Το κεντρικό δρώμενο με το οποίο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα εορτάσει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, είναι ένα σύγχρονο μουσικό δράμα, όπου ο τραγουδιστής ως ο αοιδός (τραγούδι), ο ηθοποιός (αφήγηση), οκτώ φωνές σαν «χορός» αρχαίας τραγωδίας, μεταφέρουν το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία και το κοινό αίσθημα ενός ολόκληρου λαού, ερμηνεύοντας μελοποιημένα εμβληματικά ποιητικά έργα εμπνευσμένα από την επανάσταση.
Η δομή της σύνθεσης θα διανθίζεται από ποιητικά κείμενα στην πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη, όπως: ο «Θούριος» του Ρήγα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, ποιημάτων των Ανδρέα Κάλβου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ιωάννη Πολέμη, Κώστα Καρυωτάκη, Πάνου Κυπαρίσση, Θανάση Χατζόπουλου, Δημοτικής Ποίησης και πεζά κείμενα των Ιωάννη Μακρυγιάννη, Θωμά Κοροβίνη, και Παντελή Μπουκάλα.
Ανάμεσα στα μέρη του μελοποιημένου λόγου θα παρεμβαίνει, με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών (graphic motion), τα οποία θα συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.
Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), Χριστόφορος Μπρέλλης (graphic motion), Μάτα Κατσούλη (μουσική διδασκαλία), Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί), Σάκης Καρασαρίνης (σχεδιασμός ήχου), Δάφνη Τσακώτα (κοστούμια), Ίριδα Λιακάκου (βοηθός χορογράφου), Βικτωρία Κιαζίμη (συνοδεία μουσικής), Ρούλα Λιανού (make up artist), Κωνσταντίνος Κολιούσης (hair stylist).
Συμμετέχει το μουσικό σύνολο: Περικλής Τιμπλαλέξης (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Αλέξανδρος Τράμπας (κοντραμπάσο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (κρουστά), Δημήτρης Μαραμής (διεύθυνση – πιάνο).
Μετά το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας (1/7), το δρώμενο θα παρουσιαστεί στο Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας (22/7) , στη Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδας (24/7) και στο Θέατρο Κρύας Λιβαδειά (16/9).
Το έργο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με την ανάθεση αυτή στον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δελφών “Το λάλον ύδωρ”, Δημήτρη Μαραμή, υιοθετεί και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός διαχρονικού μουσικού έργου, που θα παραμείνει ως μία πολιτιστική παρακαταθήκη στο μέλλον.