Με ένα βήμα μπρος και δύο πίσω κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η προσπάθεια επανεκκίνησης του ευρωπαϊκού τουρισμού τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς η επιμονή της πανδημίας και οι αργοί ρυθμοί των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Ευρώπη διατηρούν ή φέρνουν και νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Παραπέμπουν, δε, σε ενδεχόμενη απώλεια του Ιουνίου για τον ελληνικό τουρισμό.
Αλλαγή κλίματος
Την αισιοδοξία έτσι μετά την ελληνική επιτυχία της υιοθέτησης του πράσινου υγειονομικού πιστοποιητικού από την Ε.Ε. μόλις πριν από μία εβδομάδα (η χρήση του οποίου εναπόκειται ωστόσο στις αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων) και την προ ολίγων εβδομάδων ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού περί ανοίγματος των ταξιδιών από τη Βρετανία (μία από τις μεγαλύτερες αγορές του ελληνικού τουρισμού) μετά τις 17 Μαΐου, διαδέχεται τώρα η ανησυχία εξαιτίας νομοσχεδίου που υποβάλλεται για ψήφιση σήμερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, το οποίο προβλέπει πρόστιμο 5.000 λιρών σε όσους ταξιδέψουν εκτός χώρας για διακοπές έως τα τέλη Ιουνίου.
Το νομοσχέδιο έρχεται έπειτα και από δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων, που χαρακτήρισαν πρόωρες τις κρατήσεις για διακοπές Βρετανών στο εξωτερικό και επικίνδυνα τα ταξίδια εάν δεν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί σε επαρκές ποσοστό του γενικού πληθυσμού τόσο στις χώρες αφετηρίας όσο και στις χώρες προορισμούς. Tour operators όπως η TUI αναφέρουν «πάγωμα» των κρατήσεων μετά αυτές τις εξελίξεις και μάλιστα τόσο άμεσα όσο άμεση ήταν και η εκτίναξή τους όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει απελευθέρωση των ταξιδιών από τις 17 Μαΐου.
Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσείλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν 2,5 δισ. και 749 εκατ. εισπράξεις, το 2019 και 2020 αντίστοιχα.
Οι τελευταίες εξελίξεις πάνε, προσώρας, πίσω και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει διμερή συμφωνία ανάλογη με αυτή με το Ισραήλ για τη χωρίς πολλές διατυπώσεις υποδοχή όσων ταξιδιωτών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ανοσία ή αρνητικό τεστ 72 ωρών στην Ελλάδα. Παραμένει άγνωστο αν θα ψηφιστεί η εν λόγω διάταξη στη Βρετανία, αφού οι αντιδράσεις είναι πολλές, αλλά καθίσταται σαφές πως η τάση πολλών κυβερνήσεων να κρατήσουν στο εσωτερικό τους πολίτες τους, τόσο για υγειονομικούς όσο και για οικονομικούς λόγους, θα αποτελέσει το βασικότερο εμπόδιο στην επανεκκίνηση των ταξιδιών. Τούτων λεχθέντων, δύο είναι τα κρίσιμα μέτωπα που εντέλει θα κρίνουν τη φετινή χρονιά: η δυνατότητα της Ελλάδας να ελέγξει το τρέχον κύμα της πανδημίας και να αυξήσει το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού, ώστε να χαρακτηριστεί χωρίς επιφυλάξεις ασφαλής προορισμός. Κάτι που πέτυχε πέρυσι.
Οι εκτιμήσεις των οίκων
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, εκτιμά τώρα ότι είναι πρακτικά δύσκολο να αναπτυχθεί, να δοκιμαστεί και να εφαρμοστεί το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως το καλοκαίρι, ενώ θεωρεί ότι ακόμη και εάν οι Αρχές προλάβουν να το έχουν έτοιμο εγκαίρως, ο αργός ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ε.Ε. θα περιορίσει τα όποια οφέλη για τις τουριστικές χώρες.
Τον ίδιο προβληματισμό διατυπώνει οψίμως και η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, που σημειώνει πως «τα νούμερα του ιού ανεβαίνουν, η διάθεση των εμβολίων μένει πίσω και υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη να χάσει και δεύτερο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα ένα δεύτερο μεγάλο πλήγμα στις οικονομίες της Ν. Ευρώπης».
Στον αντίποδα, η Bank of America περιμένει σημαντική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού σε σύγκριση με το 2020, με τις αφίξεις στο 50% των επιπέδων του 2019 (όταν είχαν ανέλθει στα 31,3 εκατ. άτομα). Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους στις χώρες EEMEA (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) από την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Νο 1 επιλογή για διακοπές η Ελλάδα
Πρώτη στην προτίμηση των ταξιδιωτών και δυνητικών ταξιδιωτών από τις ευρωπαϊκές αγορές αναφορικά με το ποια χώρα θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν στο αμέσως επόμενο ταξίδι τους προς Ευρώπη, βρίσκεται η Ελλάδα, με μικρή διαφορά από την Ιταλία, ενώ η Ισπανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν το Royal Elcano Institute και η Turespana της Ισπανίας.
Στις μη ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση (μετά την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Συνολικά, οι τέσσερις προτιμητέοι προορισμοί ήταν η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία.
Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση επισκεψιμότητας παγκοσμίως, έπειτα από πολύ μεγάλες χώρες και οικονομικές δυνάμεις (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ).
Στις ευρωπαϊκές αγορές –επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες– η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση (μπροστά από τις ΗΠΑ), ενώ στις μη ευρωπαϊκές καταλαμβάνει τη 10η θέση, ακολουθώντας εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες και ασιατικούς προορισμούς (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία), καθώς και το Μεξικό.
Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 σε 29 χώρες και 33 αγορές εντός και εκτός της Ευρώπης, με συνολικό δείγμα 17.300 ατόμων εστιασμένο σε ταξιδιώτες και δυνητικούς ταξιδιώτες προς Ευρώπη. Οπως επισημαίνει το ΙΝΣΕΤΕ, τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί μια παγκόσμια τουριστική δύναμη και ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας και παγκόσμιας εμβέλειας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Επιβεβαιώνουν επίσης το γεγονός ότι οι κύριοι ανταγωνιστές της χώρας μας είναι πολύ περισσότερο οι ανεπτυγμένες αγορές της μεσογειακής Ευρώπης και λιγότερο οι αγορές της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, όπως έχει τονισθεί σε παλαιότερη έρευνα του Ινστιτούτου.