Πεντακόσιοι πενήντα παραμένουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην Αχαϊα, μεταξύ αυτών οι 320 στο Νοσοκομείο Ρίου, οι 170 στον «Αγιο Ανδρέα» και οι υπόλοιποι σε άλλα Νοσοκομεία. Κάποιοι εξ αυτών είχαν νοσήσει αλλά αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο! Ορισμένοι επειδή… δεν έχει «εγκριθεί» όπως υποστηρίζουν, άλλοι για «θρησκευτικούς λόγους» και άλλοι επειδή… φοβούνται τις παρενέργειες. Μεταξύ των αντιεμβολιαστών μέλη του Διοικητικού Προσωπικού αλλά και νοσηλευτές. Στο πλευρό τους όμως βρίσκονται συνδικαλιστές τόσο από τον κλάδο των εργαζομένων – υπαλλήλων όσο και από αυτόν των ιατρών. Το περίεργο είναι βέβαια πως η ηγεσία των συνδικαλιστών… είναι εμβολιασμένη, ωστόσο εμφανίζεται… στο πλευρό των ανεμβολίαστων.
Παναγιώτα Χριστοδουλοπούλου (τεχνική υπηρεσία Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας):
Εργάζομαι στο Νοσοκομείο 24 χρόνια και αυτό που συμβαίνει είναι τρομακτικό. Βιώνουμε τον αποκλεισμό και ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Μας βγάζουν στον δρόμο επειδή υποστηρίζουμε πως κανείς δεν μπορεί να κάνει ιατρική πράξη παρά την θέλησή μας. Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να κινδυνεύσει η υγεία μου.
Ανδριάννα Βαρβάσουλα (Π.Ε. νοσηλεύτρια)
Εργάζομαι 16 χρόνια στο Νοσοκομείο και μένω χωρίς δουλειά. Εχω 4 παιδιά και από αυτή τη δουλειά ζω την οικογένειά μου και τα παιδιά μου. Είναι εξευτελιστικό. Υπάρχουν λόγοι που δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο. Δεν μπορούν να καταπατούν τα ανθρωπιστικά και εργασιακά δικαιώματα και να μας βγάζουν στον δρόμο. Εχουμε κάνει αγώνα στην ζωή μας. Μέχρι πρότινος δουλεύαμε ανεμβολίαστοι και κρατούσαμε τα τμήματα. Δεν μας τιμά αυτή η συμπεριφορά. Ατομικό δικαίωμα του καθενός είναι να εμβολιαστεί.
Νίκος Τσιρώνης, (φυσικοθεραπευτής):
“Δεν είμαστε εδώ απλά για το εμβόλιο. Είμαστε αλλεργικοί σε πράξεις επιβολής. Καλούμε τον κόσμο να συσπειρωθεί γύρω από εμάς. Είναι πολύ επώδυνο να βιώνεις αυτή την πράξη πάνω σου. Υπάρχουν συνάδελφοι που οδηγήθηκαν κλαίγοντας να εμβολιαστούν και επιστρέφοντας είχαν τοι βλέμμα του βιασμένου. Αυτό το ζούμε καθημερινά. Και έρχονται σε εμάς και κλαίνε και λένε συγγνώμη το έκανα γιατί δεν έχω να φάω. Είναι σαφώς μία τιμωρητική πράξη”!
Συνεχίζοντας μάλιστα “Για όποιον έχει επιλέξει να σκύψει το κεφάλι σε πράξη επιβολής, ας συνεχίσει να το κάνει.Είναι πολύ δύσκολο γυρνώντας πίσω και κοιτώντας τα παιδιά να αναρωτιέσαι σε ποια κοινωνία τα παραδίδεις. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Γιατί η ελευθερία τι είναι; Αν σκεπτόμασταν κάποτε την υγεία και όχι την ελευθερία, θα μιλούσαμε Τούρκικα αυτή την στιγμή” κατέληξε.
Παρασκευή Δημοπούλου (Νοσηλεύτρια Ρίου)
«Δεν εμβολιάζομαι για πολλούς λόγους. Αρχικά φοβάμαι τις παρενέργειες του εμβολίου, δεν έχω πεισθεί σε σχέση με την ασφάλεια, αναμένουμε την τελική έγκριση των κλινικών δοκιμών σχετικά με τις μακροχρόνιες παρενέργειες. Θεωρώ επίσης ότι αυτή τη στιγμή καταλύονται τα θεμελιώδη δικαιώματά μας, όπως είναι αυτά της αξιοπρέπειας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και του δικαιώματος πάνω από όλα στην εργασία μας». Ρωτήσαμε την κυρία Δημοπούλου, αν έχει δει κάποιους να πεθαίνουν από covid. Λάβαμε θετική απάντηση. Συνεχίσαμε ρωτώντας την αν φοβάται: «Τηρώ πιστά τα μέτρα προστασίας. Δεν φοβάμαι. Είμαι υγιής. Οσο για την ερώτησή σας αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι, σας απαντώ πως και τώρα που βγαίνω από το Νοσοκομείο μπορεί να με πατήσει αυτοκίνητο! Μόλις ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές το 2023 και πεισθώ, θα το κάνω. Μπορεί να έχουν εμβολιαστεί σε όλον τον κόσμο κάποια δισεκατομμύρια ανθρώπων αλλά αυτό δεν μου αρκεί. Θα εμβολιασθώ όταν ολοκληρωθούν οι τελικές κλινικές δοκιμές».
Η αγωνία του Προέδρου
Ολες αυτές τις ημέρες, έστω και αν είναι εμβολιασμένος, βρισκόταν στο πλευρό των εργαζομένων, ο Πρόεδρος του Σωματείου Γρηγόρης Ευαγγελάτος. Ο οποίος όμως μέχρι και την Πέμπτη ζούσε την δική του αγωνία. Ο 27χρονος γιος του είχε κολλήσει covid 19 και ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Νοσηλευόταν στην ΜΕΘ σε Νοσοκομείο της Αθήνας και ήταν διασωληνωμένος. Ευτυχώς αποσωληνώθηκε την Πέμπτη. Ο κ. Ευαγγελάτος είναι υπέρ του εμβολιασμού, όμως δεν εγκατέλειψε τους συναδέλφους του που διαμαρτύρονταν κατά της υποχρεωτικότητας.
Οργή από τον Κώστα Πετρόπουλο
“Οργή και αγανάκτηση από τις δηλώσεις. του πρωθυπουργού, σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Όπου στοχοποιούνται οι Συνάδελφοι – Εργαζόμενοι, που με ένα ποσοστό της τάξης του 80% και πλέον έχουν εμβολιασθεί. Αυτή η αναφορά του Πρωθυπουργού στόχο έχει την αποποίηση των ευθυνών τους, της κυβέρνησης και του σχετικού περιβάλλοντος, στον χειρισμό της πανδημίας αλλά και των εμβολιασμών, που δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι ότι το καλύτερο, ευθύνες που δυστυχώς θέλει να φορτώσει στους πολίτες και σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως στον κλάδο των νοσοκομειακών, που καταβάλλει νυχθημερόν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών, της πανδημίας, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Επισημαίνουμε στην κυβέρνηση και σε όλο το σχετικό επιτελείο, ότι με τον εξαναγκασμό και με αντιδημοκρατικά μέτρα, δεν επιτυγχάνεται τίποτε. Ο στόχος επιτυγχάνεται με σωστή καμπάνια και με πειθώ, κάτι που σαφώς και δεν έχουν τα ήξεις-αφίξεις και οι παλινωδίες των χειρισμών τους που ευθύνονται για αυτές τις όποιες εξελίξεις”.
Η έρευνα για τους ανεμβολίαστους
Στο ερώτημα της εταιρείας ΚΑΠΑ recearch «Εσείς για ποιους κυρίως λόγους δεν έχετε κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού;» οι κυριότερες απαντήσεις είναι:
«Ανησυχώ γιατί το εμβόλιο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα – δεν έχει δοκιμαστεί»
«Ανησυχώ για τις παρενέργειες»
«Αντιδρώ στην πίεση που ασκείται»
«Δεν εμπιστεύομαι τις ελληνικές αρχές»
«Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο αποτελεσματικό».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη που έχουν οι ανεμβολίαστοι για τους εμβολιασμένους πολίτες. Η κυρίαρχη άποψη είναι πως «είναι δικαίωμά τους να εμβολιαστούν» ενώ σε μικρότερο βαθμό πιστεύουν πως είναι «φοβισμένοι», «θύματα παραπληροφόρησης» και «θύματα συμφερόντων».
Oι ανεμβολίαστοι δείχνουν να μην υποχωρούν. Eιδικότερα απαντώντας σε ερώτηση: «Εάν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους γίνουν πιο αυστηρά, εσείς θα σκεφτείτε να κάνετε το εμβόλιο;» απαντούν ότι δεν θα εμβολιάζονταν ούτε σε αυτή την περίπτωση. Ειδικότερα, το 85% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» στο προαναφερθέν ερώτημα ενώ «ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 7%.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ