Γάλα αρακά: Τι προσφέρει και πώς να το φτιάξεις

    Ημερομηνία:

    Για όσους απέχουν από τα ζωικά προϊόντα, το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι η τέλεια εναλλακτική. Δίπλα τους και ένα λιγότερο γνωστό φυτικό γάλα, από αρακά.

    Στην αγορά κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια συσκευασμένο γάλα από αρακά, ωστόσο -όπως και με τα περισσότερα φυτικά γάλατα-, δεν είναι δύσκολο να το φτιάξει κάποιος και στο σπίτι. Και επειδή πρόκειται για μία επιλογή που κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ όσων ακολουθούν vegan διατροφή, ψάξαμε τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του, για να διαπιστώσουμε αν αξίζει τελικά να το δοκιμάσει κάποιος.

    Τι είναι το γάλα από αρακά;
    Μπορεί όταν το ακούμε να μας έρχονται στο μυαλό τα φρέσκα πράσινα μπιζέλια που κάνουμε λαδερό, ωστόσο το γάλα από αρακά παρασκευάζεται από αποξηραμένους, ξεφλουδισμένους και διασπασμένους σπόρους αρακά, που μοιάζουν με φάβα. Άλλωστε, η φάβα εκτός από το λαθούρι παρασκευάζεται και από αποξηραμένο αρακά. Για να το φτιάξουν, ακολουθούν την ίδια διαδικασία με το γάλα από ξηρούς καρπούς, μουλιάζοντας τους σπόρους σε νερό.

    Τι μας προσφέρει;
    Στην ελάχιστα επεξεργασμένη μορφή του και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, το γάλα από αρακά είναι μια θρεπτική επιλογή, με λίγες θερμίδες ανά ποτήρι. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά δε, είναι συχνά εμπλουτισμένα με βιταμίνες A και D και ασβέστιο. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεΐνη.

    Ένα μεγάλο ατού του, είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί και από άτομο που αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα αλλά την ίδια στιγμή έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, άρα δεν μπορούν για παράδειγμα να δοκιμάσουν γάλα αμυγδάλου.

    Πώς φτιάχνουμε γάλα αρακά στο σπίτι

    Το να φτιάξει κάποιος φυτικό γάλα στο σπίτι είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία και το συστήνουμε, μιας και σε αντίθεση με αρκετά φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν, το χειροποίητο δεν περιέχει ζάχαρη.

    Για όποιον θέλει να το δοκιμάσει, βρήκαμε και μία εύκολη συνταγή:

    Υλικά
    1 φλιτζάνι αποξηραμένοι και ξεφλουδισμένοι σπόροι αρακά
    2 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο ή άλλο φυτικό έλαιο
    2 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
    1 πρέζα αλάτι
    1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

    Διαδικασία
    Βάζετε σε ένα μπολ τον αρακά νερό και μουλιάζετε για τουλάχιστον 8 ώρες. Σουρώνετε και βράζετε με 3 φλιτζάνια νερό για 45-60 λεπτά. Σουρώνετε ξανά τον αρακά και τον ρίχνετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, 3,5 φλιτζάνια νερό και χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν.Περνάτε το μίγμα από τουλπάνι και σουρώνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Μεταφέρετε σε μπουκάλι και διατηρείτε το γάλα στο ψυγείο για έως 4 μέρες.

    ICECAP
    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ενοίκια στα ύψη: 700 ευρώ για 18 τ.μ. – Η Αθήνα γίνεται άπιαστο όνειρο για ενοικιαστές

    Η αγορά ακινήτων στην Αθήνα βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς...

    Ασπρόπυργος: Οδηγός κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

    Ι.Χ άρπαξε φωτιά στον Ασπρόπυργο, στην οδό Αγίου Γεωργίου, το απόγευμα...

    Οι παλαίμαχοι της Δυτικής Αχαΐας τήρησαν και φέτος το έθιμο

    Όπως και στην Πάτρα, έτσι και στη Δυτική Αχαΐα...

    Oi 7+1 κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει την μεσαία τάξη

    Μπορεί σήμερα όλοι να χαίρονται την μέρα με την...