Μέσα από τη φυλακή επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ανυποψίαστους πολίτες, προσποιούμενος τον τραπεζικό υπάλληλο και με πρόσχημα τα αναδρομικά συντάξεων είχε καταφέρει να εξαπατήσει 47 ανυποψίαστους πολίτες σ’ όλη τη χώρα και στην Δυτική Ελλάδα με λεία 250.000 ευρώ!
Ο 44χρονος έγκλειστος φέρεται να ήταν αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, η οποία εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Τριπόλεως, οι οποίοι προχώρησαν μετά από ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις προχθές σε τέσσερις συλλήψεις ανδρών, ηλικίας 20, 21, 28 και 42 ετών, στην Αττική, την Ηλεία και την Κρήτη.
Η εγκληματική ομάδα – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- διέπραττε απάτες σε βάρος πολιτών σε περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, της Μακεδονίας και της Ροδόπης, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν χθες, «από τον μήνα Οκτώβριο του 2020 έως και προχθές, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, κατάφερναν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, είχαν διαπράξει συνολικά σαράντα επτά περιπτώσεις απατών και αποπειρών αυτών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -250.000- ευρώ.
ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αρχηγός της οργάνωσης, όντας έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ανυποψίαστους πολίτες, παρουσιαζόμενος κυρίως ως τραπεζικός υπάλληλος του υποκαταστήματος της περιοχής τους και με το πρόσχημα ότι δικαιούνταν αναδρομικά συντάξεων, είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα, κατάφερνε να τους πείσει να καταβάλλουν χρηματικά ποσά δήθεν ως παρακράτηση του αντίστοιχου φόρου, σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ανήκαν σε έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που λειτουργούσαν ως «βιτρίνα».
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Τα μέλη προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons ).
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των φερόμενων μελών της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και στο κελί του έγκλειστου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των 10.675 ευρώ, καθώς και αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων.
Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων, απάτες και απόπειρες αυτών- οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.