Χωρίς φόρο γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ για κάθε γονέα για ακίνητα, μετρητά και μετοχές

Ημερομηνία:

Το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ  για γονικές δωρεές και παροχές ισχύει για ακίνητα, μετρητά και μετοχές .

Το μέτρο ενεργοποιείται από την 1η Οκτωβρίου και δεν εφαρμόζεται στις κληρονομιές.

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος  Βεσυρόπουλος, από 1η Οκτωβρίου 2021 αυξάνεται το αφορολόγητο ανά γονέα στα 800.000 ευρώ, μέτρο το οποίο αφορά όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού (συζύγους, παιδιά, παπούδες εγγόνια,  γονείς και σύμφωνο συμβίωσης) για κινητή και ακίνητη περιουσία μεταξύ των οποίων και χρηματικά ποσά και μετοχές.

Παραδείγματα

Για τη δωρεά χρηματικών ποσών σήμερα ισχύει συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.

Ετσι, για παράδειγμα, ένας πατέρας που θέλει να δώσει 200.000  ευρώ στο παιδί του σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 20.000 ευρώ, ενώ αν κάνει τη μεταβίβαση από την 1η Οκτωβρίου και μετά ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του υφυπουργού Οικονομικών για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ, σήμερα ο φόρος είναι 1.500 ευρώ και από τον Οκτώβριο μηδενίζεται.

Για δωρεά από παππού σε εγγονό ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ όπου σήμερα επιβάλλεται 16.500 ευρώ, από τον Οκτώβριο μηδενίζεται.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Δήμητρα Ραξέβσκυ: Από τα σαλόνια της μόδας στο… σερί των πλειστηριασμών (δείτε φωτογραφίες)

Έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στον χώρο της ελληνικής μόδας....

Πάτρα: Πλημύρισε ο δρόμος προς την Πλαζ από ακαθάριστα φρεάτια

Διαμαρτυρίες από διερχόμενους οδηγούς στην περιοχή  της Πλαζ Πατρών,...

Πάτρα: Με τέσσερις μαθητές η 28η Οκτωβρίου στο Λεόντιο

Η ιστορική μνήμη, η εθνική υπερηφάνεια και κυρίως η...

Πάτρα: Κατάθεση στεφάνου από την ΟΝΝΕΔ Αχαΐας στο Μνημείο Nίκης

Με αίσθημα εθνικής περηφάνιας και απότισης φόρου τιμής στους...