Αποφασισμένοι να διασφαλίσουν στην κυβέρνηση Μπάιντεν τους μέγιστους φόρους από τις κερδοφόρες αμερικανικές επιχειρήσεις είναι οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δαπάνες που σχεδιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος. Νομοσχέδιο που παρουσίασαν χθες προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα σε όσες αμερικανικές επιχειρήσεις μεταφέρουν τα κέρδη τους εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ο Ρον Γουάιντεν, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, τόνισε πως «η αναμόρφωση του διεθνούς φορολογικού κώδικα είναι καθοριστική στις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε κοινωνική δικαιοσύνη». Προσέθεσε ότι η αύξηση της εταιρικής φορολογίας «θα χρηματοδοτήσει κρίσιμης σημασίας επενδύσεις, όπως είναι η πληρωμένη άδεια των εργαζομένων και οι εκτεταμένες φοροαπαλλαγές για όσους έχουν ανήλικα παιδιά». Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο βασίζεται στις υφιστάμενες αρχές που διέπουν την εταιρική φορολογία και ως εκ τούτου θα είναι εύκολο να επιτευχθεί η υπερψήφισή του. Ουσιαστικά προβλέπει απλώς αυστηροποίηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων και των σχετικών προστίμων που προβλέπονται για όσες επιχειρήσεις μεταφέρουν κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους για να αποφύγουν να καταβάλουν φόρους. Ταυτοχρόνως προβλέπει φοροελαφρύνσεις για όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει να αυξηθεί ο συντελεστής εταιρικής φορολογίας στο 28%, με ελάχιστο φόρο 21% για όσα κέρδη αντλούνται από την εγχώρια αγορά. Οι συγκεκριμένοι στόχοι έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης όχι μόνον ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικανούς αλλά και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, με ορισμένους από τους φίλα προσκείμενους στον επιχειρηματικό κόσμο να προβάλλουν ενστάσεις και να εκφράζουν επιφυλάξεις. Ενδεικτική περίπτωση ο γερουσιαστής Τζο Νάντσιν της Δυτικής Βιρτζίνια, ο οποίος έχει ταχθεί κατά ενός εταιρικού φόρου που υπερβαίνει το 25%. Προκειμένου, άλλωστε, να έχει καλυμμένα τα νώτα του στην εγχώρια αυτή φορολογική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δώσει ώθηση στη διεθνή συμφωνία για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%. Ο συντελεστής αυτός ήταν, πάντως, το αποτέλεσμα ελιγμών και συμβιβασμού της Ουάσιγκτον, που αρχικά είχε θέσει ως στόχο έναν ελάχιστο διεθνή συντελεστή φορολόγησης ύψους 21% αλλά προσέκρουσε στις αντιρρήσεις άλλων χωρών.
Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών εντάσσεται, άλλωστε, στο πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης και δαπανών ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων που εκπονούν τώρα οι Δημοκρατικοί για να εφαρμόσουν το μακροπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα του προέδρου Μπάιντεν. Το πακέτο πήρε την Τρίτη το πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έπειτα από μια μάλλον ασυνήθη διακομματική συμφωνία η Βουλή δεσμεύθηκε μάλιστα να προωθήσει το πρόγραμμα έργων υποδομής ύψους ενός τρισ. δολαρίων του Αμερικανού προέδρου. Σχολιάζοντας σχετικά, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι τόνισε πως το πακέτο αυτό, που ορισμένοι αποκαλούν «σχέδιο Μάρσαλ του προέδρου Μπάιντεν», «επί γενιές θα έχει μια θέση δίπλα στο Νιου Ντιλ». Ανάμεσα στις δαπάνες που προβλέπει είναι εκείνες για τη φροντίδα των παιδιών αλλά και των ηλικιωμένων, την επέκταση του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης Medicare αλλά και δαπάνες για πληρωμένη άδεια ασθενείας για τους εργαζομένους.