Δυτ. Ελλάδα: Η ανεργία χτυπάει βίαια τις γυναίκες

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Μειονεξία στις υποδομές, χαμηλή απασχόληση και υψηλή ανεργία, αλλά και χαμηλή εξωστρέφεια είναι ορισμένα από τα δυσμενή στοιχεία της Δυτικής Ελλάδας που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου της Περιφέρειας. Η περιφερειακή αρχή πιστεύει ότι ο επιδιωκόμενος μετασχηματισμός που θέλει να πετύχει δεν είναι μια καταληκτική αλλά μια διαρκής καθημερινή  διαδικασία.

    Αποτελεί διαπίστωση ότι οπισθοδρόμησε η παραγωγική οικονομία της περιοχής με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων περιφερειακών ανισοτήτων και το «ψαλίδισμα» των προσδοκιών που έτρεφαν οι πολίτες για έναν τόπο και μια ζωή σε ευημερία.

    > Μια από τις παρατηρήσεις που γίνονται με αφορμή την σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου είναι η υστέρηση της Δυτικής Ελλάδας στις υποδομές σε σύγκριση με άλλες ελληνικές περιφέρειες καίτοι ολοκληρώθηκαν οι δύο σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι (Ολυμπία, Ιονία).

    > Είναι ενδεικτικό ότι η Δυτική Ελλάδα δεν διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ τα αεροδρόμια του Αράξου και του Ακτίου εξυπηρετούν την επιβατική κίνηση μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

    > Θετική είναι η συνεισφορά του λιμανιού της Πάτρας στην περιφερειακή οικονομία, αλλά και του Αστακού.

    > Κάτω από το 50% πέφτει το ποσοστό του εργατικού δυναμικού της Δυτικής Ελλάδας (βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες). Από αυτό το ποσοστό εργάζονται το 60% των ανδρών και το 39% των γυναικών, στοιχείο που αναδεικνύει ένα χάσμα στην πρόσβαση στην απασχόληση μεταξύ των δύο φύλων. Δυστυχώς, είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες.

    > Δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στη Δυτική Ελλάδα οι νέοι έως 25 ετών και οι άνω των 55 ετών.

    > Κύριος τομέας απασχόλησης στην Περιφέρειά μας είναι ο τριτογενής τομέας παραγωγή με 61,7%, ακολουθεί ο πρωτογενής με 28,9% και ο δευτερογενής με 9,3%. Κατά συνέπεια το προφίλ της Δυτικής Ελλάδας είναι κυρίως αγροτικό και μεταποιητικό/ βιομηχανικό.

    > Εκτός εργασίας βρίσκεται περίπου το 24% του εργατικού δυναμικού της (προτελευταία θέση) ενώ σε σχέση με το φύλο η ανεργία χτυπάει το 19,5% του ανδρικού πληθυσμού και το 30,6% του γυναικείου.

    > Στο 18,2% υπολογίζεται το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο είναι αρκετά πάνω από τον εθνικό μέσο όρο (12,1%). Το στοιχείο αυτό φέρνει την Περιφέρεια στην τελευταία θέση μεταξύ των υπολοίπων της χώρας.

    > Υπολογίζεται ότι επιδότηση λαμβάνουν περίπου 9,5 χιλιάδες άτομα επί συνόλου 145 χιλιάδων πανελλαδικά (η Δυτική Ελλάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση).

    > Τέλος, χαμηλή έως μέτρια είναι η εσωστρέφεια της Δυτικής Ελλάδας καθώς ανάμεσα στις δώδεκα ελληνικές περιφέρειες που είχαν να αυξάνεται η εξαγωγική τους δραστηριότητα την περίοδο 2014-2018, βρέθηκε στην ενδέκατη θέση. Τα τρόφιμα (71,4%) είναι τα προϊόντα των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας που κυρίως εξάχθηκαν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ελληνο-τουρκικός έρωτας στο Καστελόριζο: Η γνωριμία της Μαρίας και του Sanberk και η πρόταση γάμου

    Ένα ειδυλλιακό σκηνικό στο ακριτικό Καστελόριζο έγινε το φόντο μιας πρότασης...

    Όλγα Τρέμη: Επιστρέφει στην τηλεόραση μετά από 5 χρόνια

    Η Όλγα Τρέμη βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής, αφού είναι σε προχωρημένες...

    Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας  Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου – ΦΩΤΟ

    Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου και ώρα 13:30, πραγματοποιήθηκε στο...
    Best Shop