«Η Πάτρα στερείται σε εμβολιαστική δυναμικότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό της χώρας καθώς υπολείπεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το μέσο όρο δόσεων ανά πληθυσμό της χώρας, που είναι στο 16%».
Αυτό δηλώνει στην «Γνωμη» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου, Άννα Μαστοράκου, τονίζοντας πως προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για την εμβολιαστική στρατηγική, από κατάλογο εμβολιαστικής κάλυψης περιοχών της χώρας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, εφόσον όπως αναφέρει στην «Γ» η κυρία Μαστοράκου προκύπτει πλήρη ανισότητα στις δόσεις εμβολίων και τους εμβολιασμούς που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα στις περιοχές “αυξημένου” και “πολύ αυξημένου” επιδημιολογικού κινδύνου, σε σχέση με περιοχές με μικρότερο κίνδυνο.
Σε Περιφερειακές Ενότητες συγκεκριμένα, που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο και μαστίζονται από την πανδημία του κορονοϊού, τα ποσοστά των εμβολιασμών του πληθυσμού -τόσο με την πρώτη όσο και με τη δεύτερη δόση- δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος του προβλήματος.
«Από τα στοιχεία που έχω στην διάθεσή μου προκύπτει ότι στην περιοχή μας ο δείκτης ΡT είναι 1,35 που σημαίνει ότι μόνο συντηρείται αλλά έχει αυξανόμενη τάση και πως τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι 250 για την Πάτρα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από το όριο των 150 που είναι σήμα κινδύνου από το ECDC», αναφέρει. Την ίδια ώρα, επισημαίνει, είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και συγκεκριμένα κάτω από το 16,43 του μέσου όρου της χώρας στο σύνολο των εμβολιασμών και του 5,94% για τους εμβολιασμούς που έχουν ολοκληρωθεί και με τις δύο δόσεις, έχουν περιοχές όπως η Δυτική Αττική, το Δυτικός Τομέας της Αθήνας, η Ανατολική Αττική, ο Πειραιάς, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, η Αχαϊα, η Λάρισα κ.α.
Η κα Μαστοράκου εστίασε στο γεγονός ότι οι πολύ επιβαρυμένες περιοχές όπως η Πάτρα δεν έχει ισότιμη μεταχείριση και δεν είναι σε προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
«Η Δυτική Ελλάδα είναι ακόμα πιο πίσω σε σχέση με την Πάτρα, καθώς ο δείκτης είναι στο 10% όταν σ’ όλη τη χώρα κυμαίνεται στο 16%. Ο κ. Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Δευτέρας προς τιμήν του παραδέχθηκε πως η Πάτρα έχει μείνει πίσω και γι’ αυτό θα δημιουργηθεί το νέο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο. Ηταν κάτι που είχα επισημάνει και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και γι’ αυτό είχα ζητήσει τον εξορθολογισμό αναλογίας δόσεων ανά πληθυσμό με τον μέσο όρο της χώρας», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε προχθές ότι στις 15 Απριλίου θα είναι έτοιμο το νέο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας στο λιμάνι του ΟΛΠΑ, το οποίο θα ξεκινήσει με 10 εμβολιαστικές γραμμές.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ»
Εν τω μεταξύ, η κα Μαστοράκου με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας τόνισε πως «η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και έχει ως βασικό πυλώνα τον γιατρό»
Καταλήγοντας αναφέρει πως μετά και την ψήφιση του Νόμου εστάλλη στην 6η ΥΠΕ εκ νέου η λίστα με τους 34 ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνδράμουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και στο εφημεριακό καθεστώς εφόσον πλέον υπάρχει νομοθετική κάλυψη για εθελοντική προσφορά στο ΕΣΥ.