Tου Αχιλλέα Ροδίτη
Ζητείται, εδώ και τώρα, σύσκεψη για το κυκλοφοριακό της Πάτρας. Είναι κάτι που δεν το λέμε εμείς, αλλά επί της ουσίας η Τροχαία Πατρών, προκειμένου να αποφασισθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις παρεμβάσεων για να απαλυνθεί έστω και λίγο το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κέντρο της πόλης και οι συνοικίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες μέρες ο διοικητής της Τροχαίας της Πάτρας ζήτησε προφορικά τον προγραμματισμό μιας ευρείας σύσκεψης με τα αρμόδια στελέχη του Δήμου της Πάτρας και άλλων Υπηρεσιών, με σκοπό να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις με βάση όλα τα νέα δεδομένα που φέρνουν οι αλλαγές και τα έργα που είτε άρχισαν να εκτελούνται, είτε πρόκειται να ξεκινήσουν στο προσεχές διάστημα.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει στην «Πολιτεία» ο ίδιος ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Ντεμίρης, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνει συνάντηση όλων των εμπλεκομένων, παρουσία και συγκοινωνιολόγων, έτσι ώστε να συμφωνηθεί μια ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα της πόλης και όλοι οι συμβαλλόμενοι να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να πράξουν ο καθένας από την πλευρά του αυτό που οφείλει.
Σε ό,τι αφορά την ίδια την Τροχαία Πατρών, ο διοικητής της ξεκαθαρίζει σε σαφή τόνο ότι η αστυνομική υπηρεσία θα φροντίσει για να διεξάγεται ομαλότερα η κίνηση στους δρόμους της Πάτρας, σε κέντρο και συνοικίες που παρατηρείται εντονότερο πρόβλημα.
«Να μην φοβηθεί κανείς να κυκλοφορήσει στο κέντρο. Να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας ότι εμείς, ως Τροχαία, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή της κίνησης στους δρόμους», τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Ντεμίρης.
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Κάθε μέρα «ξηλώνουν» πινακίδες από 8 Ι.Χ.
Στις δηλώσεις του στην «Πολιτεία» ο κ. Ντεμίρης προϊδεάζει για πιο έντονη και αυστηρή αστυνόμευση στην πόλη, έστω κι αν το προσωπικό της Υπηρεσίας είναι ελλιπές.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά στοιχεία από την βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων από άνδρες της Τροχαίας Πατρών, κάθε ημέρα αφαιρούνται κατά μέσο όρο περίπου 7 με 8 ζευγάρια πινακίδων από παρανόμως σταθμευμένα οχήματα.
Αριθμός ο οποίος φυσικά ακολουθείται και από τις ηπιότερου τύπου παραβάσεις στις οποίες δεν κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση πινακίδων όμως επιδίδονται κλήσεις και επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα που προβλέπονται από τον Κ.Ο.Κ.
Το πρόβλημα διατυπώθηκε και από την «Πολιτεία» την προηγούμενη εβδομάδα αφού διαπιστώσαμε τον αυξημένο όγκο διπλοπαρκαρισμένων οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους, έστω και αν η κίνηση γενικότερα χαρακτηριζόταν -και πράγματι, ήταν- πολύ υποτονική, αφού πολλοί έλειπαν σε διακοπές ενώ και πολλά από τα εμπορικά καταστήματα τελικώς δεν λειτούργησαν και παρέμειναν κλειστά.
Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν εμπόδισε από τον σχηματισμό ουρών από οχήματα σταθμευμένα σε διπλή σειρά, ιδίως στις οδούς Κορίνθου, Μαιζώνος και Αγίου Ανδρέου, όπως επίσης και στην… οδό της διπλοστάθμευσης, της οδό Κανακάρη!
Κι αν οι αριθμοί φαίνονται σχετικά μικροί, δεν είναι, καθώς αφορούν την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, που η κίνηση είναι σαφώς λιγότερη από αυτήν που θα είναι από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά και θα αυξάνεται περισσότερο όσο θα μπαίνουμε προς τον χειμώνα.
Ο «γρίφος» με την Όθωνος Αμαλίας
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που επιφέρουν επιβάρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Πάτρα. Μία από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις όμως, που αναμένεται να αυξήσει ραγδαία το κυκλοφοριακό, είναι κι αυτή στην Όθωνος Αμαλίας, με αφορμή την έναρξη του έργου ποδηλατοδρόμου.
Από το προηγούμενο φύλλο η «Πολιτεία» εστίασε στο πρόβλημα και τις διαμαρτυρίες επαγγελματιών κι όχι μόνο οδηγών, ενώ πρόβαλε και την άποψη της Τροχαίας, ότι θα οξυνθεί το κυκλοφοριακό εντός του δρόμου και πέριξ και ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για πραγματοποίηση σύσκεψης όπου θα υπάρξει συνεννόηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οξύ το πρόβλημα και στις συνοικίες
Άλλο πρόβλημα που σίγουρα θα προκύψει θα είναι και η έναρξη πεζοδρόμησης της Μαιζώνος αλλά κι άλλων δρόμων μεταγενέστερα. Χώρια βέβαια από το μείζον θέμα της επικείμενης αντιδρόμησης των οδών Κανακάρη και Κορίνθου, που ουσιαστικά, όταν γίνει θα αλλάξει ριζικά όλη την κίνηση στο κέντρο της πόλης.
Αλλά επειδή Πάτρα δεν είναι μόνο το κέντρο, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για συνοικίες. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Ζαρουχλεΐκων και ειδικά στην οδό Ανθείας και την οδό Ευβοίας.
Επίσης, στην Ακρωτηρίου και την Γ. Παπανδρέου, αλλά και από την αντίθετη πλευρά της πόλης, στην οδό Πανεπιστημίου.
Ένα χρόνο για τις διαγραμμίσεις…
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ «βγήκε» και το εντυπωσιακό στοιχείο της καθυστέρησης αντίδρασης Υπηρεσιών οδοποιίας, τόσο του Δήμου Πατρέων όσο όμως και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Ντεμίρη, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο η Τροχαία Πατρών έχει αποστείλει έγγραφο προς τις Υπηρεσίες, ζητώντας να μπει διαγράμμιση (λευκή και κίτρινη) σε συγκεκριμένους δρόμους. Σε κάποιους από αυτούς την αρμοδιότητα φέρει ο Δήμος και σε κάποιους άλλους η Περιφέρεια.
Ήδη συμπληρώθηκε ένας ολόκληρος χρόνος και ακόμα δεν έχει διαγραμμιστεί ούτε εκατοστό, αφού μάλλον το σχετικό έγγραφο κάπου θα παρέπεσε…
Ωστόσο, από την πλευρά του διοικητή της Τροχαίας δίδεται η εξήγηση ότι η υπόθεση των διαγραμμίσεων είναι απολύτως σημαντική διότι δεν αφορά μόνον το σκέλος του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά άπτεται της ασφάλειας των οδηγών.

