Οδεύουμε στην ολοκλήρωση του πρώτου μήνα της φετινής αντιπυρικής περιόδου και στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπονεί νέα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για «κόκκινες» περιοχές, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση.
Στην προχθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα και παρουσιάστηκε ο αντιπυρικός σχεδιασμός από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, ανακοινώθηκε ότι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας 18 περιοχές σε 11 Δήμους της Αττικής.
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Χαρτογράφηση έχει γίνει και έχει ληφθεί μέριμνα και για άλλα σημεία ανά την Ελληνική επικράτεια. Στη Δυτική Ελλάδα, όπως μετέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στην «Π», η Αρχαία Ολυμπία και δη ο αρχαιολογικός χώρος, εντάσσεται στον χάρτη υψηλού κινδύνου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται η έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου το αμέσως επόμενο διάστημα να «τρέξουν» ενέργειες που αφορούν στην ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας, όπως η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.λ.π.
ΜΝΗΜΕΣ
Φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια από τις φονικές – καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το καλοκαίρι του 2007. Στις 26 Αυγούστου, οι φωτιές που μαίνονται επί διήμερο σε διαφορετικά μέτωπα στο νομό «ενώνονται» και κυκλώνουν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ιερός χώρος, το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων λαβώνεται από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Ο Κρόνιος λόφος και τμήμα του σταδίου καίγονται, ενώ απειλήθηκε και το νέο Μουσείο.
Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, η απώλεια 63 ανθρώπινων ζώων, περιουσιών και η περιβαλλοντική καταστροφή, δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο λάθους και πολύ περισσότερο την επέλαση ενός ακόμα «στρατηγού ανέμου».