Farming, Study
Jonk/Earth Photo 2020/RGS
Πίσω από αυτή την εικόνα βρίσκεται ο Yi Sun, φωτογράφος που ειδικεύεται στην αεροφωτογραφία και το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Στο έργο του βλέπουμε τα αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον και συγκεκριμένα την Αραγωνία της Ισπανίας που υποφέρει από ξηρασία τις τελευταίες δεκαετίες.
Νεκρό δέντρο
Charles Xelot/Earth Photo 2020/RGS
Ο Charles Xelot φωτογραφίζει τις καταστροφές που προκαλούν οι πυρκαγιές. Χρησιμοποιώντας τεχνητό φως για τις εικόνες του υπενθυμίζει το γεγονός πως οι φωτιές είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας.
In Moleca
Joe Habben/Earth Photo 2020/RGS
Ο Joe Habben, φωτογράφος με βάση τη Γλασκώβη, επικεντρώνεται στις πτυχές της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση, στην παγκοσμιοποίηση, τον δημόσιο χώρο, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις κοινωνικές συμπεριφορές. Στην φωτογραφία του για τον διαγωνισμό αποτυπώνει την πλημμύρα στη Βενετία.
Η Καμπότζη φλέγεται
Sean Gallagher
Ο Βρετανός φωτορεπόρτερ Sean Gallagher ασχολείται με την ανάδειξη θεμάτων που σχετίζονται με την κλιματική κρίση και άλλα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Το έργο «Η Καμπότζη φλέγεται» δημιουργήθηκε στις αρχές του 2020 και δείχνει τον αντίκτυπο της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης.
Miss
Earth Photo 2020/RGS
Στα βουνά Daliang, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος οικισμός Yi στην Κίνα, τραβήχτηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία. Τα βουνά μεταξύ των επαρχιών Σιτσουάν και Γιουνάν, καλύπτουν περισσότερα από 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχουν συνολικό πληθυσμό 4.730.400 κατοίκους.
Περισσότερες από 10 εθνοτικές ομάδες, όπως οι Χαν, οι Γι και οι Ναξί ζουν στην περιοχή. Οι νέοι συχνά αναγκάζονται να αφήσουν τα βουνά για να αναζητήσουν εργασία, αφήνοντας πίσω ηλικιωμένους και παιδιά. Ο άντρας της φωτογραφίας νοσταλγεί τους συγγενείς του.