Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της

    Ημερομηνία:

    Εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας οργανώθηκε από το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, αλλά και του συνόλου των βουλευτών και ευρωβουλευτών της ΝΔ, που είναι προσκεκλημένοι. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης  – με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής, Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη»  – ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρέστη με την σύζυγό του, Νατάσα και τα παιδιά τους.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη»

     

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκίνησε την αναδρομή του από το 1975, όταν υπεβλήθη το αίτημα για ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. «Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας συναντήθηκε με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε. Μάλιστα, η πρόσδεση στο ευρωπαϊκό άρμα, στις αβέβαιες συνθήκες της μεταπολίτευσης, ήταν απαραίτητη.

    «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν μόνος. Η ιστορία, η γεωγραφική θέση της Ελλάδος επέβαλαν τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η δήλωση αυτή είναι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή στα δρώμενα της ηπείρου μας υπήρξε κεντρική επιλογή. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, μετά την πτώση της δικτατορίας, η Ελλάδα κέρδισε το χαμένο έδαφος και κατάφερε να ταυτιστεί με τη δεύτερη διεύρυνση της Ευρώπης. Η Ελλάδα του 2021 αποτελεί μία χώρα ριζικά διαφορετική από την Ελλάδα του 1981, γιατί δεν υπήρξε πεδίο που δεν ευνόησε η είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι  η κοινοτική σύνδεση της Ελλάδας είχε επιτευχθεί ήδη από το 1961. «Και ευτυχώς σε αυτή την διορατική του επιμονή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν μόνος. Η ιστορία, η γεωγραφική θέση, τα οικονομικά αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος επέβαλαν τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Η δήλωση αυτή ανήκει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και διατυπώθηκε ήδη από τη δεκαετία του ’60, ανέφερε ο πρωθυπουργός «αποτελώντας όχι μόνο δείγμα της διαχρονικής επιρροής την οποία εξέπεμπε η Ευρωπαϊκή προοπτική στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα αλλά και σαφή απόδειξη ότι η συμμετοχή στα δρώμενα της ηπείρου μας υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή για το σύνολο του κεντροδεξιού τόξου. Με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μια επιλογή άριστη που ωστόσο δοκιμάστηκε πολύ στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί πλάι στα πολλά δεινά που συσσώρευσε η Απριλιανή Δικτατορία κληροδότησε και τη βίαιη διακοπή της πορείας της προς την Ευρώπη πηγαίνοντας δυστυχώς τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Και πάλι όμως. Και πάλι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αξιοποίησε σοφά το πολιτικό του κεφάλαιο κάμπτοντας τις όποιες -και ήταν αρκετές όπως γνωρίζει καλά και ο κ. Μολυβιάτη και ο κ. Αχ. Καραμανλής- αρκετές αναστολές στο εξωτερικό με την ενεργοποίηση και της στενής προσωπικής του σχέσης με τον Γάλλο πρόεδρο και πραγματικό φιλέλληνα Ζισκάρ Ντ’ Εστέν γιατί και η εμπιστοσύνη μεταξύ των ηγετών έχει και αυτή την ξεχωριστή της σημασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    ekdilwsi_mitsotakis

    «Η πορεία δεν ήταν πάντα ευθύγραμμη. Αλλά η ανυποχώρητη προσήλωση της παράταξής μας στην Ευρώπη έπεισε και τους αντιπάλους μας», επισήμανε, καθώς η ΝΔ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στήριξε αυτήν την πορεία. «Η παράταξή μας ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη της Ελλάδος και της Ευρώπης», ανέφερε. Σήμερα, η 40χρονη εμπειρία μετουσιώνεται σε δύναμη. Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών. Έτσι άλλωστε, η ΕΕ πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντός της. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε και την πρόσφατη υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ένας στρατηγικός στόχος από το 1974. «Πρόκειται για μία συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτισε. Όχι μόνο γιατί προβλέποντας ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει, αλλά γίνεται το πρώτο θεμέλιο στη δημιουργία στρατηγικής αυτονομίας», ενώ έκανε ιδιαίτερη διαφορά στην Ελλάδα που «αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της».

    «Το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελεί κεκτημένο και διαρκή πρόκληση. Μια τομή που δικαιώνεται και ανανεώνεται καθημερινά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι θα ήταν υπερήφανος με την επιλογή να είναι πατρίδα μας η Ελλάδα και οικογένειά μας η Ευρώπη.

    ekdilwsi_mitsotakis_pazaiti
    ekdilwsi_mitsotakis_samaras

    «Ο Καραμανλής είχε αναγάγει την κοινωνική δικαιοσύνη σε βασικό θεμέλιο της Δημοκρατίας»

    Με ευχές για καλή ανάρρωση στην Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αρχές και πεποιθήσεις του, που διαμορφώθηκαν κυρίως από βιώματα της εποχής και τις συνθήκες εντός της οποίας ανδρώθηκε. «Οι εμπειρίες, οι περισσότερες τραυματικές, σμίλευσαν την προσωπικότητα και την κοσμοαντίληψη του Καραμανλή», τόνισε.

    «Ο Καραμανλής ανάγει την κοινωνική δικαιοσύνη σε βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τι είχε αναφέρει στο πρώτο συνέδριο της ΝΔ. «Το αξίωμα αυτό δεν δικαιολογεί εξωπραγματικές διεκδικήσεις, ούτε ότι αναλαμβάνει η Πολιτεία όλα τα βάρη των Πολιτών. Σημαίνει ότι η Πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία των πολιτών, πρωτίστως για όσους έχουν ανάγκη», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ανασφάλεια, που αποτελεί λόγο προβληματισμού, γιατί καταλήγει στην αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λύσεις στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση. Οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν όταν οι πολλοί νιώθουν ότι μετέχουν στη συλλογική προσπάθεια και στις ευκαιρίες». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πεποιθήσεις του Καραμανλή για ήπια αντιπαράθεση, πολιτικό διάλογο και κατά της μισαλλοδοξίας, κάτι που επίσης θεωρούσε ως θεμελιώδη λίθο της Δημοκρατίας.

    Εκθέτοντας τις αρχές που συνθέτουν τη δομή της πολιτικής ταυτότητας του Καραμανλή, σημείωσε ότι στη διαδρομή του τις υπηρέτησε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Και παρότι επεκρίθη, συκοφαντήθηκε, ουδέποτε υπέκυψε στον πειρασμό της έξαψης των παθών ή της προσωποποίησης των πολιτικών διαφωνιών. «Είχε πλήρη συνείδηση ότι κάτι τέτοιο οδηγούσαν σε εκτροπές» και ζημίωναν τα εθνικά μας συμφέροντα.

    Ο κ. Καραμανλής, επιστρέφοντας στο τώρα, αναφέρθηκε και στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά φορτισμένο. «Η θέση της χώρας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Μεσόγειο, καθιστά απερισκεψία την καλλιέργεια κλίματος διχαστικού και οξύτητας. Μας το θυμίζει η ιστορία μας» ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι παρά τις ξένες επεμβάσεις, κατά την ρήση του Καραμανλή «μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας».

    ekdilwsi_karamanlis1

    «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι υπό απειλή»

    «Οφείλουμε να καταβάλλουμε προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών σύμπνοιας. Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διευκολύνει τις συνθήκες εθνικής στρατηγικής, κυρίως για τα μεγάλα θέματα. Είναι το εθνικό μας καθήκον. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι υπό απειλή», καθώς δέχεται απειλή ακόμη και κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

    Ο Καραμανλής, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τις δυσκολίες, εντός και εκτός χώρας στη μακρά και επίπονη πορεία, χάραξε πορεία ένταξης. Μια πολιτική που έχει δικαιωθεί στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών και σχεδόν του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πολύ χειρότερα. «Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ήταν η ενδεδειγμένη λύση στην αστάθεια της περιοχής» και στις απειλές για το έθνος και της αναζήτησης προστασίας από ισχυρούς πρωταγωνιστές, που οδηγούσε σε σχέση ανισομέρειας.

    «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως οι μεγάλοι οραματιστές της εποχής του, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει», τόνισε. Και αυτό εμφανίζεται σήμερα ακόμη πιο επίκαιρο και επείγον μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, από τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αντλήσει διδάγματα και για τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της φωνή.

    Πέραν των συνθηκών, υπήρχε και ένας φιλόδοξος στόχος για την Ευρώπη. Το 1978, ο Καραμανλής δήλωσε για την ενοποίηση της Ευρώπης, ότι θα πρέπει να παραμεριστούν οι στείροι ανταγωνισμοί, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ανάλογα έργα όπως η ενοποίηση της Ευρώπης απαιτεί θυσίες και αδυναμίες.

    «Ενθαρρυντική η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, συνιστά εθνική επιτυχία»

    Αυτά για τα οποία ο Καραμανλής προειδοποιούσε, επανεμφανίστηκαν. «Η Ευρώπη στις ημέρες μας, παρά την ισχύ της, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή, να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς, ακόμη και στη γειτονιά της. Δεν έχει καταφέρει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Επέδειξε δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε, ασκώντας κριτική ακόμη και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με όρους, σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο στις ΗΠΑ.

    Όσον αφορά στο μνημόνιο, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για τιμωρητικό πρόγραμμα, που ελέγχεται για σοβαρά σφάλματα. Και τέλος, επισήμανε ότι η επαμφοτετερίζουσα στάση της Τουρκίας, που είναι ταραξίας στην περιοχή, προσβάλλει το πνεύμα και το γράμμα των διεθνών συνθηκών. Άφησε δε αιχμές για κράτη που σε ρόλο επιτήδειου ουδέτερου, κλείνουν το μάτι στην Τουρκία. «Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακεραιότητά της. Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Προς όφελος όχι των μελών της, αλλά για να βρει τον εαυτό της στον δρόμο της προς το αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενθαρρυντική η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και συνιστά εθνική επιτυχία», γιατί σηματοδοτεί κοινή αντίληψη ως προς το μέλλον της Ευρώπης.

    ekdilwsi_pavlop_molyv

    «Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από την 4η Οκτωβρίου του 1974, την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη ΝΔ. Ήταν ένας ρεαλιστής πολιτικός με ένα μεγάλο όραμα. Και το όραμά του ήταν να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδος. Πίστευε, ο αείμνηστος πρόεδρος, ότι μπορούσε να απαλλάξει το έθνος μας από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην ιστορία του», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρος Μολυβιάτης, εξηγώντας ότι πρόκειται για τα ζητήματα εξωτερικής απομόνωσης, οικονομικής υποανάπτυξης και πολιτικής ανασφάλειας.

    Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της

    Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της

    Κι αυτό εξυπηρέτησε η είσοδος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. «Ο στόχος έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν πολλά και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι επιδιώξεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν ήταν δεδομένες, όταν τις έθετε.

    ekdilwsi_karamanlis

    «Ο Καραμανλής υπήρξε πρότυπο δημόσιου άνδρα»

    «Θα σας πω μια φράση που είχε πει ο πατέρας μας στον Κωνσταντίνο Καραμανλή», είπε ο Αχιλλέας Καραμανλής, διηγούμενος όσα έγιναν το 1932, όταν ο αδερφός του ήθελε να πολιτευτεί. «Όταν έγινε δικηγόρος ήθελε να πολιτευτεί. Τον κάλεσε μια μέρα ο πατέρας και του λέει “η πολιτική είναι κατάρα, την έχουμε ζήσει στην οικογένεια και βλέπεις τι τραβήξαμε και τι τραβάμε. Πού πας; Τι πας να κάνεις;”. Ο πρόεδρος του είπε “θέλω να αφοσιωθώ και να προσφέρω στον τόπο μου, αλλά επειδή μου το ζητάς δεν θα το κάνω τώρα”. Ο πατέρας μου πέθανε μετά από 5-6 μήνες, τον Νοέμβριο του 1932 και στις εκλογές του 1935, ο πρόεδρος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα», είπε.

    «Ο Καραμανλής υπήρξε πρότυπο δημόσιου άνδρα, που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδος. Αυτό αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπηρξε πολιτικός του μέτρου και είχε έντιμη σχέση και ουδέποτε υπέκυψε στον λαϊκισμό, λέγοντας την αλήθεια, ακόμη κι όταν ήταν αντιδημοφιλής.  «Δεν φοβόταν να γίνει δυσάρεστος, δεν κοιτούσε τι έλεγαν οι δημοσκοπήσεις, δεν ακολούθησε την κοινή γνώμη, τη διαμόρφωνε. Δεν έβαζε τίποτα πάνω από το καλό της πατρίδος και σίγουρα όχι το κομματικό ή το προσωπικό του συμφέρον». Γι αυτό, ανέφερε, κατάφερε να βάλει την Ελλάδα στην Ευρώπη, μόνος του.

    «Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι διαχωρίζουν τον Καραμανλή την περίοδο πριν και μετά το 1974. Η ένταξη της πατρίδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελούσε το ξεκάθαρο πολιτικό του όραμα και στόχο από τη δεκαετία του ’50. Και για την υλοποίηση αυτού του στόχου δούλεψε βήμα προς βήμα», ανέφερε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στην έκθεση «Αιγιάλεια… Κλικ σε Στιγμές» ο Φωκίων Ζαΐμης

    «Αιγιάλεια...  Κλικ σε Στιγμές» ήταν το θέμα του 3ου...

    ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Πλημμύρα στο Μιντιλόγλι – Κόπηκε ο δρόμος – Εγκλωβίστηκε φορτηγό

    Πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε 4 σπίτια στην περιοχη της...

    Κεφαλονιά: «Ποτάμια» οι δρόμοι στο Αργοστόλι

    Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, μετά από καταιγίδα. Στο Αργοστόλι...

    ΠΑΤΡΑ: Σαν χθες πριν 8 χρόνια “έφυγε” ο Κωστής

    Eγραψε ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Μπουρδούλης:...
    Best Shop