Κορωνοϊός: Οι ανεμβολίαστοι κουβαλάνε στα νησιά τον ιό – «Μάχη» με συνεχείς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια

    Ημερομηνία:

    Σε «πόλεμο» με τον κορωνοϊό βρίσκονται τα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε μια άνιση αλλά όχι χαμένη μάχη. Η πανδημία δείχνει και πάλι «τα δόντια της», σφυροκοπώντας αδιάκοπα νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και εντείνοντας την αγωνία για το ενδεχόμενο νέας επιβολής κατά τόπους περιοριστικών μέτρων στην κινητικότητα του πληθυσμού.

    Η ανησυχία των ειδικών προσανατολίζεται στους ανεμβολίαστους πολίτες που φεύγουν από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά κουβαλώντας στις αποσκευές τους τον κορωνοϊό και σχηματίζοντας έναν φαύλο κύκλο που διαιωνίζει την κατάσταση και δημιουργεί αμφιβολίες για τον αποτελεσματικό έλεγχο του τέταρτου κύματος. Κι αυτό γιατί έτσι διακινδυνεύουν αφενός την αναζωπύρωση των τοπικών εστιών και αφετέρου μια επιστροφή στη βάση που θα επιφέρει μετάδοση σε οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον, καθώς και σε ηλικιωμένους συγγενείς.

    Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τα μέτρα στα νησιά και την Κρήτη

    Τα ελληνικά νησιά διατηρούν πλέον σε ημερήσια βάση τη δική τους αξιοσημείωτη θέση στον επιδημιολογικό πίνακα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους λοιμωξιολόγους να βρίσκονται επί ποδόςγια την εξέλιξη της κατάστασης μέσα στον Αύγουστο, όταν οι τουριστικές περιοχές θα πλημμυρίσουν από -εμβολιασμένους και μη- αδειούχους.

    ICECAP

    Ήδη η επιδημιολογική εικόνα των νησιών θεωρείται κρίσιμη, με τη Μύκονο να συγκεντρώνει σήμερα 40 νέα κρούσματα και 394,71 ανά 100.000 πληθυσμό και την Πάρο 22 και 147,39 αντίστοιχα. Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινείται και η Σαντορίνη με 15 διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο και 79,44 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στο φόντο της ανησυχίας προστίθενται και οι δύο περιοχές της Κρήτης, για τις οποίες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Στο Ηράκλειο καταγράφονται σήμερα 112 νέες λοιμώξεις και στο Ρέθυμνο 91, με το τελευταίο να ξεπερνά και τα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό (106,3).

    Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές, αποφασίστηκε ότι από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών αναμένεται να φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και αναλόγως της εξέλιξης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω περιορισμών.

    Κατά τα άλλα, σταθερά πολλά κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά στη Ρόδο (37), την Κέρκυρα (25), την Κω (17) και τη Λέσβο, ενώ σε μονοψήφιους αριθμούς κυμαίνονται προς το παρόν οι υπόλοιπες Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βατικανό: Αποσύρθηκαν 2 καρνιδάλιοι από το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα – Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου

    Μειώνεται ο αριθμός των καρδιναλίων που θα μεταβούν στο Βατικανό,...

    Λένα Δροσάκη για την παράσυρσή της από αυτοκίνητο: «Έχουμε ξεχάσει να είμαστε άνθρωποι»

    «Έχουμε ξεχάσει να είμαστε άνθρωποι» ανέφερε η Λένα Δροσάκη, η...

    Πάτρα: Ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση όλοι οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο της ναυτικού

    Ελεύθεροι, με τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης,...

    Μετανάστευση: Πάνω από 72.000 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν από το 2014, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

    Πάνω από 72.000 άνθρωποι πέθαναν ή χάθηκαν κατά μήκος των μεταναστευτικών...