Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται και πάλι η επιδημιολογικά η χώρα μας, με τους επιστήμονες να επιχειρούν να αποτυπώσουν το μέγεθος και την ένταση του τέταρτου κύματος και να προλάβουν το ενδεχομένως σαρωτικό πέρασμά του. Τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί δείχνουν μια επιθετική άνοδο των κρουσμάτων καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση κατά 38% κάθε τρεις ημέρες.
Τα 2.938 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κινήθηκαν σε ψυχολογικό όριο ασφαλείας μετά τα 3.109 που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Τρίτη, δείχνοντας τη σαφή αυξητική τάση για την εβδομάδα που διανύουμε. Επιπλέον, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) και το ποσοστό θετικότητας, βρίσκονται στο… κόκκινο, ενισχύοντας τα δυσοίωνα σενάρια για τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με τη διασπορά του κορωνοϊού, τη νοσηρότητα στην κοινότητα και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.
Με ιλιγγιώδη ρυθμό η μετάδοση της λοίμωξης
Σε επίπεδο -ρεκόρ για το τρέχον έτος όμως βρίσκεται και ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης covid, Rt. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο Rt είναι 1,38, έχοντας αφήσει πολύ πίσω του τις υψηλές τιμές του προηγούμενου επιδημικού κύματος κατά τον περασμένο Φεβρουάριο- Μάρτιο.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του επιδημιολογικού προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η χώρα, αρκεί να αναφερθεί πως αυτή τη στιγμή το εύρος του Rt κυμαίνεται από 1,04 έως 1,76, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε 100 θετικοί στον κορωνοϊό άνθρωποι μπορούν να μολύνουν τουλάχιστον άλλους 100 ανθρώπους έως άλλους 176!
O επίμαχος δείκτης δεν ξεπερνούσε το 0,8 στο τέλος Ιουνίου σε όλη την επικράτεια, αποτυπώνοντας τον έλεγχο της επιδημίας και των μεταδόσεων, αφού 100 θετικοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν σε 80 άτομα.
Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου (17/3), όταν το τρίτο κύμα της πανδημίας βρισκόταν στην κορύφωσή του, ο δείκτης μετάδοσης της λοίμωξης, Rt, ανερχόταν μόλις στο 1,10 με το εύρος στην επικράτεια να είναι από 0,40 έως 1,63. Δηλαδή οι 100 θετικοί στον κορωνοϊό μπορούσαν να «κολλήσουν» τον ιό σε άλλους 40 -στις περιοχές με χαμηλή μεταδοτικότητα- έως άλλους 163.
Η διαφορά στην…εκκίνηση της τιμής του δείκτη Rt σε αυτό το κύμα είναι προφανής και τεράστια, καθώς ο δείκτης μετάδοσης της covid-19 ξεκινά στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές από 1,04!
Το ποσοστό θετικότητας των ελέγχων για κορωνοϊό διαμορφώνεται στο 3,15% στην επικράτεια, και κινείται ανησυχητικά ανοδικά, ενώ σε κάποιες περιοχές όπως η Μύκονος και το Ρέθυμνο ξεπερνά το μέσο όρο της επικράτειας, με 3,31% και 3,69% αντίστοιχα.
Σε πιο απειλητικό κλοιό λόγω της επιδημίας βρίσκονται κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα, κοντά στο ποσοστό θετικότητας της χώρας κυμαίνεται το ποσοστό στα Γρεβενά
(3,12%) όπου η επιδημία δείχνει να αναζωπυρώνεται με 15,74 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά, πάντως, πάνω από τη μονάδα βρίσκονται αρκετές ακόμα περιοχές, όπως η Καρδίτσα (1,70%), ο Νότιος Τομέας της Αττικής (1,39%), τα Ιωάννινα (1,38%), η Πάρος και η Σαντορίνη (1,27%), η Ηλεία (1,17%), η Ανατολική Αττική (1,12%), η Μαγνησία (1,06%), το Ηράκλειο (1,05%) και ο Πειραιάς (1%).
Κατά 60% αυξήθηκαν οι εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα
Μπορεί η νέα έξαρση της πανδημίας να μην έχει αποτυπωθεί ακόμη στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή σε εισαγωγές, διασωληνώσεις και νεκρούς, όμως τα συγκεντρωτικά στοιχεία της εβδομάδας δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό για τις επόμενες εβδομάδες.
Οι 275 εισαγωγές νέων ασθενών που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου εκτοξεύθηκαν το επταήμερο 5-11 Ιουλίου σε 452, σημειώνοντας αύξηση που αγγίζει σχεδόν το 61%. Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέβηκαν σε 135 από 133 ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και 7 νέοι θάνατοι λόγω covid-19.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο κινήθηκαν περαιτέρω ανοδικά, καθώς άλλοι 115 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν σε κλινικές ή και ΜΕΘ covid. Οι περισσότερες εισαγωγές έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής. Επίσης, 9 άτομα εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Κρήτης.