Οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων της Πάτρας και όλης της χώρας έκαναν την κινητοποίηση τους την περασμένη Δευτέρα, κλείνοντας προειδοποιητικά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα γυμναστήρια το πρώτο μισό της μέρας μέχρι τις 5 το απόγευμα, με την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα ευαισθητοποιηθεί προς την κατεύθυνση να μαλακώσει τα μέτρα για τους πελάτες προκειμένου να μην εκδιωχθούν και καταφύγουν από την… πίσω πόρτα στα «παράνομα» γυμναστήρια.
Το μείζον θέμα, όμως, είναι… ακριβώς αυτό! Το ότι υπάρχουν και λειτουργούν στην Πάτρα, «παράνομα» γυμναστήρια. Ήταν η «είδηση» που ξεπήδησε μέσα από την καθολική κινητοποίηση των ιδιοκτητών χώρων εκγύμνασης της Αχαΐας.
ΣΕ ΠΙΛΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΚΑΡΑΖ!
Σε σχετικό μας ερώτημα, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες του κλάδου, Θάνος Κονδύλης, αποκάλυψε ότι όντως υπάρχουν παράνομα γυμναστήρια και ότι στον καιρό των απαγορεύσεων της πανδημίας, κυριολεκτικά κάνουν θραύση, σε πιλοτές και ιδιωτικά γκαράζ πολυκατοικιών. Κι αν κάποιος σπεύσει να σκεφθεί ότι αυτό είναι μεν θέμα, αλλά αφορά μόνον τους ιδιοκτήτες των νόμιμων γυμναστηρίων, κάνει μέγα λάθος.
Διότι οι συνθήκες που επικρατούν στους παράνομους χώρους, όπως καταγγέλλεται, μπορούν να είναι από μη ασφαλείς μέχρι και άκρως επικίνδυνες αναφορικά με τις υγειονομικές συνθήκες που σε καιρό πανδημίας επιβάλλεται να εφαρμόζονται προς προστασία συνολικά της κοινότητας.
ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Άρα είναι ένα θέμα που δεν αφορά αμιγώς τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι ούτως ή άλλως δικαίως διαμαρτύρονται, αλλά αφορά τους πάντες, όλους μας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να δοθεί και η πρέπουσα σημασία από τις ελεγκτικές υπηρεσίες των αρμόδιων τοπικών φορέων.
Όπως μας λέει ο κ. Κονδύλης, «παράνομοι χώροι εκγύμνασης έχουν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία της Πάτρας και δυστυχώς έχουν πάρει (υποκλέψει) μεγάλο μέρος της πελατείας όλων ημών που διατηρούμε νόμιμες και διαφανείς επιχειρήσεις και παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού κόστους και αποτελέσματος.
Και τηρούμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας». Δεν παρέλειψε μάλιστα να προσθέσει ότι: «Ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες για τέτοιους χώρους. Ξέρουμε ονόματα και διευθύνσεις». Υπογραμμίζοντας, τέλος, ότι με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, και οδήγησαν στην αντίδραση με τη μορφή κινητοποιήσεων, «ουσιαστικά θα οδηγηθούν και οι τελευταίοι πελάτες μας σε αυτά τα παράνομα γυμναστήρια».
ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Το σκεπτικό των ιδιοκτητών γυμναστηρίων είναι απλό και το διέπουν οι κανόνες της κοινής λογικής. Η μηνιαία συνδρομή σε ένα γυμναστήριο είναι κατά μέσο όρο 20 ευρώ. «Αν όμως οι ανεμβολίαστοι πελάτες μας (που είναι πολλοί) υποχρεώνονται σε διενέργεια rapid test 48ωρου, τότε αυτό σημαίνει ότι κάθε πελάτης θα πρέπει να ξοδεύει το λιγότερο 80 ευρώ το μήνα για τον έλεγχο του.
Άρα η επίσκεψη σε γυμναστήριο θα του κοστίσει πάνω από 100 ευρώ. «Με απλά μαθηματικά, θα προτιμήσει το… παράνομο γυμναστήριο, χωρίς τεστ και άρα με πολύ λιγότερα χρήματα», εξηγεί ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος του κλάδου.
ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΛΛΑ ΣΕ… ΩΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Το ερώτημα – απορία που δικαιολογημένα διατυπώσαμε στον κ. Κονδύλη, είναι «γιατί» δεν έχει αντιμετωπιστεί θεσμικά ακόμα το πρόβλημα ύπαρξης των παράνομων χώρων εκγύμνασης. Και η απάντηση του, όχι μόνο υπήρξε αφοπλιστική αλλά ήταν κι αυτή ένα ακόμα παράδειγμα που αγγίζει τα όρια της γνωστής ελληνικής παραδοξότητας που συναντάμε στο ελληνικό δημόσιο.
Γιατί; Διότι όπως διαβεβαιώνει ο κ. Κονδύλης, ο Σύλλογος έχει κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομα γυμναστήρια που λειτουργούν στην Πάτρα, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες που υπάγονται διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όμως οι έλεγχοι από τους υπαλλήλους γίνονται ΜΟΝΟΝ σε ώρες γραφείου του δημοσίου τομέα, δηλαδή από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι, άρα ποτέ δεν μπορούν να εντοπίσουν (συνεπώς και να βεβαιώσουν) την τέλεση της παρανομίας! «Τους το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι τα παράνομα γυμναστήρια λειτουργούν μόνο απογευματινές ώρες.
Αλλά η απάντηση που λαμβάνουμε είναι ότι… απογεύματα δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες», μας εξηγεί ο κ. Κονδύλης. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό!
ΖΗΤΟΥΝ ΣΑΦΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Για αυτό και τα μέλη του Συλλόγου ιδιοκτητών των 95 γυμναστηρίων της Αχαΐας, ζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες ακρόαση από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν στον ίδιο προσωπικά όλη την κατάσταση, έτσι ώστε να δώσει και τις κατάλληλες οδηγίες στους υφισταμένους του προκειμένου να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα.
Πλην του γεγονότος ότι η επιδίωξη συνάντησης με τον αιρετό περιφερειάρχη ευθύς εξ αρχής αποσκοπούσε και στην ενημέρωση του για το σοβαρό και ανεπανάληπτο πλήγμα που δέχεται ο κλάδος των γυμναστηρίων. Ένας κλάδος με εκατοντάδες εργαζόμενους σε όλο το νομό και τη Δυτική Ελλάδα γενικότερα, αλλά και με σοβαρούς επαγγελματίες που έχουν καταχρεωθεί ή ξοδέψει-επενδύσει πολλές χιλιάδες ευρώ για να στήσουν ένα γυμναστήριο αυξημένων απαιτήσεων και σύγχρονων υπηρεσιών.
EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ