Συζητήθηκε σήμερα στο Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση της Μαρίας Κοτρώτσου -μητέρας της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη – η οποία ζητεί να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψε αίτημά της για καταβολή αποζημίωσης. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Σε δήλωσή της η μητέρα της 23χρονης σήμερα κοπέλας, που είχε κακοποιηθεί άγρια στη Πάρο το καλοκαίρι του 2014 από ένα νεαρό άνδρα Πακιστανικής καταγωγής, ανέφερε: «Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε και μας έχουν αφήσει στην τύχη μας».
Συγκεκριμένα με την αγωγή που κατέθεσαν στα Διοικητικά Δικαστήρια, η μητέρα της 23χρονης αλλά και η αδελφή της ζήτησαν να καταβληθεί στην Μυρτώ το ποσό 200.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησαν την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιου του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικασθεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.
Στην αγωγή τους υποστήριξαν, ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομο είσοδο του Πακιστανού δράστη στην Ελλάδα. Η αστυνομία, σύμφωνα με την αγωγή, ήταν υποχρεωμένη να το συλλάβει, να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσεί στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του.
Η αγωγή, ωστόσο, της οικογένειας της Μυρτούς απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο και ακολούθως και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Εφετείο). Στη συνέχεια η οικογένεια προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου.
Τι έγινε στο ΣτΕ
Σήμερα κατά τη συζήτηση της αίτησης στο ΣτΕ ο δικηγόρος της οικογένειας της Μυρτούς, Σπύρος Βλαχόπουλος, ανέφερε ότι ο δράστης της επίθεσης σε βάρους της κοπέλας, για δύο χρόνια ζούσε παράνομα στην Ελλάδα και χωρίς να έχει καταγραφεί από κάποια αρχή ότι διαμένει στην χώρας μας.
Ακόμη, ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στην Μυρτώ.
Επίσης, κατά το συνήγορο η ΕΛ. ΑΣ. όφειλε να συλλάβει το δράστη, που εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα, να τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης του.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, καθώς προηγουμένως είχε καταθέσει δήλωση παράσταση πριν τη συζήτηση.
Δήλωση μητέρας: Να γίνουν αυστηρότεροι οι νόμοι
Η μητέρα της άτυχης 23χρόνης σε δηλώσεις της ανέφερε:
«Έχω έρθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντελώς συμβολικά, καθώς δεν μπορώ να συμμετέχω στη συζήτηση αναίρεσης.
Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε.
Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας. Μέχρι το 2017 ζούσαμε μέσα στα νοσοκομεία και στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα δωρεάν, αλλά δεν μπορείς να ζεις για πάντα στα νοσοκομεία.
Έπρεπε να επιστρέψουμε στο σπίτι, το σπίτι μας το έχουν παραχωρήσει. Υπάρχουν τεράστια έξοδα. Καταλύσεις, αδυνατεί το μυϊκό σύστημα και με μια λοίμωξη ο ασθενής μπορεί να φύγει.
Άτομα σαν τη Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια. Σκοπός μου είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά.
Ζητάμε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα εφάπαξ για να του λείψουν τα χρήματα αυτά.
Άτομα που είναι όπως η Μυρτώ δεν μιλάνε, δεν τρώνε, δεν κινούνται, έχει 100% αναπηρία.
Ας ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παιδιά, μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί ούτε καν να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μόνο του.
Ερώτηση: Η ψυχολογική κατάσταση της Μυρτώς ποια είναι;
Απάντηση: Δεν ξέρω, δεν μιλάει, δεν μπορώ να μαντέψω τα συναισθήματα. Μόνο ναι ή όχι λέει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει και δεν θέλω να την επιβαρύνω. Έχει χάσει τα πάντα από όσα μπορεί να χαρεί ένας άνθρωπος. Ίσως αν βγει μια θεραπεία να επανέλθει, ο Θεός ξέρει…Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δει ανθρώπους που είναι σε άγρυπνο κώμα και ακούν και καταλαβαίνουν. Οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι, τα ισόβια να είναι ισόβια.
Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό, δεν είμαι ρατσίστρια. Δυστυχώς η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα. Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου».
Η υπόθεση
Η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη σε ηλικία 15 ετών, βίωσε ένα από τους πιο άγριους εφιάλτες που μπορεί να βιώσει άνθρωπος. Ενώ βρίσκονταν για διακοπές στην Πάρο με την οικογένειά της και συγκεκριμένα στη παραλία «Χρυσή Ακτή» έφυγε για μια βόλτα μόνη της στην παραλία και εκεί δέχθηκε άγρια επίθεση από έναν 24χρονο Πακιστανό. Ο άνδρας αυτός της επιτέθηκε αρχικά για της κλέψει το κινητό της τηλέφωνο, και εν συνεχεία, όπως και ο ίδιος ομολόγησε στο δικαστήριο, ασέλγησε πάνω της. Λίγη ώρα αργότερα η μητέρα της κοπέλας, την εντόπισε άγρια χτυπημένη και κακοποιημένη, μια ανάσα πριν τον θάνατο. Ο δράστης της επίθεσης δεν αρκέστηκε όμως στα εγκλήματα αυτά. Χτύπησε βάναυσα την κοπέλα με πέτρες και την πέταξε στα βράχια για να την σκοτώσει, προκαλώντας της τραυματισμούς που απείλησαν την ίδια της τη ζωή. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αιγαίου επέβαλε στον κατηγορούμενο Πακιστανό ισόβια και πολυετή κάθειρξη για τα εγκλήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, του βιασμού και της ληστείας. «Περπατώντας πάνω στον δρόμο, είδα να κάθεται στον βράχο μια κοπέλα περίπου 17 χρονών. Με το δεξί μου χέρι τη γύρισα ανάσκελα, πήρα με τα δυο μου χέρια την πέτρα και της την έριξα πάνω από το αριστερό της μάτι… Όπως υπολόγισα η πέτρα πρέπει να ήταν περίπου 5 κιλά. Την πλησίασα για να της πάρω το κινητό. Αντιστάθηκε… Άρχισα να την χτυπώ στα βράχια με δύναμη. Όταν σταμάτησε να αντιστέκεται, ασέλγησα πάνω της…», είχε πει στην απολογία του στο δικαστήριο ο δράστης, σοκάροντας με την κυνική ομολογία του το Πανελλήνιο.
Μετά την επίθεση η Μυρτώ είδε τη ζωή της να αλλάζει δραματικά. Λόγω των βαρύτατων κακώσεων που υπέστη σε εγκέφαλο και πνεύμονες, η κοπέλα μέχρι σήμερα έχει σχεδόν μηδαμινή επικοινωνία με το περιβάλλον, ενώ έχει υποστεί πλήρη κινητική παράλυση στα κάτω άκρα.