ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΑΝ… ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥΣ
Απατεώνες επιχείρησαν να κλέψουν ανήλικα αδέλφια στην Τερψιθέα Πάτρας
Δεν υπολογίζουν τίποτα οι απατεώνες που «χτυπούν» σε σπίτια της Πάτρας παριστάνοντας υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ. Το τελευταίο συμβάν σημειώθηκε σε σπίτι στην Τερψιθέα. Ποια θα ήταν τα θύματα; Όχι κάποιος ηλικιωμένος αλλά δύο παιδιά! Τα ανήλικα κορίτσια μία οικογένειας. Ηλικίας 14 και 8 ετών τα οποία ήσαν μόνα στο σπίτι αφού η μητέρα εργαζόταν και ο πατέρας βρισκόταν εκείνο το μεσημέρι σε κηδεία. Ο ίδιος επικοινώνησε με την «Πολιτεία» και μας περιέγραψε τι συνέβη: «Πήραν τηλέφωνο στο σταθερό. Το σήκωσε η κόρη μου και της είπαν πώς είναι από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ζήτησαν το κινητό της γυναίκας μου και η κόρη μου το έδωσε για να μιλήσουν μαζί της. Οντως ο απατεώνας επικοινώνησε με την γυναίκα μου, της είπε ότι είναι από τον ΔΕΔΔΗΕ, η γυναίκα μου κατάλαβε τι συνέβαινε και το έκλεισε. Όμως οι επιτήδειοι είχαν καταγράψει την φωνή της. Αλλοίωσαν το περιεχόμενο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, και την έβαλαν να λέει «παιδιά καντε ότι σας πει ο κύριος». Ξαναπήραν στο σπίτι στο σταθερό τηλέφωνο και εκτός από τον άγνωστο, η κόρη μου άκουσε και την υποτιθέμενη φωνή της μαμάς της να της λέει να κάνει,… ότι της πει ο δήθεν υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ. Ο απατεώνας ζήτησε κοσμήματα και μετρητά. Τα παιδιά μου είχαν στον κουμπαρά τους 280 ευρώ, ενώ βρήκαν και τα κοσμήματα της γυναίκας μου και ακολουθώντας τις οδηγίες… τα έβαλαν σε μία σακούλα! Θα τα κατέβαζαν κάτω, όμως η γυναίκα μου που είχε υποψιαστεί ότι κάτι περίεργο συνέβαινε, έσπευσε σπίτι. Και σταμάτησε τη μεγάλη μου κόρη λίγο πριν βγει από την εξώπορτα για να μεταβεί στο δρόμο και… να παραδώσει τη σακούλα»!
ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Οι απατεώνες απέτυχαν. Για καλή τύχη της οικογένειας, η μητέρα έφθασε ακριβώς όταν έπρεπε. Οι γονείς ειδοποίησαν την Αστυνομία και αξιωματικός τους είπε ότι… την γλίτωσαν στο παρά 1. Θα έχαναν και τα κοσμήματα αλλά και τα χρήματα από την αποταμίευση των κοριτσιών.
Οι απάτες με «μαϊμού» υπαλλήλους ή τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση το τελευταίο διάστημα. Οι επιτήδειοι στοχεύουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας ευφάνταστα τεχνάσματα είτε μέσω τηλεφώνου είτε με κατ’ οίκον επισκέψεις για να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή.
Οι πιο συχνές μέθοδοι δράσης:
1. Το κόλπο της «Διαρροής Ρεύματος» ή «Υπερτάσης» (Κατ’ οίκον):
Οι δράστες εμφανίζονται στην πόρτα του θύματος φορώντας ρούχα που προσομοιάζουν με στολές εργασίας. Ισχυρίζονται ότι υπάρχει σοβαρή βλάβη, κίνδυνος έκρηξης ή «διαρροή» στον πίνακα. Για να γίνουν πιστευτοί, ζητούν από τους ενοίκους να συγκεντρώσουν κάθε μεταλλικό αντικείμενο, χρήματα, λίρες και κοσμήματα και να τα βγάλουν έξω από το σπίτι (π.χ. στην αυλή ή το μπαλκόνι) ή να τα τυλίξουν σε αλουμινόχαρτο, προκειμένου να μην «καταστραφούν από το ρεύμα». Μόλις το θύμα πανικοβληθεί και απομακρυνθεί, οι συνεργοί αρπάζουν τη λεία.
2. Η «Πρόβα για Blackout»: Μια νεότερη παραλλαγή περιλαμβάνει τους δράστες να ζητούν από τους πολίτες να απομακρύνουν τα χρυσαφικά τους από το σπίτι με το πρόσχημα ότι πραγματοποιείται ελεγχόμενη δοκιμή συστήματος ή γενικό blackout.
3. Τηλεφωνικό Phishing για «Επιστροφή Χρημάτων» (Power Pass – Αναδρομικά): Οι απατεώνες τηλεφωνούν προσποιούμενοι λογιστές ή στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ. Ενημερώνουν το θύμα ότι δικαιούται μια μεγάλη επιστροφή χρημάτων ή επιδότηση ρεύματος. Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ζητούν επίμονα τους προσωπικούς κωδικούς e-banking ή τον αριθμό της τραπεζικής κάρτας (μαζί με το CVV) για να ολοκληρώσουν δήθεν την κατάθεση, αδειάζοντας τελικά τους λογαριασμούς.


