Στοίχημα του Πρωθυπουργού η Λιβύη – Γιατί πάει Τρίπολη

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Ενεργό ρόλο στις εξελίξεις της «επόμενης μέρας» στη Λιβύη διεκδικεί η Αθήνα και επισπεύδει πλέον τις διπλωματικές κινήσεις της στην κατεύθυνση αφενός να είναι συνολικά «παρούσα» σε μία σημαντική χώρα για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας, αφετέρου να αποκατασταθούν και να ισχυροποιηθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

    Αυτό πιστοποιούν ο άμεσος προγραμματισμός της μετάβασης του Πρωθυπουργού στη Λιβύη, αλλά και το γεγονός ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες επαναλειτουργίας (έπειτα από δέκα χρόνια) της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και προξενείου στη Βεγγάζη.

    Σύμφωνα με Τα Νέα και την Ελένη Ευαγγελοδήμου, το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, με ισχυρό το σενάριο να κλειδώσει για την ερχόμενη Τρίτη, συνοδεία μεταξύ άλλων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ενώ το πιθανότερο είναι να προηγηθεί η μετάβαση του νέου πρεσβευτή. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι καθήκοντα θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, ο έμπειρος διπλωμάτης Ιωάννης Σταματέκος, ο οποίος ουσιαστικά θα επιστρέψει σε γνώριμα εδάφη. Ο Σταματέκος-σήμερα «δεύτερος» στο διπλωματικό γραφείο του Δένδια – δύο χρόνια μετά την είσοδο του στη διπλωματική ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών, είχε αναλάβει σημαντικό ρόλο στην πρεσβεία στην Τρίπολη, μέχρι και λίγο πριν από το κλείσιμό της.

    GYMALL

    Η επικείμενη επίσκεψη του Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας έρχεται μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπέιμπα, ο οποίος έπειτα από την περίοδο του Φαγεζ αλ Σάρατζ (και την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου) θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Εκ μέρους της Αθήνας και με φόντο την ανησυχία συνολικά για την τουρκική επιρροή στη Λιβύη, έχει προβεί ήδη σε πρώτες ενέργειες «επιστροφής» της Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας, μεταξύ άλλων συναντώντας στη Γενεύη τον ειδικό αποσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπρις και συζητώντας για τις εξελίξεις κατά το τελευταίο ταξίδι του στο Κάιρο.

    Σε θερμό κλίμα, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, είχε γίνει και η επικοινωνία Μητσοτάκη – Νταμπεϊμπά, ως «επιβεβαίωση των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών». Τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας παραμένουν ζωηρά» μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος και τη νέα μεταβατική κυβέρνηση – εξέλιξη που είχαν χαιρετήσει από κοινού ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία. Σταθερή θέση της Αθήνας είναι η ανάγκη να αποχωρήσουν από το λιβυκό έδαφος οι ξένες δυνάμεις, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τις τουρκικές δυνάμεις, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η αποχώρησή τους όχι μόνο θα βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας αλλά και θα μειώσει τις δυνατότητες της Αγκυρας να ελέγχει ακόμα μία μεταναστευτική οδό προς την Ευρώπη. Αυτό επισημάνθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη χθεσινή συνάντηση του Δένδια με την ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό Ιλβα Γιόχανσον.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φωτιές: Αύξηση σχεδόν 22% τους πρώτους 5 μήνες του 2024 σε σχέση με πέρυσι

    Σχεδόν κατά 22% αυξήθηκαν οι φωτιές που έχουν εκδηλωθεί φέτος από...

    Δυσκοιλιότητα: Τα 4 καλύτερα φρούτα για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με διαιτολόγο

    Όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσάρεστη και μερικές φορές εξαιρετικά επώδυνη,...

    Πάσχα με… άρωμα ευρωεκλογών – Πού θα πάνε οι πολιτικοί αρχηγοί

    Άρωμα εκλογών θα έχει το φετινό Πάσχα καθώς σχεδόν ένα μήνα...