Του Αχιλλέα Ροδίτη
Στο φύλλο της «Πολιτείας», της 1ης Μαρτίου 2021, είχαμε παρουσιάσει εκτενές και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το πλιάτσικο που έχει σημειωθεί (…σε κοινή θέα) στο πάλαι ποτέ «Κτήριο Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών» μεταξύ παλιού λιμανιού και Ιχθυόσκαλας.
Παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό, είχαμε μιλήσει για το ξήλωμα από επιτήδειους «τυφλοπόντικες» σειράς από πανάκριβων υλικών. Από μηχανήματα και συσκευές, πανάκριβα όλα, μέχρι χαλκό, μέταλλα, ακόμα και air condition!
Προ μερικών ημερών το θέμα τέθηκε προς συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, στο πλαίσιο μιας γενικότερης κουβέντας που προκάλεσε η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών» για την άθλια εικόνα εγκατάλειψης στην παραλιακή ζώνη.
Μέσα σε όλα, καταγγέλθηκε η παραμονή σκηνιτών πέριξ του παλιού λιμεναρχείου αλλά και μέχρι το Μόλο της Αγίου Νικολάου. Και εκτός από το ζήτημα της «εικόνας» και της αισθητικής, με τις απλωμένες μπουγάδες, τέθηκε και το θέμα του πλιάτσικου που συνεχίζεται στο επίμαχο κτήριο.
Το χειρότερο όλων είναι ότι με φωτογραφικό υλικό των στελεχών της δημοτικής παράταξης αποδείχθηκε το ξήλωμα των αλουμινένιων παραθύρων από το κτήριο και η ανεπανόρθωτη ζημιά που συντελείται εκεί. Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ρώρος και το μέλος Ηλίας Κωνσταντάτος δημοσίευσαν εικόνες από το κτήριο. Μία που δείχνει όπως ήταν το 2014, με τοποθετημένα τα παράθυρα, και μία που το απεικονίζει στο σήμερα (2021), με ξηλωμένα τα παράθυρα (φωτογραφίες «ΠΡΙΝ» και «ΜΕΤΑ»).
«ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ» ΥΛΙΚΑ ΣΕ Ι.Χ.
Και επιπλέον, εικόνες από σκηνίτες στον κατά τα άλλα περιφραγμένο χώρο, (κεντρική φωτογραφία), αλλά και οχήματος που μόλις απομακρύνει αλουμίνια που φορτώθηκε από το κτήριο!
Κατά συνέπεια, τα ερωτήματα είναι πολλά και πιεστικά. Ποιος πληρώνει τη ζημιά; Ποιος φέρει την ευθύνη; Γιατί ποτέ κανείς δεν φρόντισε να διασωθούν εξαρτήματα πανάκριβων μηχανημάτων, έπιπλα, ακόμα και ανεμιστήρες και air condition, ούτε καν πόρτες και παράθυρα; Τι θα κάνουμε για την απροσδιόριστη και απερίγραπτη σημερινή ασχήμια του όλου χώρου, μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία, ως πόλη, για το τι θα κάνουμε και τι πρέπει να κάνουμε με το συγκεκριμένο κτήριο (να το γκρεμίσουμε ή να το διατηρήσουμε);
Μέχρι τότε, κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε για άλλη μία φορά το «ιστορικό του βανδαλισμού» στο παλιό Λιμεναρχείο, όπως ακριβώς το είχαμε παρουσιάσει στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας, προ πενταμήνου. Ώστε να υπάρχει κατατεθειμένη η καταγραφή του ανελέητου και ανεμπόδιστου πλιάτσικου που έγινε τόσα χρόνια τώρα σε ένα δημόσιο κτήριο που έμεινε απροστάτευτο.
ΤΟ «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ»
Ο σεισμός του 2008 έπληξε το κτήριο. Και από αυτό μετεγκαταστάθηκαν αμέσως: το Κεντρικό Λιμεναρχείο, τον ΟΛΠΑ, το Χημείο του Κράτους και οι αποθήκες του Τελωνείου. Το κτήριο άδειασε όμως δεν περιφρουρήθηκε.
Αποτέλεσμα ήταν γρήγορα, τότε, να γεμίσει από μετανάστες οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο, όπως τώρα στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου.
Παράλληλα μπαινόβγαιναν, επί χρόνια ολόκληρα, τοξικομανείς και κάθε λογής περιθωριακά άτομα. Ουδείς επενέβη τουλάχιστον για την προστασία ακριβών και φθηνότερων μηχανημάτων που σκούριασαν, βανδαλίστηκαν, τμήματά τους εκλάπησαν από «κυνηγούς» χαλκού κι άλλων μετάλλων.
Για παράδειγμα, πολλά από τα μηχανήματα που χρησίμευαν στον Πύργο Ελέγχου και σε άλλα τμήματα του Λιμεναρχείου παρέμειναν όπως ακριβώς ήταν μέχρι πριν τον σεισμό. Εγκαταλείφθηκαν δηλαδή! Ακόμα και φωτοτυπικά μηχανήματα, air condition, μέχρι και καναπέδες και γραφεία, πληρωμένα από τους φορολογούμενους.
Όμως εκείνο που εξόργιζε ήταν η εγκατάλειψη τμημάτων του σύγχρονου συστήματος ελέγχου του Πύργου Ελέγχου. Διότι λίγο πριν τον σεισμό είχαν ξοδευτεί αρκετά… εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργηθούν δύο υπερσύγχρονες αίθουσες ελέγχου, μία στον 1ο όροφο, που εφοδιάστηκε με πανάκριβα μηχανήματα της SIEMENS με δυνατότητα ελέγχου όλου του παλαιού λιμένα και μία, στην ταράτσα.
Ένα ολόκληρο σύστημα ενταγμένο στο σύστημα ISPA (Διεθνές Λιμάνι), με καλώδια, κάμερες και ακριβούς αισθητήρες που έδιναν σήμα και εικόνα από κάθε σημείο του παλιού λιμανιού εξασφαλίζοντας τον απόλυτο έλεγχο όλης της λιμενικής ζώνης.
Τα πάντα… διαλυμένα ή κλεμμένα. Με εμφανή τα σημάδια των διαρρηκτών ακόμα και στους διαδρόμους, όπου βρήκαμε πεταμένα τα κλιματιστικά σώματα…