Φιέστα με αποδέκτες Ελλάδα και ΗΠΑ ετοιμάζει ο Τσαβούσογλου στη Θράκη

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σε επικοινωνιακή φιέστα για το εσωτερικό ακροατήριο στην Τουρκία, αναμένεται να εξελιχθεί η αυριανή επίσκεψη – αστραπή, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη. Η ιδιωτική επίσκεψη, στο πλαίσιο της επίσημης συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στην Αθήνα την Δευτέρα, έχει αποδέκτες Ελλάδα και ΗΠΑ, λόγω της έντονης στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή, αλλά και τους μειονοτικούς που συνεχίζουν ν’ αντιστέκονται στα τουρκικά παιχνίδια στη Θράκη.

    Η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Θράκη, δεν ήταν σχεδιασμένη και προγραμματισμένη από την τουρκική διπλωματία και τέθηκε προς την ελληνική πλευρά -κυριολεκτικά- την τελευταία στιγμή.

    Εξάλλου δεν συμπληρώθηκε χρονικά ούτε ένας μήνας, από την επίσκεψη στην ίδια περιοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα μειονοτήτων, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που συνοδεύτηκε με προκλητικές δηλώσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

    Έχοντας βάλει στον «πάγο» τις προκλήσεις με τα σεισμογραφικά στην Ανατολική Μεσόγειο, με το φόβο κυρίως των ΗΠΑ και λιγότερο της ΕΕ, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιλέξει να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα στη Θράκη, τόσο για να πιέσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και για να συσπειρώσει το εκλογικό της ακροατήριο, σε μία εποχή που η δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν βρίσκεται στα… τάρταρα.

    Αυτά σε μία εποχή που ο Ερντογάν επιχειρεί να παίξει το ρόλο του προστάτη των δικαιωμάτων των απανταχού μουσουλμάνων, όπως πρόσφατα στην Παλαιστίνη, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε νέο … χαλίφη.

    Μητσοτακης_παχνη
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε διαδικτυακά με το προσωπικό και τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου του μειονοτικού χωριού Πάχνη στην Ξάνθη.

    Με εντολή Ερντογάν

    Ο Τσαβούσογλου έρχεται άρον – άρον στη Θράκη με εντολή Ερντογάν, όχι μόνο για να στείλει μηνύματα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, αλλά και για να «τραβήξει» αυτιά, σε όσους μειονοτικούς δεν ακολουθούν τα επικίνδυνα κελεύσματά της στην ευαίσθητη περιοχή.

    Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε διαδικτυακά με το προσωπικό και τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου του μειονοτικού χωριού Πάχνη στην Ξάνθη. Πρόκειται για ένα από τα δημόσια νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην ορεινή περιοχή του νομού. Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Πάχνης, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, μιλούν άριστα ελληνικά τα οποία διδάσκονται στο σχολείο και τραγούδησαν στον Πρωθυπουργό ένα τραγούδι για τον κορονοϊό το οποίο έγραψαν μόνοι τους.

    Ωστόσο οι χαρακτηρισμοί «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνομιλίας, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας και τουρκοφρόνων της μειονότητας που είδαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «άρνηση της Ελλάδας στην αναγνώριση τουρκικής εθνικής ταυτότητα των ομοεθνών της περιοχής».

    Είναι χαρακτηριστικό, πως στο στόχαστρο των φανατικών τουρκοφρόνων της μειονότητας, βρέθηκε και ο δήμαρχος Μύκης, κ.Ριτβαν Ντελή Χουσεΐν, που έλαβε μέρος στην τηλε-διάσκεψη με τον κ.Μητσοτάκη και βάλλεται πως δεν αντέδρασε στους χαρακτηρισμούς για τα παιδιά και την περιοχή. Ο δήμαρχος Μύκης θεωρείται εκλεκτός του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, που σ’ αυτό και στους μηχανισμούς του οφείλει την εκλογή του.

    παχνη2
    Η Πάχνη

    «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αντέδρασε η Τουρκία, που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποκάλεσε τα παιδιά μας Ελληνόπουλα. Πρόκειται για παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, που ζουν στην Ελλάδα, που είναι Έλληνες πολίτες. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να τ’ αποκαλέσει δηλαδή ο κ.Μητσοτάκης» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ορεινής Περιοχής Ξάνθης, με έδρα την Πάχνη, κ. Αϊντήν Μουμίν, τονίζοντας με νόημα: «Είναι λυπηρό που ένα τρίτο κράτος επιχειρεί συστηματικά να μας εργαλειοποιεί. Αυτό είναι που μας κάνει ζημιά εδώ στην περιοχή μας. Ας μείνει η Τουρκία μακριά από τα χωριά μας. Ο καθένας είναι ελεύθερος να σκέφτεται, να εκφράζεται και να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, αλλά δεν μπορεί να μας «τσουβαλιάζει» όλους μαζί και να μας παρουσιάζει σαν Τούρκους. Αυτό είναι καταπίεση».

    Ο ταμίας του συλλόγου κ.Ερντίν Μουμίν, επισημαίνει πως: «μια όμορφη συζήτηση του πρωθυπουργού της χώρας με το νηπιαγωγείο μας, έτυχε κακόβουλης εκμετάλλευσης από την Τουρκία. Εμείς είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό και την ιστορία μας και αποτελεί τιμή μας που καταγόμαστε και ζούμε στα Πομακοχώρια».

    Η Άγκυρα επιχειρεί μεθοδικά να παρουσιάσει την θρησκευτική μειονότητα ως τουρκική, προκαλώντας αντιδράσεις στα μέλη της που καταγγέλλουν τις πιέσεις που δέχονται από τους ανθρώπους του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.

    Ολιγόωρη επίσκεψη και σχέδια για επίσκεψη στα Πομακοχώρια

    H «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, θα περιοριστεί σε συναντήσεις του με το «αφαν γκατε» των τουρκοφρόνων της μειονότητας και τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ενώ ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της πόλης και στη συνέχεια τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.

    Τα σχέδια σκληροπυρηνικών κύκλων της μειονότητας, να επισκεφθεί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, και ειδικά το χωριό Πάχνη, που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν καρποφόρησαν κυρίως λόγω των αντιδράσεων Συλλόγων Πομάκων που κήρυξαν ουσιαστικά τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή. «Αν δεχόταν να μας συναντήσει θα του δείχναμε αρχικά πόσο ψεύτικη είναι η εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Τουρκία ότι η Ελλάδα καταπιέζει τη μειονότητα. Με μια βόλτα στο χωριό μας θα το καταλάβαινε αμέσως. Θα του εξηγούσαμε χωρίς φανατισμό πως η Τουρκία δεν μπορεί να μας εξομοιώνει όλους μέσα στη μειονότητα, ούτε να αναμειγνύεται στη χώρα μας σπέρνοντας τη διχόνοια και το μίσος. Αυτό που ζητάμε είναι η ηρεμία μας» λέει o ταμίας του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ορεινής Περιοχής Ξάνθης Ερντίν Μουμίν

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπία τουρκικών ΜΜΕ, που θα καλύψουν λεπτό προς λεπτό, την παρουσία και τις επαφές του στη Θράκη, στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής φιέστας που θ’ απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο.

    Τι θα θέσει η Άγκυρα

    Η επίσκεψή Τσαβούσογλου στη Θράκη, έχει αποδέκτη και τις ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα η έντονη παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή, που έχει αναβαθμίζεται στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, γεωπολιτικά, προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Άγκυρα, ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο μόνιμης παρουσίας με τη λειτουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

    Η Άγκυρα ζητάει επιτακτικά από την Αθήνα, εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), για αναγνώριση «τουρκικών» σωματείων στη Θράκη, που έχει απορρίψει στο παρελθόν η ελληνική Δικαιοσύνη. Η εφαρμογή αυτής της απόφασης, αναγνωρίζει de facto τη μειονότητα ως «τουρκική». Από την πλευρά της η Αθήνα υπενθυμίζει πως στην απόφαση του ΕΣΔΑ γίνεται αναφορά στο ατομικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και όχι σε ομαδικό.

    stylianidis
    Ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ., και πρώην υπουργός, κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης

    Οι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν το ατομικό δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, Τούρκοι, Ρομά σε συλλογικό επίπεδο όμως ο προσδιορισμός τους πρέπει να μην αντιβαίνει τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης που κάνει λόγο για μουσουλμανική μειονότητα. Παράλληλα θ’ αναδείξει τη μη συντήρηση και αναστήλωση οθωμανικών μνημείων από την Ελλάδα και τέλος θα απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση και τη διεξαγωγή εκλογών Σχολικών Εφορειών.

    Στυλιανίδης: «Ας έρθουν για να πάρουν μαθήματα Δημοκρατίας»

    Την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θρακη, σχολίασε στο ΘΕΜΑ ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ., και πρώην υπουργός, κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης, τονίζοντας πως η περιοχή αποτελεί «σχολίο» για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η Θράκη είναι μια ανοιχτή και φιλόξενη κοινωνία ακόμη και για τους πιο προκατειλημμένους επισκέπτες. Είναι ένα σχολείο το οποίο μπορεί να έρθει και να διδαχτεί κάποιος, 1ον Τι θα πει να σέβεσαι στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο εφαρμόζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης που προσδιορίζει τη μειονότητα ως θρησκευτική και την χαρακτηρίζει ως μουσουλμανική. 2ον τι θα πει να σέβεσαι το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού και να προστατεύεις την ιδιαίτερη ταυτότητα Πομακων, Ρομά κ,α, δηλαδή τις μειονότητες εντός της μειονότητας, από απόπειρες ομογενειοποίησης και τουρκοποίησής τους και τέλος τι θα πει να θεμελιώνουμε όλοι μαζί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι μια ανοιχτή κοινωνία πρότυπο, για τη συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ας έρθουν για να πάρουν μαθήματα Δημοκρατίας» δήλωσε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δημόσιοι υπάλληλλοι: Αυξήσεις και σε όσους έχουν χαμηλή προσωπική διαφορά

    Ρύθμιση που θα επιτρέπει να παίρνουν αυξήσεις ανάλογα με το μισθολογικό...

    Συνταγή για νόστιμο κοτόπουλο με μέλι και μουστάρδα

    Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο με μέλι και μουστάρδα είναι μια...

    EURODRONE: Το πανάκριβο drone που ενδιαφέρει την Ελλάδα και κοστίζει όσο δύο F-35

    Η Ευρώπη σχεδιάζει το δικό της mega – drone το οποίο...
    Best Shop