Κλείνει ένας χρόνος που τα γυμναστήρια μένουν κλειστά, χωρίς να έχουν λειτουργήσει σχεδόν καθόλου από την αρχή της πανδημίας.
Ο κλάδος και οι εργαζόμενοι του έχουν φτάσει σε κατάσταση απόγνωσης και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά με την έλλειψη προοπτικής εξαιτίας της κατάστασης αυτής που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα γυμναστήρια, άνοιξαν με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, τελευταία από όλους τους ΚΑΔ. Όπως φαίνεται το ίδιο θα γίνει και σε αυτό το κύμα με το καλό σενάριο να λέει ότι ο κλάδος θα ανοίξει στα τέλη του επόμενου μήνα.
Προσοχή: Το καλό σενάριο. «Ζητάμε ως κλάδος την οικονομική ενίσχυση από το κράτος και την πολιτεία, καθώς παραμένουμε κλειστοί εδώ και έναν χρόνο, κάτι που θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών γυμναστηρίων Πάτρας Κωνσταντίνος Σύρρος.
«Θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να δει με έναν διαφορετικό τρόπο τα γυμναστήρια καθώς εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που έχουν αυτοί οι χώροι αναμένονται να ανοίξουν και αυτή τη φορά τελευταίοι».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας προ ημερών για το θέμα είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μία ειδική ενίσχυση για τα γυμναστήρια, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την καθυστέρηση του ανοίγματος τους.
Όμως από εκεί και πέρα δεν έχει δώσει ούτε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, ούτε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Λουκέτο σε τρία μεγάλα γυμναστήρια
Σύμφωνα με τον κ. Σύρρο αυτό που προέχει πέρα από την έξτρα οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων τους, είναι το άνοιγμα τους.
«Αν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση, πέρα από τα τέλη του Μαΐου τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο χειρότερα για μας και τους εργαζόμενους μας. Πρέπει να μας ανοίξουν και να δώσουν την δυνατότητα να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας».
Οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα του κλάδου έτσι και αλλιώς δεν είναι και τόσο καλές. Ήδη τρία από τα μεγάλα γυμναστήρια της Πάτρας δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο.
Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Στην Πάτρα υπάρχουν γύρω στα 90 γυμναστήρια και ο αριθμός αυτός θα μειωθεί ύστερα από το «τσουνάμι» της πανδημίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μαζί με τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων πλήττονται και άλλα τουλάχιστον 360 άτομα που εργάζονται στον κλάδο αυτόν στην Πάτρα.