Ιράκ: Τουλάχιστον 31 νεκροί από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε αγορά στη Σαντρ Σίτι

    Ημερομηνία:

    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν  και δεκάδες τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στη λαϊκή αγορά σιιτικής ανατολικής συνοικίας της Βαγδάτης, στο Ιράκ, την παραμονή της ‘Αιντ αλ-‘Αντχα, της Γιορτής της Θυσίας, που είναι η σημαντικότερη μουσουλμανική γιορτή.

    Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 15 γυναίκες και παιδιά και ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 50.

    Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές πανικού στην αγορά, γυναίκες και παιδιά να τρέχουν ουρλιάζοντας. Πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σταλεί στο σημείο και τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

    Έρευνα διενεργείται από την επιχειρησιακή διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας της Βαγδάτης και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε πόρους για να βοηθήσει τα θύματα.

    GLEARNET

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ κατήγγειλε στο Twitter “ένα φρικτό έγκλημα πρωτοφανούς ωμότητας”. “Στοχεύουν τους αμάχους μας στην Σαντρ Σίτι την παραμονής της ‘Αιντ. Δεν αποδέχονται ότι οι άνθρωποι χαίρονται, ακόμη και μια στιγμή”, καταδίκασε.

    “Νύχτα θλίψης της ‘Αιντ στο Ιράκ”, έγραψε στο Twitter η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Ιράκ. Ο μετριοπαθής σιίτης ηγέτης Αμάρ αλ-Χακίμ από την πλευρά του καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε από τις αρχές να “αναλάβουν δράση για την προστασία της ζωής των πολιτών”.

    Είναι η πρώτη επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα από τον περασμένο Ιανουάριο, όπου 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δύο βομβιστές-καμικάζι σε αγορά της κεντρικής Βαγδάτης. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Τον Μάιο, τέσσερις επιθέσεις για τις οποίες δεν έγινε ανάληψη ευθύνης αλλά αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος είχαν στόχο Ιρακινούς στρατιωτικούς σε πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα, και προκάλεσαν τον θάνατο σε 18 ανθρώπους.

    Η Σαντρ Σίτι είναι το προπύργιο των υποστηρικτών του θυελλώδους σιίτη Μοκτάντα Σαντρ, του οποίου η επιρροή είναι συχνά καθοριστική στην πολιτική του Ιράκ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Τραυματίστηκε σοβαρά σε πλοίο – Καταγγελία

    H ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου:  To Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας καταγγέλλει...

    Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%b9-2/

    Το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο: Η ιστορία, η γεύση και το μυστικό της τιμής του

    Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα μπαχαρικά έχουν ταξιδέψει...

    Μουντιάλ 2026: Γκέλα της Γαλλίας στην Ισλανδία, έκπληξη στη Σουηδία το Κόσοβο

    Αρκετές εκπλήξεις περιλάμβαναν οι σημερινοί αγώνες των προκριματικών του...