Ένα στόχο είχαν βάλει στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό, αλλά πάνω που φαινόταν ότι θα τον πετύχαιναν, ήρθε το «χτύπημα» από κει που δεν το περίμεναν – ή μήπως έπρεπε να το περιμένουν; Ο στόχος ήταν να μην ακυρώνονται από εσωκομματικές έριδες και την ομφαλοσκόπηση οι προσπάθειες πολιτικής αντεπίθεσης, που επιχειρούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Είχε δηλαδή εντοπιστεί το φαινόμενο, μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε προγραμματικές θέσεις του κόμματος για κάποιο μεγάλο θέμα ή εξαπέλυε επίθεση σε ένα κρίσιμο μέτωπο κατά της κυβέρνησης, ώστε να βελτιώσει του δημοσκοπικούς συσχετισμούς, όλο και κάποιος από την Κουμουνδούρου ερχόταν να αποπροσανατολίσει και να βάλει τροχοπέδη, με κάποια ενέργειά του ή δήλωσή του. Είχε παρατηρηθεί παλαιότερα κυρίως με τον Παύλο Πολάκη, ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για παράδειγμα, αλλά τους λίγους τελευταίους μήνες η κατάσταση είχε κάπως ηρεμήσει.
Το πρόβλημα όμως επανήλθε με αφορμή την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, στην οποία σημειωτέον είχε επενδύσει πολλά η ηγεσία. Η εμφάνιση αυτή τείνει να μετατραπεί τελικά σε πληγή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έσπευσε να βγάλει το γενναιόδωρο για τον αντίπαλο σε τέτοιες περιπτώσεις, συμπέρασμα ότι η ιδιότυπη αναμέτρηση Μητσοτάκη – Τσίπρα με τις εμφανίσεις τους στη Θεσσαλονίκη, έληξε με… ισοπαλία.
Μία εκτίμηση που προκάλεσε αναταραχή στο κόμμα, καθώς ακυρώνει όλη την κριτική προς τον πρωθυπουργό και όσα εκείνος είπε προ μία εβδομάδας στη ΔΕΘ, αλλά και εμπεριέχει μία σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του για έλλειψη επικοινωνιακής ικανότητας.
Πέραν των αμφισβητήσεων που δέχθηκε ο ευρωβουλευτής από στελέχη του κόμματος, με τον Παύλο Πολάκη να σέρνει πρώτος το χορό, υπάρχει πλέον και καχυποψία για τις πραγματικές στοχεύσεις του κ. Κούλογλου, καθώς επέδειξε, όπως λένε κάποιοι, ιδιαίτερη σπουδή να «μειώσει» ουσιαστικά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Πολλοί επικαλούνται και την κρίση, που είχε προκληθεί στις σχέσεις του ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2020, με αφορμή την ανοιχτή κριτική του για το πόθεν έσχες του Δημήτρη Παπαδημούλη τότε. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε φέρει τον κ. Κούλογλου στα πρόθυρα της ανεξαρτητοποίησής του και χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του ίδιου του κ. Τσίπρα για να αποτραπεί η οριστική ρήξη. Είχε ωστόσο επιβεβαιωθεί τότε και μάλλον δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα στο μεταξύ, το χάσμα ανάμεσα στον κ. Κούλογλου και τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – οι περισσότεροι τον θεωρούν ξένο σώμα, δικαίως ή αδίκως, είναι άλλο θέμα.
Ο δημοσιογράφος και ιδρυτής του tvxs, έχει πάντως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μία διακριτή παρουσία στα εσωκομματικά πράγματα, με ισχυρό το στοιχείο της αμφισβήτησης, προς την κεντρική γραμμή της ηγεσίας.
Μόλις πριν μερικές εβδομάδες προειδοποιούσε το επιτελείο του κόμματος, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει τη σημερινή του αδιέξοδη πορεία, θα πάψει να αποτελεί εναλλακτική λύση και κάποιος άλλος κομματικός σχηματισμός, μοιραία, θα καλύψει το δικό του κενό!
Στην ιστοσελίδα του αρθρογραφούν συχνά πυκνά εκπρόσωποι της ομάδας των «53», με κριτική διάθεση προς την προεδρική φρουρά, αν όχι και προς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ενώ είχε συχνοί οι καβγάδες και τα βέλη προς τον Παύλο Πολάκη.
Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο κρητικός βουλευτής ήταν ο πρώτος που επέκρινε τον κ. Κούλογλου για τα περί ισοπαλίας Μητσοτάκη – Τσίπρα στη ΔΕΘ.
«Μάλλον πρέπει να ξεκουραστείς από την πολιτική και να ασχοληθείς μόνο με τη δημοσιογραφία», σχολίασε ο κ. Πολάκης, με τον κ. Παπαδημούλη να ακολουθεί, γράφοντας στα σόσιαλ μίντια «όχι ισοπαλία, όχι αυτογκόλ».
Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας έστειλε επίσης μήνυμα στον ευρωβουλευτή, γράφοντας: «Είμαστε διαφορετικοί κόσμοι ιδεολογικά, στρατηγικά, αξιακά με τη Ν.Δ. Τσίπρας με την κοινωνία και πρόγραμμα κοστολογημένο. Μητσοτάκης με την παρασιτική ολιγαρχία. Πού την είδαν κάποιοι την ισοπαλία; Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν έχει ανάγκη πρωθυπουργό μαριονέτα του συστήματος».
Ο Πάνος Κουρουμπλής εξέφρασε την απορία του για τη σκοπιμότητα του κ. Κούλογλου, ενώ κι άλλα στελέχη βλέπουν ότι η σχέση με τον ευρωβουλευτή δεν θα μακροημερεύσει.
Ο ίδιος ο κ. Κούλογλου επέλεξε να απαντήσει κυρίως στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, δηλώνοντας «έχω πιο σημαντικά να ασχοληθώ, από τον Πολάκη», ενώ διαμήνυσε ότι «ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μου έχει πει ότι μπορώ να υπογράφω τα άρθρα με την κριτική μου και την υπογραφή μου».
Όσον αφορά στα της ΔΕΘ, επέμεινε στην άποψη ότι «ήταν μία ισοπαλία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκτός έδρας».
Απομένει ίσως, πέραν των άλλων, να αποκωδικοποιηθεί τι μπορεί να εννοούσε ο κ. Κούλογλου όταν υποστήριζε ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ηγηθεί ο ίδιος της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές και να πυροδοτήσει μία σχετική συζήτηση, που θα έδινε ενδιαφέρον στις σχετικές διεργασίες.
Πάντως πολλοί που ρωτήθηκαν στο παρασκήνιο και απαντώντας με τον όρο της ανωνυμίας, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι λογικά η κριτική του κ. Κούλογλου δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι η ιστοσελίδα του (tvxs), πήρε την 40η ερώτηση (σε σύνολο 43), κατά την σχεδόν 4ωρη συνέντευξη τύπου του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ – δεν ήταν δηλαδή κι από τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που απηύθυναν ερώτηση, καίτοι φιλική ιστοσελίδα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.