Έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων τόσο στην υλοποίηση έργων όσο και στη βιωσιμότητα των προϋπολογισμών εξέφρασαν, μέσω του MAX FM 93,4, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πατρέων Διονύσης Πλέσσας.
Ο κ. Μπονάνος στάθηκε κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα έργα υποδομής, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του κόστους υλικών –ιδιαίτερα της ασφάλτου– και τα προβλήματα στην προμήθειά τους ενδέχεται να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις. Όπως σημείωσε, απαιτείται άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών, στα πρότυπα προηγούμενων κρίσεων, ώστε να προσαρμόζονται οι τιμές και να μπορούν οι εργολάβοι να συνεχίσουν τα έργα. Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ανάπλαση του Λαδόπουλου, τονίζοντας ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά, ωστόσο υπογράμμισε πως συνολικά τα χρονοδιαγράμματα των έργων τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση.
Από την πλευρά του, ο κ. Πλέσσας περιέγραψε μια ιδιαίτερα πιεστική εικόνα για τα οικονομικά των Δήμων, τονίζοντας ότι οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και καύσιμα –που φτάνουν έως και το 60%– καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την εκτέλεση των προϋπολογισμών. Όπως είπε, οι Δήμοι αναγκάζονται να ισοσκελίζουν τους προϋπολογισμούς με περικοπές δαπανών, χωρίς καμία διασφάλιση ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επιλογή της δημοτικής αρχής να μην αυξήσει τα δημοτικά τέλη, παρά τις πιέσεις, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τη δημοσιονομική κατάσταση. Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα για έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος και να διασφαλιστεί η λειτουργία των Δήμων.
Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων αποτελεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί η ακρίβεια, τόσο στην εξέλιξη των έργων όσο και στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι δύο αυτοδιοικητικοί παράγοντες συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων από την Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και να αποφευχθούν καθυστερήσεις και οικονομικά αδιέξοδα.



