«Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα, αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργού και ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μια προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς. Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγγνώμη μου, που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά τις ευθύνες, ξεκαθάρισε πως «στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Είναι πολλών ειδών οι ευθύνες: επιχειρησιακές, πολιτικές, ατομικές, συλλογικές. Μπορεί να αφορούν και δομές και διαδικασίες. Αλλά πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της». Μάλιστα, σε ερώτηση της Realnews στον πρωθυπουργό κατά τη συνέντευξη Τύπου αν οι ευθύνες που θα αποδοθούν σε πρόσωπα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών συνδέονται με πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «γνωρίζετε ότι μου κάνετε ερώτηση που δεν θα απαντήσω». Για πολλούς, όμως, με τη στάση του αυτή, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού.
Εξάλλου, αν όλα κυλήσουν ομαλά, ο πρωθυπουργός μπορεί να επιδιώξει ένα restart του υπουργικού σχήματος, με αλλαγές προσώπων σε κομβικά υπουργεία, όχι μόνο για να αποδώσει τις όποιες ευθύνες, αλλά κυρίως για να στείλει και ένα μήνυμα επανεκκίνησης της ίδιας της κυβέρνησης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν πως σε αυτήν τη φάση οι αλλαγές μπορεί να μην είναι συνολικές αλλά διορθωτικές και να αφορούν μεμονωμένα πρόσωπα και υπουργεία που είχαν ως αρμοδιότητα την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών. Οι υποστηρικτές ενός συνολικού ανασχηματισμού, πάντως, σημειώνουν πως έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν σαρωτικές αλλαγές. Για την ακρίβεια, αυτές που έγιναν τον Ιανουάριο του 2021 ήταν κυρίως διορθωτικές και οι αλλαγές τον Αύγουστο του 2020 αφορούσαν προσθήκες που είχαν ως βασικό στόχο την ευελιξία κινήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ετσι, το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, στέλνοντας και τα ανάλογα μηνύματα, την ώρα που οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα δημιούργησαν και νέες ανάγκες στον κρατικό μηχανισμό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου προανήγγειλε την αναβάθμιση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου, που θα αναλάβει να «τρέξει» το πρόγραμμα αρωγής. Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη και η στάση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά μέσα στην εβδομάδα. «Ολες οι παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω-πάνω, γιατί καλούμαι να διαχειριστώ πολύ δύσκολες καταστάσεις», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών. Το «κλειδί» φυσικά στον όλο αυτό σχεδιασμό είναι ο χρόνος, με κάποιους να βλέπουν αλλαγές ίσως και πριν από τη ΔΕΘ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και άλλοι σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, αφού η μάχη με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και τον κορωνοϊό καλά κρατεί, ενώ προέχει και η στήριξη των πληγέντων.