Μία ερευνητική ομάδα Δανών και Ελβετών επιστημόνων φαίνεται πως ανακάλυψε το βορειότερο νησί του κόσμου. Και μάλιστα το κατάφερε κατά τύχη, καθώς ο αρχικός της προορισμός ανοιχτά της Γροιλανδίας ήταν σίγουρα διαφορετικός.
Οι ερευνητές θέλησαν να επισκεφτούν το νησί “Oodaaq” για να συλλέξουν δείγματα από μία άλλη ιστορική ανακάλυψη (μίας ερευνητικής ομάδας από τη Δανία) το 1978, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η ζωή σε τόσο ακραίες κλιματικές συνθήκες μπορεί να είναι εφικτή.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, συνειδητοποίησαν πως δεν βρίσκονταν στο σημείο που ήθελαν, αλλά 780 μέτρα βορειοδυτικά, πατώντας σε μία νέα έκταση γης, η οποία “ξεπρόβαλε” από τη μετακίνηση των πάγων. Εκεί τουλάχιστον αποδίδουν την ιστορική τους ανακάλυψη οι επικεφαλής της έρευνας και όχι τόσο στο λιώσιμο των πάγων και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το μικρό νησάκι, με διαστάσεις 60Χ30 μέτρα και μεγαλύτερη κορυφή σε ύψος μόλις 3 μέτρων αποτελείται από λάσπη που προήλθε από τον βυθό, με τα βασικά του συστατικά να προέρχονται από τις κινήσεις των παγετώνων και όσα αφήνουν πίσω τους κατά τη μετατόπισή τους.
“Δεν ήταν πρόθεσή μας να ανακαλύψουμε ένα νέο νησί”, δήλωσε στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και επικεφαλής της αποστολής στον Αρκτικό σταθμό της Γροιλανδίας, Morten Rasch: “Πήγαμε εκεί για να συλλέξουμε δείγματα”, προσέθεσε για να παραδεχτεί πως “Θέλαμε μεταξύ πολλών άλλων να επισκεφτούμε το νησί Oodaaq, το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό ως το βορειότερο νησί. Ήμασταν έξι άτομα σε ένα μικρό ελικόπτερο και όταν φτάσαμε στο νησί Oodaaq, δεν μπορούσαμε να το βρούμε. Έτσι, μόλις αρχίσαμε να ψάχνουμε για το νησί, μετά από μερικά πολύ συναρπαστικά λεπτά, προσγειωθήκαμε σε μια παράξενη έκταση με λάσπη, περιτριγυρισμένα από θαλάσσιο πάγο από όλες τις πλευρές. Δεν είναι και τόσο φιλικό μέρος, αλλά μετά την αποστολή και έπειτα από πολλές συζητήσεις με ειδικούς για το θέμα, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα ανακαλύψαμε το πιο βορειότερο νησί του κόσμου”.
Οι επιστήμονες μάλιστα θέλουν να ονομάσουν το νησί “Qeqertaq Avannarleq”, που σημαίνει “το βορειότερο νησί” στα Γροιλανδικά.
Να σημειωθεί πάντως, ότι αρκετές αμερικανικές αποστολές στην περιοχή έχουν αναζητήσει τις τελευταίες δεκαετίες το βορειότερο νησί του κόσμου, όπως το 2007, όταν και είχε ανακαλυφθεί εκεί κοντά ένα παρόμοιο νησάκι. Φαίνεται, ωστόσο, πως, έστω και κατά τύχη, ο στόχος επετεύχθη.