Τι τυριά έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Οι διατροφικές συνήθειες στην αρχαιότητα προφανώς δεν ήταν ίδιες με τις σημερινές. Μπαίνουμε λοιπόν στα «Μαγειρεία των αρχαίων» με την καθοδήγηση της δημοσιογράφου Μαρίας Θερμού και αυτή τη φορά γνωρίζουμε καλύτερα τον τρόπο που αξιοποιούσαν το γάλα.

     

    Το γάλα δεν βρίσκεται στις συνταγές μαγειρικής τους και απ’ ότι δείχνουν οι αρχαίες πηγές καταναλωνόταν κυρίως από τους ανθρώπους της υπαίθρου και όχι των πόλεων. Η χρήση του λοιπόν εντοπιζόταν στην παρασκευή τυριού το οποίο οι αρχαίοι κυριολεκτικά λάτρευαν. Όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης, ως πυτιά μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το γάλα συκιάς (!). Μια άλλη μέθοδος ήταν να προσθέτουν σε γάλα που βράζει κνήκο (αλλιώς κάρθανο βαφικό ή κουρκουμά). Τα τυριά διακρίνονταν σε δύο κατηγορίες: στα φρέσκα ή μαλακά και στα ώριμα. Κατά μία καταγραφή του Γαληνού τα πρώτα τυλίγονταν σε φύλλα δρακόντιου (φυλλώδες φυτό) προκειμένου να διατηρηθούν. Τα συνηθέστερα που παράγονταν στην Ελλάδα ήταν ο ανθότυρος (χλωρός τυρός) και το κατσικίσιο (τρομαλικός τυρός) από την Τρομίλια της Αχαΐας ήταν τα συνηθέστερα, ωστόσο, υπήρχε και τυρί κοπανισμένο με πιπέρι (κοπτός, τυρός) καθώς και ένα μαλακό τυρί της Σικελίας (τροφαλίς). Από αυτά τα τυριά κατάγεται και η σημερινή φέτα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αντώνης Κανάκης: Το τρυφερό τραγούδι που αφιέρωσε στη μητέρα του on air

    Μια πολύ συγκινητική στιγμή έζησαν οι τηλεθεατές της εκπομπής...

    «Σαφάρι» ελέγχων για ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 35.000 ευρώ

    Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών αναμένεται να βρεθούν τα ανασφάλιστα...

    8 τρόποι για να αντέχουν τα ρούχα σας περισσότερο

    1. Τζιν: Ο ανεξίτηλος καμβάς της ζωής σας Το καλό...

    ΕΝΦΙΑ: Τα 10 SOS για τις διορθώσεις λαθών στο Ε9 που «ξεφουσκώνουν» τον λογαριασμό

    Tη δυνατότητα να επικαιροποιήσουν και να διορθώσουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας...
    Best Shop